-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 18

„Įstojau dėl karjeros darbe“: dvylika Lietuvos merų priklausė komunistų partijai

„Oficialiai TSKP įskaitoje buvau, tačiau nė karto nemokėjau nario mokesčio ir jokioje veikloje nedalyvavau“, – sako Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis. Jis vienas iš dvylikos dabartinių miestų ir rajonų vadovų, priklausiusių Sovietų Sąjungos Komunistų partijai (TSKP). „Turiu išsaugojęs bilietą istorijai“, – sako Anykščių meras, tačiau šia savo istorija su rinkėjais iki šiol nesidalino.
Merai, buvę Lietuvos komunistų partijos nariai
Merai, buvę Lietuvos komunistų partijos nariai / 15min nuotr.

„Fakto, kad priklausei Komunistų partijai nuslėpimas, gali reikšti tik viena – kad nori pasiekti kuo didesnį elektorato ratą, kurio didžiajai daliai gali būti nepriimtinas kandidatas, turėjęs ryšių su Lietuvą okupavusios valstybės struktūromis, kurių veikla buvo nukreipta prieš Lietuvos nepriklausomybę, lietuvybę ir viską, kas susiję su mūsų lietuvių tauta.

Visa tai atskleidžia, kad kandidatas nėra sąžiningas su rinkėjais, manipuliuoja informacija, siekdamas atrodyti geriau, nei yra“, – taip prieš mėnesį svarstė Valstiečių ir žaliųjų partijos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis

Šią prakalbą per rinkimų kampaniją jis taikė į Kupiškio merus kandidatavusiam buvusiam sporto funkcionieriui socialdemokratui Algirdui Raslanui.

A.Raslanas, kaip ir daugelis kitų ekskomunistų merų, nei kandidatuodami, nei po rinkimų nenurodė turėję TSKP narių bilietus.

Tačiau R.Karbauskio iškeltos moralinės kartelės neperšoktų ir du „valstiečiai“ ekskomunistai – Anykščių meras K.Tubis ir Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Abu neužsiminė apie buvusią narystę TSKP savo kandidatų anketose.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./ Komunistų partijos archyvas
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./ Komunistų partijos archyvas

15min Tyrimai spalį skelbė apie 20 Seime šiuo metu dirbančių buvusių kompartijos narių. Savo anketose apie tai buvo nurodę vos du iš jų.

Antroji „Archyvai prabyla“ dalis skirta tiesiogiai išrinktiems merams.

Išnagrinėjus visų 60-ties šalies merų biografijas, duomenis Lietuvos Ypatingajame archyve bei viešuose šaltiniuose, taip pat dalį apklausus telefonu, paaiškėjo, kad tarp jų – dvylika buvusių TSKP narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius