Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 11 09

Ar Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje kartosis Lenkijos scenarijus?

Lenkijai bandant suvaldyti migrantų antplūdį pasienyje su Baltarusija, Lietuvos Seimas antradienį pasienyje su Baltarusija bei užsieniečių apgyvendinimo teritorijose mėnesiui įvedė nepaprastąją padėtį, kuri pradės galioti nuo vidurnakčio. Apie migracijos krizę portalo 15min videolaidoje „15/15“ jos vedėja Aistė Čiučiurkaitė kalbėjosi su vidaus reikalų viceministru Kęstučiu Lančinsku ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovu Giedriumi Mišučiu.

– Pone Lančinskai, šį rytą socialiniuose tinkluose ėmė sklisti informacija, kad dalis migrantų, buvusių prie Kužnicos, galėjo pajudėti Lietuvos sienos link. Ar galite patvirtinti arba paneigti šią informaciją?

– Šitos informacijos patvirtinti tikrai negaliu, šią informaciją taip pat mačiau, skaičiau socialiniuose tinkluose, bet ji kol kas yra nepatvirtinta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Lančinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Lančinskas

– Paneigti taip pat negalite?

– Šitų migrantų, tokio skaičiaus 500, nėra prie Lietuvos sienos. Tai galiu ir paneigti. Bet aš jums pasakau, kad skaičiau šią informaciją, nors nežinau, iš kur ji yra.

Kiek nepaprastoji padėtis pakeis arba nepakeis vietinių gyventojų kasdienybę – tų, kurie yra pasienio savivaldybėse, 5 km nuo sienos arba arčiau tose teritorijose, kur apgyvendinti migrantai?

Mes tikrai bandome taikyti patį švelniausią nepaprastosios padėties variantą, kad būtų vietiniams gyventojams kuo mažiau nepatogumų. Iš tikrųjų šitos nepaprastosios padėties sąlygos yra orientuotos į grėsmes iš išorės Lietuvos valstybei, tai darysime viską, kad vietiniams gyventojams būtų kuo mažiau nepatogumų.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis ir gynybos ministras šiandien lankėsi Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje. Ar vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė artimiausiu metu ketina vykti į pasienį?

– Ministrė A.Bilotaitė jau ne vieną kartą pasienyje buvo, jeigu reikės, važiuos ir dar kartą.

VIDEO: Lenkija užkirto kelią migrantų bandymui prasiveržti į šalies teritoriją iš Baltarusijos

Ar turite informacijos apie dar didesnius migrantų srautus į Lenkijos ir Lietuvos pasienį?

– Tai, matyt, reikėtų klausti Lietuvos specialiųjų tarnybų, bet, kiek žinau, jos tą situaciją stebi, mato, bando prognozuoti maršrutus, kryptis, kur tie migrantai eis – tam, kad galėtume laiku imtis visų priemonių, kurios yra būtinos apsaugoti Lietuvos valstybę ir Europos Sąjungos sieną.

Lenkija pasienyje yra pasitelkusi vandens patrankas, sraigtasparnį, kovos mašinas ir, žinoma, žmones. Ar mes irgi ketiname pasitelkti, pavyzdžiui, vandens patrankas pasienyje?

– Lietuvos tarnybos pasitelks visą įmanomą ir turimą techniką tam, kad situacija būtų stabilizuota ir suvaldyta. Tiek galiu pasakyti.

Lenkai sutelkė keliolika tūkstančių savo karių, pasieniečių pasienyje, kiek mes esame pajėgūs sutelkti?

– Lietuva dabar yra paskelbusi aukštą parengtį ir Lietuva yra sutelkusi visas įmanomas pajėgas, kiek Lietuvos valstybė gali (skirti) savo sienai ir valstybei apginti. O skaičių aš tikrai nedetalizuosiu.

– Pone Mišuti, kokia situacija pasienyje su Baltarusija yra šiuo metu iš Baltarusijos, iš Lietuvos pusės?

– Situacija yra sudėtinga, kaip ir visu pastaruoju metu. Jeigu žiūrėtume į statistiką, tai šiandien bandymų patekti į Lietuvą, palyginti su pastarosiomis dienomis, yra daugiau. Tačiau, kaip ir viceministras minėjo, yra skiriama daugiau ir pajėgų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis

Apie tą galimą situaciją su Lenkija buvo žinoma jau anksčiau, tam ir Lietuvoje buvo ruoštasi, ir tai nėra kažkokia naujiena, todėl atitinkamų priemonių jau anksčiau buvo imtasi tose galimose vietose, kuriose iš Baltarusijos galėtų būti daugiau srautų, atsižvelgiant į tai, kas vyksta prie Lenkijos sienos. Tai šiandien ypač toje pietinėje dalyje, kuri yra arčiau Baltarusijos-Lenkijos-Lietuvos trišalio sandūros taško, yra to judėjimo, ir tų grupių – priartėjančių ir atitolstančių. Dabar, praėjus dviem trečdaliams paros, galima sakyti, kad yra jau 174 neįleisti neteisėti migrantai.

Kokio skaičiaus tikitės iki vakaro pabaigos, per naktį, kokios yra jūsų tarnybos prognozės?

– Kažko labai tikėtis čia neišeina. Tiesiog siena saugoma sustiprintu režimu ir viskas priklausys, kiek tų grupių dar bus iš anos pusės. Tai kelios grupės po keliasdešimt žmonių tą statistiką smarkiai pakreiptų. Kiek jų priartės ir kiek jų ryšis – nes priartėjusių yra, ir stebimų ir iš arčiau, ir iš toliau – kiek jų ryšis eiti, tai ir parodys vidurnakčio duomenys. Bet tai, kas matoma dabar iš patruliuojančių sraigtasparnių – patruliuoja Vokietijos pareigūnų sraigtasparnis, kuris padeda mums Frontex operacijos rėmuose, iš oro stebi ir mūsų pasieniečiai, tai to judėjimo Baltarusijos pusėje yra.

Ar turite gavę informacijos iš savo vadovybės, kiek tūkstančių migrantų daugiausia gali atlaikyti Lietuvos pasieniečiai ir kariai, jeigu vyktų susitelkimas, o po to bandymas šturmuoti?

Tūkstančiais įvardinti, kiek gali atlaikyti, kiek negali, būtų labai sudėtinga. Tačiau, kaip ir viceministras minėjo, šiai situacijai skirtos maksimalios pajėgos, kurios tikrai susitvarko. Yra žinomi tie ruožai, žinoma jų padėtis, žinoma pastarųjų dienų informacija, ji analizuojama ir iš karto pridengiamos tos vietos, per kur gali eiti. Bet aš manau, jeigu situacija ir toliau aštrės, tai atsiras, matyt, ir rezervų, kurie galėtų dar labiau sustiprinti sieną.

Kol kas migrantų, ypač tose vietose, kur dabar jie bandytų labiau eiti, vėlgi miniu tą pačią pietinę Lietuvos dalį, pavyksta neįleisti. Augant srautams, matyt, bus priimami kiti sprendimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius