Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 03

Ar šuliniai bus pilni vandens, priklauso nuo orų

Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos (LGT) duomenimis, gruntinio vandens lygio žemėjimas, prasidėjęs birželio–liepos mėnesiais, kol kas dar tęsiasi.
Šulinys
Šulinys / Sauliaus Žiūros nuotr.

Pasak LGT direktoriaus Jono Satkūno, pagrindinė priežastis – meteorologinės sąlygos.

Rugsėjis buvo šiltas ir gana sausas, krituliai didesnėje šalies dalyje sudarė tik 20–50 proc. standartinės klimato normos. Vakarų ir Pietų Lietuvoje gruntinio vandens lygis nukrito 0,2–1,37 m žemiau vidutinio daugiamečio, o Vėžaičiuose, Papilėje ir Kybartuose – dar žemiau. Tik Šiaurės ir Vidurio Lietuvoje (Biržai, Panevėžys, Dotnuva, Ukmergė) jis 0,1–0,5 m aukštesnis už vidutinį daugiametį.

Stebėjimai rodo, kad gruntinio vanduo lygis žemėjo ir spalį. Ar jis pradės kilti, kaip įprasta, lapkritį-gruodį ir šuliniai prisipildys vandens, priklausys nuo orų. Tačiau koks bus lygis konkrečioje vietovėje, priklauso ne tik nuo meteorologinių, bet ir nuo geologinių sąlygų. Greičiausiai į meteorologinių sąlygų kaitą reaguoja negiliai – iki 5 metrų – slūgsantis, molingose nuogulose besikaupiantis gruntinis vanduo, kurio lygis per metus pakyla ir nusileidžia kelis metrus.

LGT stebi požeminio vandens pokyčius. Gruntinio vandens lygis kartą per dieną matuojamas automatiniais davikliais dvidešimtyje postų, įrengtų visoje Lietuvoje. Iš jų duomenys operatyviai perduodami telemetrine sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius