-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 06

Ar reikia depozito sistemos skardinėms ir PET tarai?

Pagal gamintojų ir importuotojų atsakomybės principą, jie privalo pasirinktais būdais iš gyventojų surinkti nustatytą dalį parduotų gaminių pakuočių. Tai jie turi padaryti už savo pinigus. Pavyzdžiui, esant 30 proc. pakuočių sutvarkymo reikalavimui, pardavus 100 vienetų gaiviųjų gėrimų su pakuote, 30 vienetų pakuočių, gaminio gamintojas/ importuojas turi iš gyventojų surinkti savo lėšomis.
Pinigai
Pinigai / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Šioms užduotims įgyvendinti pastaruoju metu buvo pasitelkta varpelių sistema. Kaip skelbiama, į šią sistemą Aplinkos ministerija jau investavo apie 40 mln. litų, o ateinančiais metais numatoma investuoti dar. 15 mln. litų investuos Aplinkos ministerija, 45 mln. litų - gamintojai/ importuotojai.

Taip pat Aplinkos ministerija parengė projektą, kuriuo numatoma kurti užstato sistemą plastikui PET bei skardinei tarai  (tokia sistema šiuo metu galioja alaus stikliniams buteliams). Šiems ketinimams nepritaria gamintojai ir importuojai, teigdami, kad ši sistema dubliuoja varpelių sistemą ir yra per brangi. Jų nuomone, gerų rezultatų galima pasiekti išvystant varpelių sistemą.

Kita vertus, „Žinių radijo“ laidoje „Atsakingi už gamtą“ gamintojus ir importuotojus atstovaujančios viešosios įstaigos „Žaliasis taškas“ generalinis direktorius Arūnas Makauskas sutiko, kad iki šiol gyventojų aprūpinimu varpeliais rūpinosi Aplinkos ministerija, o gamintojai ir importuotojai finansavo atliekų tvarkytojų veiklą (išrūšiuotų antrinių žaliavų surinkimą, jų perdirbimą ir pan.). Tai gamintojams ir importuotojams atsiėjo apie 30 mln. litų. Tik po 2013 m. naujų susitarimų gamintojai Importuotojai prisiėmė atsakomybę finansuoti ir varpelių diegimą.

Aplinkos viceministras Almantas Petkus laidoje atskleidė, jog visiškai išvysčius varpelių bei užstato sistemas, depozito sistema numatoma surinkti 8 proc. pakuočių atliekų.

Kita vertus, atsisakius užstato sistemos ir pasitelkiant visiškai išvystytą varpelių sistemą, pasak A.Makausko, po 3 metų taip pat pasiektume neblogų rezultatų.

"Maždaug apie pusė daugiabučių namų gyventojų dalyvautų šioje sistemoje ir apie 80 proc. privačių valdų gyventojų nupirkto kiekio būtų surenkama, reiškia visumoje mes surinktume ne 8 proc. depozitinių prekių, na, o grubiai apie pusę šio kiekio“, - teigė jis.

Pasak Almanto Petkaus, užstato sistema gali kainuoti apie 120 mln. litų ir, jeigu Seimas pirmajį pavasario sesijos mėnesį priims įstatymą, turėtų pradėti veikti 2015 m. gegužės 1 d.

Na, o kol depozito sistemos nėra, primename, jog skardines reikia mesti į plasmasei skirtus konteinerius - 1 kg perdirbto aliuminio CO2 išmetimą į aplinką sumažina 9 kg.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius