Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 05

Areštas mielesnis už baudą

Administraciniu areštu už tai, kad vairavo neblaivūs, nubausti asmenys savo kaltę visuomenei išperka paradoksaliai – areštantų išlaikymą garantuoja valstybė, kurios įstatymus jie pažeidė. Tad kam mokėti piniginę baudą ir dirbti viešuosius darbus, jei galima „atsėdėti“.
Areštinė
Areštinė / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Alytaus rajono apylinkės teismas per mėnesį skiria vidutiniškai 80 administracinių nuobaudų neblaiviems vairuotojams, vadeliotojams ir dviratininkams. Maždaug kas dešimtam jų piniginės baudos pakeičiamos areštu, nes pažeidėjai neturi nei lėšų, nei turto. Beveik pusė tokių asmenų nedirba. Teismo sprendimas skirti areštą palengvina nuobaudos naštą taurelės mėgėjams, tačiau visas jos svoris perkeliamas ant mokesčių mokėtojų pečių.

Jo nuomone, viešieji darbai duoda daugiau naudos visuomenei, o areštas, nors teisiniu požiūriu ir griežtesnė bausmė, yra našta valstybei.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą už vairavimą išgėrus vietoj piniginės baudos pažeidėjui galima taikyti ne daugiau kaip 30 parų areštą arba ne daugiau kaip 400 valandų viešųjų darbų. Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinėje yra 27 vietos. Anot Nusikaltimų tyrimų tarnybos viršininkės Laimos Jusienės, vienu metu 15-18 vietų užima administraciniu areštu nubausti asmenys. Viena areštinėje praleista para „įvertinta“ 20 litų. Taigi jei pažeidėjui buvo skirta 2 tūkst. litų bauda, jis, atsėdėjęs 30 parų, „susimoka“ 600 litų. Likusi dalis tiesiog išnyksta, nes baigiasi „mokėjimo terminas“. Mokesčių mokėtojams kiekviena areštanto diena kainuoja keturiskart daugiau – maždaug 80 litų (iš jų maistui skiriama apie 8 litus). „Baudžiamas pažeidėjas, o nubaudžiama visuomenė, nes mes juos išperkame“, – įsitikinusi L.Jusienė.

„Kodėl jiems nesiekti, kad baudos būtų pakeistos areštu? Tris kartus per dieną gauna maisto, naudojasi karštu vandeniu... Tokia nuobauda – kaip atostogos, tik pajūrio kranto trūksta“, – LŽ piktinosi pavardės nenorėjęs viešinti teisėsaugininkas.

Tai tėra dalis patogumų – kiekvienam areštantui dar leidžiama atsinešti į kamerą asmeninį televizorių, radijo imtuvą ar kitą buitinį prietaisą, kad laikas už grotų bėgtų greičiau. Sėdinčiuosius areštinėje kasdien gali aplankyti artimieji, kartą per 15 dienų jiems perduodami iki 10 kilogramų sveriantys maisto siuntinukai.

Viena valanda viešųjų darbų įvertinta 10 litų. Tačiau daugelis negalinčiųjų susimokėti administracinių baudų mieliau renkasi areštą nei viešuosius darbus, nes jiems esą gėda šluoti gatves ar rinkti šiukšles. Alytaus rajono apylinkės teismo pirmininkas Rimas Švirinas sakė prisimenąs vos vieną kitą atvejį per pastaruosius metus, kai pažeidėjams buvo skirti viešieji darbai.

„Kai kurie tiesiai pareiškia, kad geriau 30 parų "atsėdėti" nei dirbti viešuosius darbus. Pilietį, kuris laikosi tokios nuostatos, tenka uždaryti į areštinę, nes viešieji darbai gali būti skiriami tik pažeidėjui sutikus“, – teigė Lazdijų policijos viršininkas Valdas Vabuolas.

Jo nuomone, viešieji darbai duoda daugiau naudos visuomenei, o areštas, nors teisiniu požiūriu ir griežtesnė bausmė, yra našta valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius