Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 05

Arkadijus Vinokuras: mokinių karinis rengimas – patriotizmo kalvė

Ilgai Izraelyje gyvenęs Arkadijus Vinokuras, vertindamas siūlymus mokykloje įvesti karinį mokymą, teigė, kad tokio karinio rengimo nereikėtų suprasti vien tik kaip mokymo elgtis su ginklais. „Įvedus tokius mokymus, būtų ugdomas ne tik supratimas, kas yra kariuomenė ir koks svarbus kiekvieno indėlis ginant Tėvynę, tačiau kartu tai ir gera patriotizmo mokykla“, – radijo stočiai „Laisvoji banga“ sakė A. Vinokuras.
Izraelio tankai netoli sienos su Gazos ruožu
Izraelio tankai netoli sienos su Gazos ruožu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Karinis mokymas Izraelyje vyksta labai protingai – jaunimui diegiamos vertybės apie Tėvynę, jos apsaugą. Apie tai kalbama nuo darželio. Vaikai čia rašo laiškus kareiviams, siunčia sveikinimus, linkėjimus. Jei yra žuvusiųjų kare, per šventes kviečiami jų šeimos nariai pasikalbėti su mokiniais. Vykdomas savotiškas nuolatinis karinių vertybių įprasminimas“, – pasakojo pašnekovas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas šią savaitę paragino visus pradėti diskutuoti, ar nereikia karinio rengimo ir Lietuvos mokyklose.

„Karinio mokymo nuoseklumas yra būtinas ir mums. Turint omenyje šiandieninį politinį kontekstą, tokia švietimo politika yra būtina. Bet ji turi būti atliekama nuosekliai. Izraelyje tai vyksta ir mokyklose, ir universitetuose. Štai nuo 10 klasės mokiniai turi 60 val. per metus dirbti nemokamą darbą. Vienas jų gali būti pagalba kareiviams. Tai parodo, kad prie karinės situacijos galime prisidėti ne tik ginklu, o ir gera valia“, – pavyzdžius vardijo A.Vinokuras.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas šią savaitę paragino visus pradėti diskutuoti, ar nereikia karinio rengimo ir Lietuvos mokyklose. 

„11 klasėje apie kariuomenę Izraelyje pradedama kalbėti konkrečiau, o 12–oje mokiniams siūloma pasirinkti kario profesiją. Tai reiškia, kad kariuomenė puikiai žino, ko jai reikia. Ieškoma talentų ir jiems kariuomenė apmoka karinius mokymus“, – apie Izraelio karinio parengimo politiką švietime dėstė A. Vinokuras.

„Regis, Lietuva kuo greičiau turėtų perimti Izraelio patirtį. Nes mes stebime Rusijos neapykantos politiką, nukreiptą prieš Baltijos valstybes, todėl manau, kad poreikis aiškinti ir šviesti mūsų jaunimą apie būtinybę ginti savo valstybę, yra ypač reikalingas. Nėra nieko blogiau, kaip karys, nesuvokiantis, ką jis kariuomenėje veikia. Matome pavyzdį, kaip Ukrainoje apie 12 000 pašauktų karių neatėjo į kariuomenę. Tai yra problema ir mes turime jos protingai vengti“, – tikino pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius