Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 02 /13:00

Seimo vadovę užgulė klausimai, ar ne ji K.Bartoševičiui nutekino informaciją apie teisėsaugos tyrimą

Vaikų prievartavimu ir tvirkinimu įtariamo buvusio Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus istorijoje – vis dar daug neatsakytų klausimų. Vienas jų – ar kas nors nutekino informaciją parlamentarui dėl atliekamo tyrimo? Klausimų, ar ne ji nutekino šią informaciją, ketvirtadienį išgirdo ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė anksčiau šią savaitę teigė, kad informacija apie atliekamą tyrimą sausio 20 dieną pasidalino su parlamento vadove.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nida Grunskienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nida Grunskienė

Pasak V.Čmilytės-Nielsen, ji tuo metu gavo informaciją apie tyrimą, tačiau ji buvo nuasmeninta.

„Ta informacija, kuria ji su manimi pasidalino penktadienį, buvo nuasmeninta – man nebuvo pasakytas nei Seimo nario vardas, nei pavardė, nei partija, kuriai priklauso“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, susitikimas su N.Grunskiene vyko „pirmoje dienos pusėje“.

V.Čmilytės-Nielsen darbotvarkėje toks susitikimas nėra minimas, tačiau N.Grunskienės darbotvarkėje minimas „darbinis susitikimas“ 11 val.

N.Grunskienė „informacijos perdavimo“ negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, tiesiog pabrėžė perdavusi informaciją Seimo pirmininkei žodžiu.

„Aplinkybes jūs žinote, o išvadas, aš norėčiau, kad pasidarytumėte patys“, – kalbėjo generalinė prokurorė.

Teigia informacija nesidalinusi

Išgirdusi tiesų klausimą, ar ne ji nutekino šią informaciją, Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen tai paneigė.

„Gauta nuasmeninta informacija aš su niekuo nepasidalinau“, – tvirtino V.Čmilytė-Nielsen.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Ji tikino, kad penktadienį išgirdusi, jog prokurorai pirmadienį kreipsis dėl neįvardyto Seimo nario teisinės neliečiamybės panaikinimo, šia informacija su niekuo nesidalijo, nors tą penktadienį turėjo įprastų darbinių susitikimų. Seimo pirmininkė neatskleidė, su kuo tie susitikimai buvo.

Jos tos dienos darbotvarkėje nėra nurodyta jokių susitikimų po 11 valandos.

V.Čmilytė-Nielsen taip pat atmetė galimybę, kad šią informaciją galėjo žinoti kas nors iš jos sekretoriato darbuotojų.

„Šia informacija gauta nuasmeninta aš su niekuo nesidalinau. (...) Aš sužinojau (K.Bartoševičiaus pavardę), kada generalinė prokurorė atsiuntė antrąjį raštą, jau su pavarde, berods, pora minučių iki to išėjo pranešimas spaudai, kuris viešai įvardijo Seimo narį“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Nėra ką slėpti“

Pasak Seimo vadovės, į klausimus dėl informacijos nutekinimo galėtų atsakyti pats K.Bartoševičius.

Be kita ko, ji teigė, kad „nėra ką slėpti“ ir jeigu parlamente būtų inicijuojamas tyrimas, ji atsakytų į visus klausimus.

„Nematau didelės jo naudos, bet jeigu jis bus, pakartosiu tai, ką esu pasakiusi“, – pabrėžė Seimo vadovė.

Seimo opozicinės frakcijos svarsto galimybę šaukti neeilinę sesiją norint išsiaiškinti, ar buvusiam Seimo nariui K.Bartoševičiui nebuvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl prievartavimo.

Paklausta, ar nemato pagrindo galvoti apie atsistatydinimą, V.Čmilytė-Nielsen teigė tam priežasčių nematanti.

15min ir asmeninio archyvo nuotr./Kristijonas Bartoševičius
15min ir asmeninio archyvo nuotr./Kristijonas Bartoševičius

15min primena, kad apie tai, kad atsisako Seimo nario mandato, K.Bartoševičius Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) informavo tos dienos vakarą – 20 val.

Tuo metu parlamentaras buvo komandiruotėje Čilėje ir planavo už kelių dienų skirsti į kitą komandiruotę Indijoje, tačiau į Aziją taip ir nenuvyko.

Sausio 23 dieną K.Bartoševičius paskelbė paliekantis Seimą, o netrukus po to parlamento vadovė sulaukė jau raštiško generalinės prokurorės kreipimosi dėl neeilinės sesijos sušaukimo, siekiant patraukti K.Bartoševičių baudžiamojon atsakomybėn.

Sesija sušaukta nebuvo, kadangi, pagal procedūrą, K.Bartoševičių iš Seimo narių sąrašo išbraukė VRK.

Po savaitės, šį trečiadienį, prokuratūra pateikė įtarimus K.Bartoševičiui. Jis įtariamas 4 vaikų tvirkinimu ir prievartavimu.

Opozicija svarsto šaukti neeilinę sesiją

Seimo opozicinės frakcijos svarsto galimybę šaukti neeilinę sesiją aiškintis, ar buvusiam Seimo nariui K.Bartoševičiui nebuvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl prievartavimo.

„Opozicinių frakcijų atstovai, reaguodami į vakar pareikštus labai sunkius įtarimus K.Bartoševičiui ir besiklostančią sudėtingą situaciją Seime, aptarė, kad būtų prasminga artimiausiu metu sutarti dėl neeilinės sesijos sušaukimo, kurioje galėtų būti svarstomi klausimai dėl galimai iš anksto perduotos informacijos apie planuojamus pareikšti įtarimus“, – ketvirtadienį po opozicinių frakcijų seniūnų nuotolinio pasitarimo BNS sakė Lukas Savickas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnas L.Savickas teigė, jog į klausimus, ar informacija apie planuojamus įtarimus nebuvo nutekinta mandato netikėtai atsisakiusiam K.Bartoševičiui, galėtų atsakyti generalinė prokurorė N.Grunskienė ir Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen.

Sprendimą, ar inicijuoti neeilinę sesiją, opozicijos atstovai planuoja priimti penktadienį. Tam reikia surinkti ne mažiau kaip 47 Seimo narių parašus.

Opoziciniai socialdemokratai ketvirtadienį paskelbė pasigendantys valdančiųjų konservatorių iniciatyvos ištirti, ar buvo nutekinta informacija buvusiam Seimo nariui K.Bartoševičiui, įtariamam sunkiais nusikaltimais, ir šiam klausimui aiškintis siūloma šaukti neeilinę sesiją.

„Neatrodo, kad valdantieji konservatoriai ką nors darytų siekdami atsikratyti įtarimų, jog kažkuris iš jų įspėjo K. Bartoševičių apie tai, kas jam gresia, tam, kad būtų išvengta viešumo arba kad reputacinė žala konservatoriams būtų mažesnė. K. Bartoševičius staiga atsisakė Seimo nario mandato. Kas jį įspėjo, jei įspėjo, ir ko siekta taip elgiantis? Akivaizdu, kad valdantieji konservatoriai nesuinteresuoti tai išsiaiškinti“, – sako socialdemokratų seniūnė Orinta Leiputė.

Socialdemokratai pranešė siūlantys Seimo posėdyje išklausyti valdančiųjų poziciją, svarstyti vaiko teisių apsaugos klausimus.

VIDEO: Seimo pirmininkė apie tai, ar K.Bartoševičių galėjo pasiekti žinia, jog prokurorai sieks panaikinti jo neliečiamybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius