-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 03

Artėjant karštam savaitgaliui - ugniagesių perspėjimai

Artėjant dar vienam karštam savaitgaliui, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas nori atkreipti visuomenės dėmesį į pastaruoju metu sparčiai didėjantį skęstančių ir nuskendusių žmonių skaičių. Šiemet vien tik ugniagesiai jau ištraukė 127 skenduolius, tarp jų ir 8 vaikus, kai pernai per tą patį laikotarpį buvo ištraukta 116 nuskendusių žmonių.
Žaibas
Žaibas / Reuters/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašoma ugniagesių pranešime, vien per praėjusį karštą savaitgalį įvairiuose šalies vandens telkiniuose nuskendo 7 žmonės, o per liepos mėnesį ugniagesiai ištraukė net 42 skenduolius.

Tad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar kartą įspėja ir prašo poilsiautojų nesimaudyti nežinomose, nuošaliose vietose, nepalikti prie vandens be priežiūros mažamečių vaikų, neplaukioti ant pripučiamų čiužinių, savadarbių plaustų ar kitų priemonių, neišdykauti valtyse, nesimaudyti iškart po valgio, išgėrus alkoholinių gėrimų ar perkaitus saulėje.

Kita aktuali vasaros problema – žaibai. Šiemet nuo žaibo iškrovos jau kilo 54 gaisrai. Kadangi šį karštą, bet su lietumi savaitgalį šalyje prognozuojama ir perkūnija, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena gyventojams, kaip apsisaugoti nuo žaibų.

Žaibuojant ir griaudžiant geriau pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą. Būtina išjungti visus elektros prietaisus ir antenas. Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdžius, būti prie elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, prie kurių auga aukšti medžiai. Nuo žaibo patikimai apsaugo ir automobilis, tik reikia užsidaryti langus ir nesiliesti prie jo metalinių konstrukcijų.

Audrai užklupus lauke, nesislėpkite po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškokite prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, apleistuose pastatuose, venkite aukštesnių atvirų vietų. Geriausiai pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje. Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsdami skubėkite į krantą. Griaudžiant nebėgiokite, nevažiuokite motociklu ar dviračiu, nelaikykite rankose metalinių daiktų. Palikite juos atokiau ir pralaukite perkūniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius