-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 01

Artėjant bylos atomazgai, A.Paleckis pateikė savo versiją

Atgarsį Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse sukėlusi šnipinėjimo Rusijos naudai baudžiamoji byla – arti finišo. Anksčiau už frazę „Savi šaudė į savus“ nuteistas Algirdas Paleckis prieš nuosprendžio paskelbimą viešai mėgina „atsišaudyti“ nuo prokuratūros jam inkriminuotų nusikaltimų. Tuo metu Šiaulių teisme valstybinio kaltinimo vardu jau sudėlioti visi esminiai šios šnipinėjimo bylos akcentai.
Algirdas Paleckis
Algirdas Paleckis teisme / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prokurorė Vilma Vidugirienė pastarajame, gegužės 19 d. posėdyje, Šiaulių apygardos teisme pasiūlė šnipinėjimu kaltinamam buvusiam politikui Algirdui Paleckiui skirti devynerių metų laisvės atėmimo bausmę, o kartu su juo teisiamą vilnietį verslininką Deimantą Bertauską atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Anot V.Vidugirienės, D.Bertauskas savo kaltę pripažino viso proceso metu, jo parodymai buvo nuoseklūs ir išsamūs, tuo tarpu, A.Paleckis savo parodymų versijas keitė priklausomai nuo naujausių byloje atsiradusių duomenų.

Sutikčiau pasėdėti dešimtmetį, bet su sąlyga, sako kaltinamasis.

Teisiamasis A.Paleckis parengė savosios pozicijos reziumė ir ją atsiuntė 15min, sakydamas, kad nori būti išklausytas.

„Sutikčiau pasėdėti dar dešimtmetį – bet su sąlyga“, – taip redakcijai atsiųstą komentarą pavadino jo autorius.

Suprasti akimirksniu

  • Byloje A.Paleckis su D.Bertausku kaltinami šnipinėjimu kitos valstybės naudai, veikiant organizuotoje grupėje.
  • Buvęs politikas kaltę neigia ir tvirtina atlikęs žurnalistinį tyrimą. D.Bertauskas kaltę pripažįsta.

Kaltintojų teigimu, nuo 2017 metų vasario iki 2018 metų spalio kaltinamieji, veikdami organizuotoje grupėje su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu Rusijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos piliečiais, vienas iš kurių teismo pripažintas kaltu Sausio 13-osios byloje, Lietuvoje už piniginį bei kitokį atlygį galbūt rinko Rusijos žvalgybą dominančią informaciją.

Domino Sausio 13-osios bylos tyrėjai

Kaip kitoks atlygis nurodoma pagalba užmezgant kontaktus su Rusijos politinės partijos atstovais, siekiant vienos iš Lietuvoje registruotų partijų finansavimo, taip pat – pagalba užmezgant verslo kontaktus.

Kaltinamiesiems, kaip teigia prokuratūra, buvo suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus ir teisėjus, taip pat informaciją apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990–1991 metais susijusias bylas.

Be kita ko, kaltinamieji turėjo rasti Lietuvos institucijose dirbančių asmenų, kurie už neteisėtą piniginį atlygį Lietuvos teisėsaugos institucijoms pateiktų tikrovės neatitinkančią informaciją apie Sausio 13-osios byloje nuteisto Jurijaus Melio sveikatos būklę – siekta, kad tai turėtų įtakos jam skirto suėmimo pakeitimui į švelnesnę kardomąją priemonę ar kitaip palengvintų J.Melio kalinimą.

Apeliuoja į viešąjį interesą

„Rašydamas šias eilutes, esu suinteresuotas – ir to neslepiu. Kas norėtų atsidurti kalėjime dar 9 metams? Tiek pareikalavo prokurorė neseniai vykusiame teisme. Tačiau yra ir žymiai didesnis – viešasis interesas“, – tvirtina A.Paleckis.

A.Paleckis kritikuoja prokuratūrą, kuri nuo pat teismo pradžios reikalavo slaptų teismo posėdžių.

„Teismas tik iš dalies tenkino šį reikalavimą. Kita vertus, prokuratūra pati oficialiai pripažino, kad mano byloje nėra valstybės paslapčių. Jokių. Tai kam tada tas slaptumas? Kur čia šuo pakastas?“ – retoriškai klausia A.Paleckis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdo Paleckio teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdo Paleckio teisme

Teisiamojo žodžiais tariant, yra interesas praskleisti slaptumo uždangą, kurią nuleido prokuratūra: „Sužinoti daugiau apie mano bylą. Ką gi tokio tas A.Paleckis prišnipinėjo? Žmonės nori viešumo, faktų. Žiniasklaida daugybę kartų platino prokuratūros versiją. Gal ji galėtų išklausyti ir manęs?“

Kokiai prokuratūros pozicijai oponuoja, nuo kokių kaltinimų mėgina gintis A.Paleckis? Prokurorės baigiamąją kalbą sudarė 37 lapai teksto, 15min pateikia esminius jos akcentus, o greta – ir teisiamojo kontrargumentus.

Pavardės – iškalbingos

Bylą kuruojanti valstybės kaltintoja V.Vidugirienė prokuratūros baigiamojoje kalboje teigė, kad kaltinamieji tiriamuoju laikotarpiu susitikinėjo tarpusavyje, lankėsi Rusijoje, gyvai ir telefonu bei el. paštu bendravo su Michailu Golovatovu (Sausio 13-osios bylos kaltinamasis, buvęs KGB specialiosios paskirties padalinio „Alfa“ vadovas) ir Eduardu Kruglovu (buvęs FST specialiosios paskirties padalinio „Alfa“ karininkas), kurie organizavo susitikimus su Rusijos Federacijos politikais, kitais su 1991 m. sausio įvykiais susijusiais asmenimis – šios aplinkybės nustatytos ne tik pačių kaltinamųjų parodymais, bet ir išsamia bylos medžiaga apie vizitų laiką, vykimo būdą, gyvenamąsias vietas, asmenis, su kuriais bendravo, taip pat kratų metų rastų daiktų, dokumentų apžiūrų protokolais, procesinių prievartos priemonių taikymo metu gautais duomenimis.

Prokurorė pabrėžė, kad bylos duomenys visiškai patvirtina teisiamojo D.Bertausko parodymus, jog A.Paleckis Maskvoje užsiėmė veikla, susijusia su 1991 m. sausio įvykiais.

Anot prokurorės, bylos duomenys patvirtina teisiamojo D.Bertausko parodymus, jog A.Paleckis Maskvoje užsiėmė veikla, susijusia su 1991 m. sausio įvykiais.

Apie paminėtus asmenis surinkti duomenys, jų pačių teiginiai apie A.Paleckio veiklą, papildomai paneigia A.Paleckio versiją, jog jis esą neturi nieko bendra su šių asmenų veikla, susijusia su 1991 m. sausio 13-osios įvykiais Lietuvoje ir jų vertinimu Rusijos propagandoje, bei rodo A.Paleckio asmens svarbą ir vaidmenį – iš byloje esančių duomenų matyti, kad po A.Paleckio sulaikymo G. G. apie ikiteisminio tyrimo eigą, sužinotą iš A.Paleckio gynėjo, informuoja G.Sapožnikovą, visus reikalus dėl A.Paleckio palaikymo derina su Juozu Jermalavičiumi, per Rusijos komunistų partiją – raportuojama ir apie advokato pastarajam paiešką, ir apie palaikymo A.Paleckiui akcijos organizavimą Europos Parlamente.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurijus Melis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurijus Melis

A.Paleckis ir jo veikla, susijusi su Sausio 13-ąja svarbi tiek, kad Maskvos miesto dūmos RF komunistų partijos frakcija dėl kaltinamajam A. Paleckiui skirtos kardomosios priemonės kreipiasi į LRS pirmininką ir Seimo narius, kreipimesi nurodoma, kad – „didelio politinio atgarsio sulaukė 2011–2013 m. A.Paleckio byla, kuomet pastarojo vienintelė kaltė buvo nustatyti tiesą apie tragiškus 1991 m. sausio įvykius, jis rėmėsi konkrečiais faktais ir liudytojų parodymais, bet buvo nuteistas.

Teismo nuosprendis jo esą nesustabdė, A.Paleckis toliau aktyviai dirbo, siekė tiesos vertinant Lietuvos praeitį, įspėjo apie neonacizmo ir rusofobijos grėsmę, nuoširdžiai norėjo nuimti nuo lietuvių akių nacionalizmo akidangčius.“

Garsioji A.Paleckio frazė buvo išgirsta

Anot prokurorės, kad A.Paleckis susijęs su organizacijos „Mūsų tėvynainiai“ veikla (nors pats tai neigia), rodo ir bylos nagrinėjimo metu teismui pateikta spaudos konferencijų medžiaga.

Šiose spaudos konferencijose, skirtose J.Meliui ir 1991 m. sausio mėn. agresijai neigti, pasisakantys asmenys taip pat nurodo A.Paleckio vaidmenį – pvz., 2021-01-13 surengtoje spaudos konferencijoje buvęs RF ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas, bendravimo su kuriuo neneigia ir pats A.Paleckis, kalbėdamas apie su J.Meliu susijusių problemų sprendimą, baudžiamosios bylos iškėlimą Lietuvos tyrėjams ir teisėjams, šių asmenų paieškos organizavimą, pamini, kad „šiame kontekste jiems yra labai gerai žinomas vienas iš Lietuvoje žinomų politinių veikėjų, kuris visada labai aktyviai pasisakydavo už Rusijos ir Lietuvos draugiškus, kaimyninius santykius – Algirdas Paleckis, kuris pareiškė, kad „savi šaudė į savus“ – o tai taip ir buvo.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ant televizijos bokšto pakelta trispalvė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ant televizijos bokšto pakelta trispalvė

Už tai jį nuteisė, o dabar jį kaltina šnipinėjimu Rusijos naudai. Šiuo metu (2021-01-13) jis laikinai laisvėje, bet teismas dar bus. Čia aš kalbu apie tai, kad Lietuvoje yra žmonių, kurie gerai supranta šių provokacinių pozicijų esmę, bjaurų teismų ir Lietuvos valdžios elgesį“, – turima omenyje teismų spendimai, susiję su 1991 m. Sausio įvykiais.

Vyko „tėvynainių“ organizacijos kvietimu

2019-02-15 spaudos konferencijoje Algimantas Naudžiūnas, pristatomas 1991 m. Lietuvos TSR Komunistų partijos trečiuoju sekretoriumi, pats prisistatantis generolu majoru, tarnavusiu Baikonure strateginės paskirties kariniuose padaliniuose, vėlgi mini A.Paleckį kaip kovotoją, kuris „gavo nuo prokuratūros per ausis“ dėl frazės „savi šaudė į savus“, nes „apklausė bobutes“ kurios matė, kaip iš jų balkonų šaudė.

M.Golovatovas tuo metu pabrėžia, kad A.Paleckis dabar už tokią veiklą suimtas, o A.Naudžiūnas paaiškina, kad Lietuvoje žmonės įbauginti, nes persekiojami dėl sovietų agresijos neigimo.

Kaip teisme sakė valstybės kaltintoja V.Vidugirienė, nors A.Paleckis neigia sąsajas su „tėvynainių“ organizacija, tačiau jis ir pats 2017-07-18 pildydamas anketą vizai išduoti nurodo vykstantis šios organizacijos kvietimu, vizito tikslu nurodydamas kultūrinius ryšius, esą tai bendro pobūdžio humanitarinis vizitas. Save įvardija kaip Socialinių projektų centro direktorių. Nors, kaip minėta, teigė, kad kelionės buvo tik verslo tikslais.

Kaip matyti – ta idėja vėliau buvo įgyvendinta: iškelta byla Lietuvos Respublikos pareigūnams.

Kaltinimo duomenimis, rastas ir įrašas iš kaltinamųjų susitikimo su E.Kruglovu ir M.Golovatovu, iš kurio matyti, kad susitikimų metu buvo kalbama ir apie A.Paleckio vaidmenį, susijusį su 1991 m. sausio 13 įvykiais – „galėtų būti atskira grupė AP idėjos tyrimui, priklausanti SK (pastaba – Sledtsvennyj komitet).“

„Kaip matyti – ta idėja vėliau buvo įgyvendinta ir iškelta byla Lietuvos Respublikos pareigūnams – tai dar kartą patvirtina, kad tai kaltinamojo A.Paleckio veiklos sritis“, – konstatuojama prokurorės baigiamojoje kalboje.

Kad A.Paleckis suvokė savo veiklos pavojingumą ir tikslus, rodo ir pokalbiuose vis išlendantys paties A.Paleckio perspėjimai, kad už tokią veiklą yra straipsnis Baudžiamajame kodekse – netgi įvardijamas turinys, tai padėjimas kitai valstybei prieš Lietuvą, tvirtinama prokuratūros baigiamoje kalboje. Tuo metu D.Bertausko parodymai išsamūs, nekintantys, jo teiginiai patvirtinti ir kitais bylos duomenimis, tvirtino prokurorė V.Vidugirienė, prašanti teismo netgi atleisti pastarąjį kaltinamąjį nuo teistumo.

„Grįžkime į 2018-ųjų gruodžio 19-ąją“

Savo ruožtu teisiamojo siūlymas toks: kad suprastume prokuratūros slapukavimo priežastis, grįžkime į 2018-ųjų gruodžio 19-ąją.

„Tądien Lietuvą sudrebino žinia: šalį apraizgė Rusijos šnipų tinklas! Žinią paskelbė iškart trijų jėgos struktūrų – prokuratūros, VSD ir policijos – vadovai. Bendroje spaudos konferencijoje. Ar dažnai, beje, tenka tokias matyti? Tikrai ne. Taigi, norėta paskelbti žinią neeilinę, žinią ypatingą.

Vadovai kalbėjo apie rastus įkalčius. Apie kilusią visiems grėsmę. Ir apie mane šnipų tinklo epicentre. Nebaigę bylos tyrimo, pačioje jo pradžioje šie vadovai kažkokiu mistiniu būdu jau žinojo, kad aš – šnipas. Ir viešai tai įvardijo. Šitaip pažeisdami nekaltumo prezumpciją.

Maža to, aš dar neva planavau pagrobti įkaitą – žinomą politiką, dabar apžvalgininką Audrių Butkevičių.

Netrukus prokuratūra papildė kaltinimą – esą surinkau ir perdaviau Rusijai duomenis apie Sausio 13-osios bylą tyrusius Lietuvos pareigūnus. Ir surinkau informaciją apie Lietuvoje kalinčio Rusijos kariškio Jurijaus Melio sveikatą. Maža to, aš dar planavau pagrobti įkaitą – žinomą politiką, dabar apžvalgininką Audrių Butkevičių. Viešai man įsmeigtą šnipo ir teroristo etiketę po platųjį pasaulį išnešiojo dalis žiniasklaidos“, – teigia A.Paleckis.

Pusantrų metų vienutėje

Sulaikytasis tvirtina tiksliai apskaičiavęs, kad 528 paras, t. y. pusantrų metų, buvo užrakintas izoliatoriaus vienutėje.

„It vienuolis bendraudamas tik su knygomis ir rašydamas savąją, aš vis laukiau – kada gi man pateiks žadėtus įkalčius? O būtent: mano prišnipinėtus konkrečius duomenis apie minėtus asmenis. Kur jie?

Galop man pateikė tokį galutinį kaltinimą: aš šnipinėjau pagal... nenustatyto Rusijos žvalgybininko užduotis. Aš... planavau surinkti minėtus duomenis. Ir pavedžiau juos surinkti... nenustatytam asmeniui“, – kaltinimą kritikuoja teisiamasis.

Policija padarė kratas pas tuziną mano draugų. Įtardama juos esant tinklo nariais.

Ironizuodamas A.Paleckis svarsto, gal verta Baudžiamąjį kodeksą papildyti nauju straipsniu – „Ketinimas šnipinėti pagal nenustatyto žvalgybininko užduotis“? Bausmė – kaip už šnipinėjimą: nuo 3 iki 15 metų, vidurkis – 9 metai.

„Tada ėmiau laukti konkrečių žinių apie minėtą Rusijos šnipų tinklą. Ilgai laukiau. Iki dabar laukiu. O gal jūs ką girdėjote? Policija padarė kratas pas tuziną mano draugų. Įtardama juos esant tinklo nariais. Bet įkalčių irgi nerado – kitaip gi būtų juos paviešinusi. Juk taip?

Tiesa, be manęs, atsirado dar vienas tinklo tinklininkas. Kuris net prisipažino šnipinėjęs. Tai vilnietis Deimantas Bertauskas. Už tokį jo prisipažinimą prokurorė aname posėdyje prašė teismo atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės“, – komentuoja kaltinamasis.

„Nenorėjo kalėjiman, aš jį suprantu“

A.Paleckis tvirtina byloje radęs dokumentą, kad 2018 m. spalio 10 d. policija sučiupo šį žmogų atsisiunčiant internetu vaikų pornografines nuotraukas... O už tai į pataisos namus, teoriškai, asmuo gali būti pasiųstas iki ketverių metų pagal 309-tą Baudžiamojo kodekso straipsnį. „Nenorėjo žmogus kalėjiman, aš jį suprantu“, – konstatuoja A.Paleckis.

Teisiamojo išvada nuosekli: esą todėl D.Bertauskas ir ėmė jį apkalbinėti. „Ir su saugumiečiais bei prokurorais slapta bendradarbiauti. Šito jis net neslėpė teisme. Tai liudija ir kiti bylos dokumentai“, – tvirtina A.Paleckis.

Jis viliasi, kad dabar aiškėja, kodėl prokuratūra prašė slaptų teismo posėdžių. „Ir kodėl pareikalavo grąžinti mane kalėjiman 9 metams. Tuomet juk visi galai būtų sukišti į vandenį. Tik šitaip prokuratūra galėtų pateisinti aną mano kalinimą pusantrų metų dar iki teismo“, – rašo komentaro autorius.

Ginasi nuo „abstraktaus kaltinimo“

A.Paleckio požiūriu, vienas klausimėlis tebetvyro ir tvyros. „Paprastutis. Baudžiamasis kodeksas, kaip žinoma, kartais laikomas rašymo stiliaus etalonu. Nes jis tikslus ir lakoniškas. 119-tas jo straipsnis būtent toks ir yra: šnipinėjo tas, kas rinko duomenis užsienio žvalgybai. Kertinis žodis čia – rinko. Bet prokuratūra taip niekam ir nepateikė, ką gi aš pririnkau apie minėtus Sausio įvykių bylą tyrusius pareigūnus, arba apie kalinį Melį. Gal, sakau, kurio nors prokuroro namų adresą iššnipinėjau? Ar bent jau mobiliojo telefono numerį? Ar kokią Melio ligą diagnozavau?“ – ne vieną, o iš tiesų daug klausimų kelia teisiamasis.

Paties A.Paleckio atsakymas kategoriškas: „Ne, jokių mano surinktų duomenų apie tai prokuratūra niekam nepateikė.“

Kaltinamasis svarsto, kad jei baudžiamojoje byloje pakanka „abstraktaus kaltinimo“, visuomenė turi teisę žinoti, už ką siekiama dešimtmečiui įkalinti jos pilietį.

Kitame posėdyje birželio 22 dieną baigiamąsias kalbas rengiasi sakyti A.Paleckio advokatai Adomas Liutvinskas ir Kęstutis Ragaišis. Jie teigė turintys 31 ir 36 lapų apimties paaiškinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius