-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 11 15

Arklidžių koziris – patrauklus sklypas

Nepaisant Kultūros paveldo departamento (KPD) protestų, patrauklioje vietoje, Pūčkorių atodangos papėdėje, esančios senos arklidės jau kitų metų pradžioje turėtų būti parduotos, o šalia suformuotas 20 arų sklypas – išnuomotas.
Pūčkorių atodangos papėdėje esančios senos arklidės taps gardžiu kąsneliu būsimam pirkėjui, nes jis kartu galės išsinuomoti 20 arų sklypą itin patrauklioje vietoje.
Pūčkorių atodangos papėdėje esančios senos arklidės taps gardžiu kąsneliu būsimam pirkėjui, nes jis kartu galės išsinuomoti 20 arų sklypą itin patrauklioje vietoje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus savivaldybės Negyvenamųjų ir gyvenamųjų pastatų bei patalpų komisija nutarė, kad KPD prašymas sustabdyti arklidžių pastato privatizavimo procesą neturi teisinio pagrindo.

Senas apleistas statinys Pavilnių regioniniame parke prie pat Vilnelės išdygo apie 1940–uosius. Sostinės taryba nusprendė, kad pastatą būtų galima pelningai parduoti. Tiesa, šalia arklidžių suformuotas 20 arų sklypas naujajam arklidžių savininkui bus tik išnuomotas, nes žemės regioniniame parke parduoti negalima.

Norėjo ištirti pastato vertę

Anot KPD vyriausiosios specialistės ryšiams su visuomene Jolantos Miškinytės, departamentas prašė stabdyti arklidžių pardavimą, nes norėta ištirti, ar statinys nėra vertingas kultūriniu ir istoriniu požiūriu. Jos teigimu, paveldosaugininkai susidomėjo arklidėmis, nes jos yra valstybės saugomo kultūros paveldo objekto – Pūčkorių palivarko – teritorijoje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Anot J.Miškinytės, jeigu pastatas bus privatizuotas, tyrimai nebebus galimi.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Anot J.Miškinytės, jeigu pastatas bus privatizuotas, tyrimai nebebus galimi.

„Jeigu pastatas bus privatizuotas, jokie tyrimai nebebus galimi. Jei jis būtų pripažintas vertingu, tuomet arklidės turėtų išlikti, jų nebūtų galima griauti ir toje vietoje statyti kito pastato“, – dėstė J.Miškinytė.

Savivaldybės Turto valdymo ir verslo paslaugų departamento direktorius Vytautas Grinius aiškino, jog sprendimas nestabdyti privatizavimo priimtas po to, kai savivaldybės Teisės departamentas nustatė, kad tam nėra juridinio pagrindo. „Sprendimas arklides privatizuoti yra priimtas miesto tarybos, jis patvirtintas Vyriausybės nutarimu. Į privatizuojamų objektų sąrašą pastatas įtrauktas jau prieš kelerius metus, gauta ir Nacionalinės žemės tarnybos pažyma, leidžianti išnuomoti žemės sklypą“, – teigė V.Grinius.

Anot savivaldybės atstovo, privatizavimo procesas prasidės tuomet, kai sprendimui pritars miesto tarybos Privatizavimo komisija. „Tikėtina, kad komisija pritars, todėl realu, jog kitų metų pradžioje pastatas jau bus parduodamas“, – sakė V.Grinius.

Pasak J.Miškinytės, departamentas kol kas nesusipažino su savivaldybės sprendimu, tačiau gavus informaciją bus tariamasi, kaip elgtis toliau.

Paveldėtojai nepatenkinti

Šalia arklidžių esančio Pūčkorių dvaro paveldėtojai piktinasi, kad parduodant pastatą su gana nemažu sklypu skaidoma kultūriniu požiūriu vertinga teritorija. Kažkada dvaro savininkams čia priklausė apie 115 hektarų, tačiau jų paveldėtojams grąžinta tik maža dalis žemių.

Dabartinės dvaro savininkės Larisos Patapienės sūnus Aleksandras su žmona Aiste Diržyte teigė norintys šioje vietoje plėtoti kultūrinį turizmą, įrengti vaikų ir jaunimo asmenybės ugdymo arba krizių prevencijos centrą. Jie pasakojo susitikę su Vilniaus meru Viliumi Navicku, kuris iš pradžių žadėjo arklides tiesiog nugriauti, bet apsilankęs šioje vietoje persigalvojo. Meras tvirtino, kad savivaldybė turi savo turtą valdyti efektyviai, o šį statinį geriausia būtų parduoti ir taip papildyti kiaurą miesto biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius