-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 01 31

Ar žydinčiam Šiaulių regbiui atiteks merdinčio krepšinio ir futbolo pinigai?

Niekas dar nežino, tačiau diskusijos verda tos pačios kaip ir kiekvienais metais. Aršiai klausiama, kodėl viskas tenka krepšiniui ir futbolui? Viskas baigiasi tuo, kad daugiau kaip trečdalis visų sportui skiriamų lėšų nukeliauja krepšiniui. Vos mažiau – futbolui, o likučiai – visiems kitiems. Ar nutiks taip pat ir šiemet?
„Baltrex“ – „Vairas“
„Baltrex“ – „Vairas“ / organizatorių nuotr.

Yra keletas rimtų argumentų, kodėl šiemet Šiaulių miesto pavadinimu pasidabinusios krepšinio ir futbolo komandos gali negauti kasmet gaunamos pyrago dalies.

„Šiaulių“ krepšininkai prastokai pasirodė LKL čempionate. Be to, komandoje sunku surasti vietinį žaidėją.

Futbolininkai paskendo lažybų skandaluose kartu su visu šalies futbolu. Klausimas – ar derėtų komandai skirti finansavimą, kol nėra galutinių teismų sprendimų?

Istorinė proga aplenkti krepšinį

Garsiau prabilo regbio atstovai. Faktas, kad kone 80 procentų Lietuvos rinktinės sudaro šiauliečiai. Mieste treniruojasi trys komandos, kurių dvi yra geriausios Baltijos šalyse. Tai „Baltrex-Šiauliai“ ir „Vairas-Kalvis“.

Dovydas Ušakovas, regbio komandos  „Baltrex-Šiauliai“ klubo vadybininkas, priminė, kad pernai komanda gavo 13 tūkst. eurų paramos iš miesto savivaldybės. Parama krepšinio ir futbolo klubams – dešimt ar net daugiau kartų didesnė.

Rėmėjai gali padėti klubams tobulėti bei tapti istorijos dalimi, kai Šiauliuose pagrindiniu sportu taps regbis.

„Kiek gerbėjų susirenka pažiūrėti krepšinio varžybų? Apie 500. Į varžybas prieš Kauno ‚Žalgirį“ bei Vilniaus „Lietuvos rytą“ susirenka beveik sausakimša arena. Akivaizdu, kad žiūrovus traukia ne vietinė komanda“, – pabrėžė D.Ušakovas.

Jis akcentavo, kad Šiauliai galėtų labiau susikoncentruoti į tas sporto šakas, kuriomis iš tiesų galėtų garsinti miestą ar net visą šalį.

„Regbininkai turi dirbti savo kasdienius darbus ir juos derinti su treniruotėmis bei varžybomis. Dvi stipriausios regbio komandos Baltijos valstybėse yra Šiauliuose. Ar tai galėtų būti atsitiktinumas“, – klausė vadybininkas.

Šiuo metu vien Šiaulių sporto mokykloje „Klevas“ sportuoja per 100 jaunųjų regbininkų, kurių svajonė yra patekti į vieną iš miesto regbio klubų. 

D.Ušakovo nuomone, po skandalų futbolo padangėje „Šiaulių“ futbolo klubas nėra vertas nė euro. Pernai jiems skirta apie pusšimtis tūkstančių eurų.

„Mūsų klubas šiemet ieško socialiai atsakingų įmonių, kurios savo finansine pagalba gali padėti klubui tobulėti bei tapti istorijos dalimi, kai Šiauliuose pagrindiniu sportu taps regbis“, – teigė D.Ušakovas.

Regbio sostinė

Griežčiausiai krepšinio ir futbolo atžvilgiu yra nusiteikę Šiaulių liberalai. Vienas šios partijos lyderių ir Sporto tarybos narys Artūras Kulikauskas pabrėžė, kad daug kalbama apie sporto strategijos pokyčius.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Kulikauskas. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Kulikauskas. Šiaulių miesto tarybos nariai

„Negeras lėšų paskirstymo principas „myliu nemyliu“. Turėtų būti maksimaliai objektyvūs kriterijai. Per artimiausias dvi savaites tuos kriterijus jau turėsime“, – teigė liberalas.

Asmeniškai labiausiai mėgstu krepšinį ir futbolą, tačiau remti jų neskubėčiau.

Politikui kartais atrodo keista, kad vienas sporto šakas miestas gausiai finansuoja, o kitos skina apdovanojimus.

„Turėtume aiškiai užsibrėžti, ko mes siekiame. Asmeniškai labiausiai mėgstu krepšinį ir futbolą, tačiau remti jų neskubėčiau.

Krepšinio klubo atstovai prašo dešimties procentų klubo biudžeto – 200 tūkst. eurų.

Tačiau pamačiau, kad jų biudžetas – pusė milijono. Vadinasi, tai nėra dešimt procentų. Reikia pabrėžti, kad, remdami krepšinį, iš tiesų mokame Šiaulių arenai už patalpas.

Dėl futbolo – dabartinėje situacijoje nematau reikalo išvis šį klubą remti mokesčių mokėtojų pinigais. Septyni žaidėjai suspenduoti. Lažybų skandalas. Komanda paskutinėje turnyrinės lentelės vietoje“, – sakė politikas.

Reikia pabrėžti, kad, remdami krepšinį, iš tiesų mokame Šiaulių arenai už patalpas.

A.Kulikausko manymu, savivaldos turimas sporto biudžetas iš tiesų galėtų būti skirtas visuomenei išjudinti, o ne klubams ar profesionalams remti: „Kas miestui geriau – ar du olimpiečiai, ar tūkstančiai sportuojančių šiauliečių? Olimpiečiai yra kitas lygmuo, todėl jais turėtų rūpintis šalies, o ne miesto valdžia.“

Jis taip pat ragino atsimerkti šiauliečius, kurie lydosi dėl krepšinio: „Mes tarsi sergame už „Žalgirio“ prekės ženklą, tačiau iš tiesų esame regbio sostinė. Taip pat turime galingą moterų žolės riedulį, irkluotojus. Galėtume finansuoti visų miesto gimnazijų baidarių varžybas. Kodėl tarnaujame vienai sporto šakai, kai turime savo originalų veidą?“

Vicemeras: trūksta aiškaus apsisprendimo

Vicemeras socialdemokratas Domas Griškevičius pripažįsta, kad koalicijoje nuomonės dėl sporto finansavimo iš tiesų išsiskiria, o pats stengiasi nepasiduoti jokiems įtikinėjimams: „Turime išsikelti sau tikslus – tam ir yra suburta sporto taryba. O kitų politikų prašyčiau netrukdyti jiems dirbti.“

Galėtume skirti visus pinigus baidarėms, bobslėjui ar bėgikams. Tačiau kas ateis jų pasižiūrėti?

D.Griškevičius priminė „Ajax“ futbolo mokyklos pavyzdį. Prieš ketvirtį amžiaus tai buvo pasaulinio lygio mokykla, kurioje buvo vien olandai.

Dabar ši mokykla taip pat yra aukščiausio lygio, tačiau čia ugdomi viso pasaulio talentai.

„Galėtume skirti visus pinigus baidarėms, bobslėjui ar bėgikams. Tačiau kas ateis jų pasižiūrėti? Galima sportui visai neskirti pinigų – tegu gyvena kaip išmano. Tai tik apsisprendimo klausimas“, – samprotavo politikas.

Vicemero teigimu, Šiauliai yra vienas sportiškiausių miestų šalyje. Galbūt dėl to ir kyla daugybė diskusijų: „Turime gerų sportininkų visose sporto šakose, o pinigų – ribotas kiekis. Puikios žolės riedulininkės, tinklininkai, rankininkai. Tačiau futbolas ir krepšinis – masiškiausi.“

Taip pat, anot D.Griškevičiaus, visa sporto bendruomenė turėtų aiškiai išdėstyti savo poziciją: ar norime būti čempionais toje sporto šakoje, kuri Europoje visai nepopuliari, ar kovoti dėl bronzos medalių lyderiaujančiose šakose.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Domas Griškevičius. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Domas Griškevičius. Šiaulių miesto tarybos nariai

Politikas pasigenda visuomenės sąmoningumo: „Vieni šaukia, kad jaunimui nėra ką veikti. O kiti skundžiasi, kad jaunimas daugiabučių kiemuose ar miesto bulvare per daug triukšmauja su riedlentėmis ar kamuoliais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius