-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 12

Ar laukdami Kalėdų jau spėjome pasigaląsti kirvius?

Miškas – mūsų deguonis. Dvasios atgaiva. Gamtos rūmai, kuriuose žmogus geba atrasti vienovę, atsitraukti nuo miesto šurmulio. Mes, lietuviai, nuo seno garsėjantys savo miškų bei žalumos gausa, net ir šiandien turime kuo didžiuotis ir ką saugoti. Deja, prieš didžiąsias Kalėdų šventes turime savęs pasiklausti – ar eglutes įsijuosdami kirsime ir šiais metais?
Kalėdinė kompozicija.
Kalėdinė kompozicija. / Shutterstock nuotr.

Teigiama, kad pasodinta eglutė gali išaugti net iki 50 metų aukščio ir gyvuoti apie 200 metų. Lietuvos miškuose tokių įspūdingų bei ilgaamžių eglių – tikrai ne viena.

Storiausia eglė, kurios kamieno apimtis siekia 3,89 metrų, žaliuoja Renavo dvaro parke (Mažeikių rajone), o aukščiausia eglė, kurios ūgis beveik kaip trys penkiaaukščiai namai –  42 metrai, ošia Dzirmiškių miške, Alytaus rajone.

Spėjama, jog storiausios Lietuvoje augančios eglės amžius – apie 150 metų, o aukščiausios – apie 90 metų. Iš viso Lietuvoje yra 8-ios valstybės saugomos eglės, kurios išsiskiria savo aukščiu, storiu, įdomia kamieno struktūra.

Ieškokime alternatyvų

Siekiant išsaugoti ir puoselėti turimą gamtos paveldą, kasmet prieš didžiąsias žiemos šventes žmonės yra skatinami ne kirsti miške augančias egles, o ieškoti ekologiškų alternatyvų: pasirinkti dirbtinį medį, įsigyti eglutę, augančią vazone ar nukirstą miškininkų, o gal tausoti gamtą ir parsinešti tik šaką.

Tiesa, nors prekybininkai pastebi, jog žmones vis dažniausia yra linkę rinktis dirbtines egles, tačiau dirbtinius medelius pasirinkę ir juos puošiantys žmonės pripažįsta, jog eglės imitacija negali prilygti miško dvelksmu spinduliuojančiam gyvam medeliui.

Klausimas, kuris kyla ekologišką gyvenseną bei gamtosaugą puoselėjantiems žmonėms: koks sprendimas šiuo atveju būtų tinkamiausias?

Net ir nedidelė eglės šakelė į namus atneša miško kvapu dvelkiančią Kalėdų dvasią. Ypatingą šventinę nuotaiką kuria ne išpuoštos eglutės, džiaugsmą teikia ne dovanų gausa, o mes patys, mūsų nuoširdumas ir dėmesys artimiesiems, draugams

„Net ir nedidelė eglės šakelė į namus atneša miško kvapu dvelkiančią Kalėdų dvasią. Ypatingą šventinę nuotaiką kuria ne išpuoštos eglutės, džiaugsmą teikia ne dovanų gausa, o mes patys, mūsų nuoširdumas ir dėmesys artimiesiems, draugams“, –  teigia Generalinės miškų urėdijos vyriausiasis patarėjas Andrius Vancevičius.

Dovanojamos nemokamai

Lietuvos miškininkai, rengdami jau tradicija tapusią akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus!“ siūlo kol kas šiek tiek palūkėti – prieš Kalėdas jie ir vėl dovanos tūkstančius eglės šakų. Puošnios ir žaluma spindinčios eglių šakos įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose bus nemokamai dalijamos žmonėms.

Šešerius metus iš eilės rengiamos akcijos metu išdovanojamų eglių šakų skaičius siekia net kelis šimtus tūkstančių. Miškininkų pastebėjimu, toks eglių šakų kiekis prilygsta maždaug tūkstančiui brandžių eglių, o tūkstantis tokių eglių – tai 1 hektaras eglyno, kuris buvo išgelbėtas nuo kirtėjų.

„Akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ siekiama paskatinti žmones tausoti gamtą, išsaugoti kuo daugiau medelių, padėti sukurti šventinę nuotaiką tiems, kuriems sunku finansiškai, populiarinti gamtosaugines idėjas, keičiant požiūrį į šventines tradicijas, – pastebi A.Vancevičius. – Taip pat šia akcija siekiama kovoti su savavaliautojais, kurie neteisėtai kerta eglutes.“

VIDEO: Parsinešk Kalėdas į savo namus 2014

Generalinės miškų urėdijos atstovas atkreipia dėmesį, jog žmonės kirsdami medžius nesusimąsto, jog kelioms savaitėms pasipuošdami savo namus, visam laikui nukerta vieną sveiką medį, kuris svarbus visai miško ekosistemai.

A.Vancevičiaus pastebėjimu, gilų liūdesį kelia po švenčių kiemus, gatves ir patvorius bei šiukšlių konteinerius nuklojančių „nebereikalingų” eglučių gausa.

Gruodžio 18 d. eglių šakas žmonėms dovanos visos 42 šalies miškų urėdijos

Miškininkai įsitikinę – vietoj eglutės papuošus jos šakas, galima ir medį išgelbėti, ir džiaugtis gyvos eglės žaluma bei kvapu. Gruodžio 18 d. eglių šakas žmonėms dovanos visos 42 šalies miškų urėdijos.

Tad negaląskime kirvių, mylėkime vieni kirtus ir gamtą, kuri mums dovanota!

Nemokamų eglių šakų dalijimo vietos.

VIDEO: M. K. Čiurlionis - Miške (In the Forest - Symphonic Poem)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius