Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 20

Ar prezidentas, pasiūlęs leisti emigrantams balsuoti elektroniniu būdu, ras užnugarį?

Užsienio lietuviai turi turėti galimybę balsuoti elektroniniu būdu, teigia prezidentas Gitanas Nausėda. Tačiau ši idėja nevirs kūnu be politinės valios, be palaikymo Seime ir Vyriausybėje. Ar prezidentas jį turi, o gal ras po spalį vyksiančių Seimo rinkimų?
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie idėją užsienio lietuviams sukurti elektroninio balsavimo sistemą prezidentas G.Nausėda užsiminė ketvirtadienį Seime skaitydamas pirmąjį metinį pranešimą.

„Lietuva gali ir turi suteikti galimybes po pasaulį išsibarsčiusiems savo vaikams būti tokiais pat mūsų šalies piliečiais, kokie esame mes visi. Pirmuoju žingsniu čia galėtų tapti elektroninio balsavimo užsienio lietuviams diegimas“, – sakė jis, tačiau nepatikslino, kada, jo manymu, toks balsavimas galėtų rastis.

Prezidento vyriausiojo patarėjo Povilo Mačiulio įsitikinimu, technologiniai sprendimai elektroninio balsavimo užsienio lietuviams įdiegimui galėtų būti rasti „artimiausiu metu“. Jis teigė suprantantis, kad toks balsavimas kelia technologinių ir saugumo iššūkių, bet tuo esą įmanoma pasirūpinti.

Matome pavyzdžių pasaulyje, kur rinkimai internetu vyksta sėkmingai.

„Matome pavyzdžių pasaulyje, kur rinkimai internetu vyksta sėkmingai. Turime puikią progą pasinaudoti gerąja praktika tam, kad būtų sutelkti po pasaulį pasklidę lietuviai svarbiausiems šalies sprendimams. Svarbiausia šiuo metu – politinė valia. O technologiniai sprendimai tikrai gali būti surasti jau artimiausiu metu“, – atsakyme, kurį 15min perdavė G.Nausėdos atstovas žiniasklaidai, išdėstė P.Mačiulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis

„Valstiečiai“ mato problemų dėl saugumo

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) savo rinkimų programoje, o vėliau – ir suformuotos Vyriausybės programoje, išsikėlė tikslą įteisinti elektroninį balsavimą visiems, tačiau šio siekio, argumentuodama saugumo stoka, atsisakė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pasakyta/Padaryta. „Valstiečiai“ išsižada rinkimų pažado įteisinti balsavimą internetu

„Yra daug ekspertų pastabų, dėl kurių mes labai atsargiai pradėjome vertinti savo įsipareigojimą. Dėl to paties kibernetinio saugumo – mes nuolat girdim, kad vienoj ar kitoj valstybėj trečiosios šalys, arba Rusija, bando daryti įtaką rinkimams. Natūralu, kad su kibernetinėmis atakomis tai gali būti labai lengvai padaroma“, – 15min komentavo LVŽS narė, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Sukurti elektroninio balsavimo sistemos artėjantiems Seimo rinkimams, jos įsitikinimu, tikrai nepavyktų, o ir apskritai, politikės nuomone, pirmiausia derėtų pasibandyti su savivaldos rinkimais.

„Su tais, kurie valstybės politiniam gyvenimui nedarytų tokio poveikio kaip galėtų daryti nacionaliniai Seimo rinkimai, jeigu atsitiktų kažkas su kibernetine sauga“, – pridūrė A.Širinskienė.

Ar šįmet LVŽS į rinkimų programą įsirašys siekį įteisinti elektroninį balsavimą užsieniečiams, Seimo narė teigė nežinanti.

„Šito aspekto – rinkimų pokyčių – neapkalbėjom. Tikrai būtų sunku pasakyti“, – sakė ji.

G.Landsbergis: idėja išpildoma per kitus rinkimus

Opozicijos atstovas, konservatorius Gabrielius Landsbergis prezidento idėją dėl galimybės užsienio lietuviams balsuoti elektroniniu būdu įvertino palankiai. Jo įsitikinimu, elektroninis balsavimas pilna apimtimi sudarytų prielaidas balsų pirkimui, dėl ko esą mažėtų pasitikėjimas rinkimų rezultatais, bet orientuotas tik į užsienyje esančius rinkėjus būtų saugesnis.

Nebūčiau tas, kuris sakytų – nerkim stačia galva.

„Tai reikia daryti labai atsakingai ir pažiūrėti, kad sistema būtų tikrai patikima ir gerai veiktų. Mes turime blogų pavyzdžių su e.sveikatom ir taip toliau, kur dešimtmečius kuriamos duomenų bazės vis dėlto neveikia. Labai gerų patirčių neturim, dėl to nebūčiau tas, kuris sakytų – nerkim stačia galva“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Gabrielius Landsbergis
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Gabrielius Landsbergis

Saugią, į užsienio lietuvius orientuotą sistemą, jo įsitikinimu, galima būtų sukurti per keletą metų.

„Jeigu sutarimas būtų rastas naujoje Seimo kadencijoje, ko gero, dar kiti nacionaliniai Seimo rinkimai jau galėtų vykti su šita sistema“, – svarstė G.Landsbergis.

Teisingumo ministerija – už

Pritarimą tam, kad užsienio lietuviai galėtų balsuoti elektroniniu būdu, išreiškė ir Teisingumo ministerija, tačiau kada tai galėtų tapti realybe, nenurodė.

„Teisingumo ministerija pritaria internetiniam balsavimui, kuris galėtų būti taikomas įsteigtoje Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje. Šią apygardą jau yra įkūręs Seimas, užsienyje gyvenantys lietuviai joje galės balsuoti per šiuos Seimo rinkimus paštu ar Lietuvos diplomatinėse atstovybėse“, – atsakyme 15min dėstė ministerijos patarėjas viešiesiems ryšiams Audris Kutrevičius.

Bendrai apie galimybę rinkimuose balsuoti elektroniniu būdu politikai kalba nebe pirmą kadenciją. Skeptiškai apie tai anksčiau atsiliepė kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Atsižvelgdami į geopolitines realijas, matydami, kokie milžiniški resursai skiriami kibernetinėms atakoms prieš demokratines valstybes, galime daryti išvadą, kad internetinis balsavimas neužtikrintų slaptumo ir saugumo. Tuo galimai pažeistų konstitucinį anonimiškumo (slaptumo) reikalavimą“, – BNS 2017-ųjų balandį teigė ji.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus balsavimo internetu idėją rėmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius