-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 10

Ar užleidi vietą nėščiajai?

Lietuviai nėra linkę pastebėti šeimų su mažais vaikais ir užleisti jiems vietų be eilės viešose vietose. Tai rodo viešosios įstaigos „Draugiški šeimai“ atliktos apklausos ir iniciatyvos skatinti piliečius būti draugiškesnius šeimai.
Kūdikio besilaukinti moteris
„Draugiški šeimai“ skatins užleisti vietas eilėse nėščioms moterims bei šeimoms su mažais vaikais. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Lietuvoje dvi savaites viešojo transporto stotelėse kabės 83 plakatai, kviečiantys užleisti vietą be eilės nėščioms moterims bei šeimoms su mažais vaikais. Plakatai papuoš ne tik didžiųjų, bet ir mažesnių miestų – Alytaus, Kėdainių, Marijampolės – transporto stotelių vitrinas.

„Kai pradėjome visas savo iniciatyvas, 2007 metais atlikome tyrimą ir paaiškėjo, jog 80–90 proc. nėščių moterų nėra užleidžiamos eilėse parduotuvėse, viešajame transporte vieta nebuvo užleidžiamas 70 proc. apklaustų būsimų ir jaunų mamų“, – pasakojo viešosios įstaigos „Draugiški šeimai“ steigėja, sociologė Milda Ališauskienė.

Paklausta, kaip per keletą metų situacija pasikeitė, moteris sakė: „Nedarėme apklausos, kiek ir kas kaip pasikeitė, nes reikia nemažai finansų, tačiau kiek sulaukiame  pavienių atsiliepimų, tai mus įkvepia.“

Anot kitos „Draugiški šeimai“ steigėjos Gabijos Vitkevičiūtės, pirmaisiais veiklos metais į pilietinę iniciatyvą susibūrusios moterys inicijavo kasų šeimoms parduotuvėse atsiradimą, kitais metais skatino užleisti vietą mamoms viešajame transporte, o praėjusį pavasarį Vilniaus smėlio dėžes pripildė smėlio.

Teisininkė Daiva Dumčiuvienė, taip pat prisidedanti prie „Draugiški šeimai“ įgyvendinimo, teigė, jog pagrindinis susibūrusių moterų tikslas – padaryti Lietuvoje dirbančias verslo struktūras ir valstybines institucijas draugiškas šeimai, kad atėję į jas tiek vaikai, tiek jų tėvai jaustųsi komfortiškai. „Pavyzdžiui, Danijoje, oro uoste, kai atskrendi ir išlipi iš lėktuvo, tau iš karto privežamas vežimėlis vaikui. Rumunijoje atbėga moteris ir padeda nešti daiktus ar kūdikį“, – pasakojo M.Ališauskienė.

Vežimėlių lenktynės

Artimiausias įstaigos „Draugiški šeimai“ renginys, anot vienos steigėjų Birutės Jakučionytės, – lapkričio 15 d. organizuojamos pilnų prekių vežimėlių lenktynės, kurių laimėtojams bus įteiktas prizas – kelionė į Švediją. Lenktynės vyks prie parodų rūmų „Litexpo“. Tuo metu viduje bus sukurtas mažas miestelis, kuris bus puikus pavyzdys, kaip galima miestą paversti draugišku šeimai.

„Sukursime erdvę, kuri yra pritaikyta šeimai. Bus ir biblioteka, ir jogos, ir masažai, kambarys, kur mokoma saugaus elgesio namuose bei gatvėje, bus tikra gaisrinė. „Litexpo“ šeima galės praleisti visą dieną. Parodysime, kaip kiekviena įmonė, kuri užsiima verslu, gali pritaikyti savo paslaugas šeimai. Tai bus puikus pavyzdys“, – žadėjo B.Jakučionytė.

Kitais metais „Draugiški šeimai“ ketina imtis iniciatyvos, kad prie įvairių institucijų atsirastų automobilių statymo vietų ne tik neįgaliesiems, bet ir nėščiosioms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius