-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 10 01 /16:01

Etikos sargai medžiotojams leido balsuoti dėl naktinio matymo taikiklių

Seimas ketvirtadienį ryte planavo galutinai nuspręsti dėl naktinio matymo taikiklių įteisinimo. Tačiau klausimas atidėtas kitai savaitei. Per tą laiką paprašyta Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išaiškinti, ar medžiotojų bilietus turintys parlamentarai gali balsuoti dėl šio įstatymo. Komisija nutarė, kad jokio intereso konflikto nėra.
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pertraukos įstatymo pataisų priėmime rytiniame posėdyje paprašė Liberalų sąjūdžio frakcija. Tas pats klausimas nedavė ramybės ir parlamentarui Linui Balsiui.

Teigdamas, kad svarstomos pataisos įteisintų amoralų gyvūnų žudymą, Seimo narys svarstė, ar dėl jo balsuodami medžiotojo bilietus turintys Seimo nariai nesupainios viešųjų ir privačių interesų.

Ar Seime dirbantys medžiotojai gali balsuoti dėl pataisų, išaiškinti per pertrauką tarp posėdžių pavesta Etikos ir procedūrų komisijai.

Ji nutarė, kad medžiotojai neturi jokio privataus intereso spręsdami dėl naktinio matymo taikiklių naudojimo. Pasak komisijos pirmininko Leonardo Talmonto, medžiotojo bilietus turintys Seimo nariai dėl nusišalinimo balsuojant gali apsispręsti savo nuožiūra, bet tai nėra privaloma. Toks sprendimas Seimo salėje buvo palydėtas atodūsiais.

Socialdemokratas Bronius Bradauskas pareiškė, kad etikos sargai priėmė teisingą sprendimą, mat, pagal kitokią logiką, Seime dėl daugelio įstatymų nebūtų kam balsuoti.

„Kai priiminėsi Žuvininkystės įstatymą arba pataisas, jeigu kas nors bent kartą valgė žuvį, turėtų nusišalinti. Vandenų įstatymą, jei priiminėsime, jei geriate vandenį, irgi turėtumėte nusišalinti. Paliekame Seime tuščią salę ir išeiname visi“, – kalbėjo jis.

Vandenų įstatymą, jei priiminėsime, jei geriate vandenį, irgi turėtumėte nusišalinti. Paliekame Seime tuščią salę ir išeiname visi, – replikavo B.Bradauskas.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis pridūrė, kad Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų priimti negalėtų nė vienas, kuris yra „čierkelę ragavęs“.

„Prieš tai buvo projektai dėl vyrų ir moterų teisių, tai irgi turėtume atitinkamai reaguoti“, – tiradą užbaigė posėdžiui pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas Jaroslavas Narkevičius.

Tačiau ketvirtadienį dėl naktinio matymo taikiklių įteisinimo Seimas dar nebalsavo. Nukelti pataisų priėmimą į kitą savaitę ldemokratų frakcijos vardu paprašė B.Bradauskas ir Seimas balsavimu jo prašymą patenkino.

Prieš savaitę Seimas buvo linkęs įteisinti naktinio matymo taikiklius šernų medžioklėje. Džiaugsmo dėl to neslėpė dauguma medžiojančių Seimo narių.

Jie tikina, kad tik su naktinio matymo taikikliais gali užtikrinti šernų populiacijos sumažinimą, kurio reikalaujama dėl afrikinio kiaulių maro. Kiti parlamentarai abejoja, ar toks medžioklės būdas etiškas.

Jei Seimas ketvirtadienį vis dėlto ryšis įteisinti naktinio matymo taikiklius, liberalai ir gyvūnų teises ginantys visuomenininkai ketina prašyti prezidentės, kad ji tokias pataisas vetuotų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius