Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 31 /17:13

Arkivyskupui T.Kondrusevičiui Baltarusijos pasieniečiai neleidžia įvažiuoti į šalį

Baltarusijos pasieniečiai pirmadienį neleido į šalį grįžti Baltarusijos vyskupų konferencijos pirmininkui, Minsko-Magiliavo arkivyskupui Tadeušui Kondrusevičiui.
Pasienis su Baltarusija
Pasienis su Baltarusija / VSAT ir ŠS nuotr.

„Neįleidžia, nepasakė kodėl, sakė: be komentarų“, – pirmadienį BNS telefonu teigė Lenkijoje esantis dvasininkas.

Jis pasakojo, kad pirmadienį kirto Lenkijos pasienio punktą, kur buvo komandiruotėje, o privažiavęs Baltarusijos pasienio kontrolės punktą įstrigo.

„(...) vaikščiojo, vaikščiojo, paskui grąžino dokumentus ir pasakė, kad man draudžiama įvažiuoti į Baltarusiją“, – teigė T.Kandrusevičius.

Jis yra Baltarusijos pilietis, turi šios valstybės pasą.

Tokia štai bėda. (...) Būsiu vyskupas emigracijoje.

Pasak arkivyskupo, pasieniečiai jam patarė kreiptis į Baltarusijos valstybinį pasienio komitetą. Kurijos atstovai šiuo metu aiškinasi situaciją.

„Tokia štai bėda. (...) Būsiu vyskupas emigracijoje“, – BNS sakė T.Kandrusevičius.

Pareiškime, paskelbtame Baltarusijos Katalikų Bažnyčios oficialioje svetainėje, sakoma, kad „Kuznicos–Bruzgių sienos perėjoje Baltarusijos Respublikos pasieniečiai nepaaiškinę priežasčių neleido baltarusių katalikų vyskupijos vadovui įvažiuoti į šalį“.

Bažnyčios svetainėje taip pat paskelbta T.Kandrusevičiaus interviu lenkų katalikiškam kanalui „TV Trwam“ ištraukų, kuriose jis sako, kad Baltarusijos prezidento rinkimai rugpjūčio 9-ąją vyko nesąžiningai.

„Yra pagrindo manyti, kad rinkimai vyko nesąžiningai“, – kalbėjo T.Kandrusevičius. Jo nuomone, baltarusių tauta „užaugo tiek, kad gintų savo teises, ir tai jau ne ta karta kaip prieš 26 metus“.

Tuo pačiu jis pabrėžė, kad Baltarusijos Katalikų Bažnyčia ragina taikiai spręsti visuomeninę ir politinę krizę. „Bažnyčia Baltarusijoje nori taikaus sprendimo“, – sakė arkivyskupas.

„Paraginau atgailauti visus, kas buvo kalti, taip buvo, ir mes nesame vieni. Katalikų Bažnyčia ir Ortodoksų Bažnyčia teikia panašius pasiūlymus. Prieš dvi dienas pasikeitė Baltarusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovybė. Naujasis metropolitas skelbia pirmuosius pareiškimus tikintiesiems ir taip pat ragina siekti širdies perkeitimo, atgailauti, nes be to problemos neišspręsi“, – sakė Baltarusijos katalikų lyderis.

Praėjusią savaitę jis išplatino viešą pareiškimą dėl Baltarusijos OMON veiksmų, kai šie buvo užblokavę išėjimus iš Raudonosios bažnyčios Minske. T.Kondrusevičiaus tokį elgesį įvertino kaip šiurkštų tikinčiųjų teisių ir sąžinės laisvės pažeidimą.

Jame taip pat teigta, kad tokie jėgos struktūrų pareigūnų veiksmai neprisideda mažinant įtampą ir siekiant kuo greitesnio santarvės ir taikos atkūrimo baltarusių visuomenėje.

Baltarusijos vyskupų konferencijos pirmininkas, Minsko-Magiliavo arkivyskupas praėjusią savaitę išvyko iš Baltarusijos dalyvauti pamaldose Balstogėje Lenkijoje.

T.Kandrusevičius yra baigęs Kauno kunigų seminariją, dirbo Vilniuje, Druskininkuose. Minsko-Mogiliavo metropolitu jis buvo paskirtas 2007 metais, o 2015 -ųjų birželį išrinktas Baltarusijos katalikų vyskupų konferencijos pirmininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius