Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 01 /17:01

Artėjant Seimo rinkimams – vis karščiau: R.Karbauskis apkaltino farmacininkus įsitraukus į rinkimų kampaniją

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad dešimt kompanijų nesutiko sumažinti kainų 47 vaistiniams preparatams, todėl nuo spalio gydytojai negalės jų skirti naujiems pacientams, o tęsti galės tik tiems žmonėms, kuriems receptai buvo išrašyti anksčiau. Valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį Seime pareiškė, kad dešimt tarptautinių farmacijos kompanijų pritaikė Lietuvai specialią – rinkiminę – kainodarą, siekiant diskredituoti valdžią ir sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą. Farmacininkų atstovai atmeta tokius kaltinimus, aiškinama, kad erdvės politikų insinuacijoms kyla dėl ydingos vaistų kainodaros principų.

Ketvirtadienio popietę R.Karbauskis surengė spaudos konferenciją.

Joje Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas pareiškė, kad farmacijos pramonė labai aktyviai įsijungė į rinkimų kampaniją.

„Turiu pranešti tai, kad spalio 1 dieną įsigaliojo naujas vaistų kainininkas ir dešimt farmacijos kompanijų – pakankamai garsių pasaulyje – pritaikė Lietuvai specialią rinkiminę kainodarą. Kainodarą, kuri reiškia, kad kai kurios kainos, kurios yra pateiktos vaistams šitam ketvirtyje, padidėjo iki 8 kartų. Iki 8 kartų kainos nepadidėja dėl jokių kitų priežasčių, išskyrus vieną – tai yra nenorima, kad šitie vaistai būtų kompensuojamųjų vaistų sąraše“, – žurnalistams sakė R.Karbauskis.

Jo nuomone, daroma taip, kad vaistai, kuriuos perka ir vartoja Lietuvos gyventojai, nebūtų kompensuojami ir dėl to kiltų nepasitenkinimas valdžia ir konkrečiai – SAM bei A.Veryga.

Anot R.Karbauskio, tai daroma specialiai, pritaikant kainodarą šiam laikotarpiui.

„Valstiečių“ lyderis pateikė lentelę, kurioje lyginamos vidutinės vaistų, kurių pavadinimai ir gamintojai nenurodomi, kainos trijose Europos Sąjungos (ES) šalyse, kur vaistas yra pigiausias, ir Lietuvoje.

Tarkime, medikamento, R.Karbauskio pateiktoje lentelėje nurodyto kaip „Vaistas 1“, vidutinė kaina trijose ES šalyse, kur jis pigiausias, yra 1,42 euro. Nurodoma, kad Lietuvai taikoma šio vaisto kaina – 6,46 euro.

Kaip matyti iš lentelės, „Vaisto 2“ vidutinė kaina pigiausiai jį parduodančiose ES valstybėse – 0,64 euro, o Lietuvai taikoma – 2,47 euro.

„Vaisto 3“ vidutinė kaina pigiausiai jį parduodančiose ES valstybėse – 0,83 euro, o Lietuvai taikoma kaina – 3,21 euro.

„Vaizdas yra baisus. Kada specialiai, sąmoningai pakeičiamos kainos nuo kelių kartų iki aštuonių kartų. Ir šitokiu būdu sukuriama situacija, kada iš tikrųjų žmonių nepasitenkinimas bus natūralus“, – piktinosi R.Karbauskis.

Vaizdas yra baisus. Kada specialiai, sąmoningai pakeičiamos kainos nuo kelių kartų iki aštuonių kartų. Ir šitokiu būdu sukuriama situacija, kada iš tikrųjų žmonių nepasitenkinimas bus natūralus.

R.Karbauskis aiškino, kad kaina, kurią deklaruoja bet kuri farmacijos kompanija savo vaistui, patenkančiam į kompensuojamųjų vaistų sąrašą, yra lyginama su trimis mažiausiomis kainomis trijose Europos Sąjungose šalyse pridedant iki 10 procentų sumos.

Pixabay.com nuotr./Asociatyvinė nuotr.
Pixabay.com nuotr./Asociatyvinė nuotr.

„Tai yra referencinės vaistų kainos. Šitų kompanijų kainos prieš kelias dienas arba prieš dieną buvo iki aštuonių kartų mažesnės ir liko kitose šalyse iki aštuonių kartų mažesnės šiandien. Lietuvai pritaikyta sąmoningai, kryptingai speciali rinkiminė kainodara. Ir šitoje situacijoje kitaip negu įsikišimu į rinkimų kampaniją ir bandymu pakenkti LVŽS rinkimuose, to vadinti neįmanoma“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

„Šlykščiausias būdas“

R.Karbauskio teigimu, SAM priėmė sprendimą, kad net ir pabranginti vaistai bus kompensuojami vieną mėnesį, kol pasibaigs rinkimai.

„Tam, kad po mėnesio, kai nebeliks jokio intereso farmacijos kompanijoms nuversti šitą valdžią ir pakenkti tokiu būdu, jie tikriausiai grįš į normalią kainodarą“, – svarstė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga ir Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskis aiškino nedrįstantis minėti konkrečių farmacijos kompanijų pavadinimų.

Klausiamas, kodėl šioms tarptautinėms bendrovėms įdomi Seimo rinkimų kampanija, LVŽS lyderis sakė, kad jau ketverius metus šios kompanijos apmoka straipsnius, pasirodančius žiniasklaidos priemonėse, kuriuose bandomas diskredituoti A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rinkiminiai plakatai Molėtuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rinkiminiai plakatai Molėtuose

„Dabar šitas būdas, kuris yra pasirinktas, yra pats šlykščiausias visų būdų, kuriuos gali panaudoti, – tai yra vaistus, kurie visoje ES – ir Lenkijoje, ir Latvijoje ir kitur – jie prekiauja aštuonis kartus pigiau. Jie mums pabrangina tik dėl to, kad tie vaistai nepatektų pirkėjui – jie taip galvoja, kad nebus sprendimo ir jie nebebus kompensuojami. Tokiu atveju kas išeitų? Pirkėjai, radę, kad dingo vaistas, nebėra kompensuojamas, jie iš tikrųjų būtų nepatenkinti. Mes jau tai matome – žinios, kurios ateina iš mūsų apygardų, iš žmonių“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Riboja konkurenciją

Vaistų gamintojų asociacijos direktorė Rasa Bričkienė sakė, kad priėmus Vyriausybės nutarimo dėl ambulatoriniam gydymui skiriamų vaistinių preparatų kainų ir paciento priemokų už juos apskaičiavimo tvarkos pakeitimus, nustatyti griežti, rinkos konkurenciją ribojantys ir vaistų kainas įšaldę vaistų kompensavimo sistemos pakeitimai.

„Lietuvoje vaistų kainos fiksuotos, o SAM reikalauja konkrečių gamintojų sumažinti kainą pagal kito, Lietuvoje dažnai net neregistruoto gamintojo veikliosios medžiagos mažiausią kainą“, – nurodė R.Bričkienė.

Pasak jos, Vaistų gamintojų asociacija ne kartą atkreipė valdžios dėmesį peržiūrėti keliamus reikalavimus ir vertinti tik Lietuvai tiekiančių gamintojų vaistų kainas bei didinti kainyne liekančių vaistų skaičių.

Atmeta insinuacijas

Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos (IFPA) direktorė Agnė Gaižauskienė teigia, kad inovatyvių vaistų kainos Lietuvoje jau dabar yra vienos žemiausių Europoje ir kviečia SAM laikytis savo sukurtos politikos nuoseklumo arba dialogo keliu ją tobulinti.

Asmeninio archyvo nuotr./Agnė Gaižauskienė
Asmeninio archyvo nuotr./Agnė Gaižauskienė

„Kategoriškai atmetame bet kokias insinuacijas neva specialiai didinamų kainų tema. Mūsų tikslas nesikeičia – ir toliau užtikrinti Lietuvoje vienas mažiausių kainų Europoje ir vaistų prieinamumą pacientams. Erdvės politikų insinuacijoms kyla dėl mūsų šalyje galiojančios ydingos vaistų kainodaros principų. Mes jų griežtai laikomės, todėl tikimės, kad sveikatos apsaugos institucijos taip pat laikysis savo sukurtos politikos nuoseklumo, neatsižvelgiant į politinį kalendorių. Tuo pačiu būtina kuo greičiau užtikrinti realų dialogą su ministerija dėl būtinybės tobulinti vaistų kainodarą, įtraukiant ir pacientų, ir gydytojų atstovus, atsižvelgiant į pasaulyje sukauptą patirtį ir galiojančią praktiką“, – pranešime spaudai teigia A.Gaižauskienė.

Pasak A. Gaižauskienės, vaistų gamintojams yra nustatyti griežti kainų reikalavimai, orientuoti į mažiausias kainas ES šalyse.

„Vaistų gamintojai, vadovaudamiesi ministerijos nustatyta tvarka, naujausius vaistus, skirtus gydyti sudėtingiausias ligas, Lietuvai jau šiandien siūlo iškirtinai žemomis kainomis. Tačiau kiekvieną kartą, prieš paskelbiant kompensuojamų vaistų kainyną, išgirstame tą patį prašymą – dar labiau sumažinti kainas“, – aiškino IFPA vadovė.

Vaistų gamintojai, vadovaudamiesi ministerijos nustatyta tvarka, naujausius vaistus, skirtus gydyti sudėtingiausias ligas, Lietuvai jau šiandien siūlo iškirtinai žemomis kainomis.

Pasak jos, nuolat bendraujama su sveikatos apsaugos institucijomis, ieškant sprendimų, kad Lietuvos pacientams būtų sudarytos galimybės gauti naujausius gydymo metodus, tačiau pasigendama ministerijos veiksmų nuoseklumo ir konstruktyvaus dialogo.

A.Matulas abejoja R.Karbauskio žodžiais

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas sakė pirmą kartą išgirdęs apie kompensuojamųjų vaistų kainų padidėjimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Matulas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Matulas

„Reikia aiškintis, iš kur čia tie faktai yra. Bet tai, kad dėl vykdomos vaistų politikos jau prabilo ir A.Verygos komandos buvusi narė Gintarė Šakalytė, buvusi viceministrė, ir tai, kad jau ir ji, ir kiti medikai įžvelgia pavojų gyvybei ir sveikatai, ypač – žmonėms, sergantiems kraujospūdžio, širdies, kraujagyslių ligomis, tai yra rimtas ženklas, kad reikia stabdyti šitą kas ketvirtį besikeičiantį kainyną, iš kurio dingsta masė vaistų, iš kurio dingsta moderniausi sudėtiniai vaistai“, – komentavo opozicijos atstovas.

Klausiamas, ar gali būti, kad dešimt tarptautinių farmacijos kompanijų įsitraukė į rinkimų kampaniją Lietuvoje, A.Matulas teigė manantis, kad R.Karbauskis blefuoja.

„Jis žino pagrindinį primityvų politikos principą – svarbu apkaltinti. Išgirs daug, o jei reikės paneigti, bus paneigta, bet išgirs jau vienas kitas. Tai jis iš esmės niekur pats nedalyvaudamas – jokiuose renginiuose, jokiuose kultūriniuose renginiuose, jokiuose debatuose – tiesiog užsiima kurstymu, neapykantos kurstymu prieš oponentus, nepagrįstais kaltinimais“, – mano jis.

Kartu Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys aiškino, kad jam sunku suvokti, kad kai kuriuos vaistus Lietuvai farmacijos įmonės galėjo pabranginti aštuonis kartus.

„Man sunku suvokti, kaip tai galėtų įvykti. Aš bandysiu tikslintis. Bet, manau, kad šito demagogo dienos turėtų būti suskaičiuotos“, – apie R.Karbauskį sakė A.Matulas.

Man sunku suvokti, kaip tai galėtų įvykti. Aš bandysiu tikslintis. Bet, manau, kad šito demagogo dienos turėtų būti suskaičiuotos.

A.Verygos pavedimas

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga trečiadienį Valstybinei ligonių kasai (VLK) pavedė skubos tvarka organizuoti derybas su 10 farmacijos kompanijų – Teva, Mylan Healthcare, GlaxoSmithkline, Sanofi, Pfizer, Novartis, Astra Zeneca, Novonordisk, Sandoz, Berlin Chemie.

Kaip pranešime spaudai nurodė SAM, šios bendrovės nesumažino vaistų kainų Lietuvai, nors kitoms Europos šalims analogiškiems vaistams siūlo kur kas mažesnes, o gydytojai netenka galimybių nemažai vaistų skirti pacientams.

A.Veryga VLK nurodė derybas su kompanijomis dėl vaistų kainų mažinimo VLK pavesta suorganizuoti iki spalio 15 dienos.

Medikai ir pacientai viešai piktinasi

Šią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje medikų ir pacientų atstovai kritikavo Sveikatos apsaugos ministeriją dėl naujos hipertenzijai skirtų vaistų skyrimo tvarkos.

„Šiandien kalbame apie pokyčius kompensuojamų vaistų arterinei hipertenzijai gydyti apraše. Tas aprašas buvo kuriamas darbo grupės maždaug visus 2019 metus, buvo patvirtintas balsavimu ir pateiktas ministro pasirašymui“, – žurnalistams antradienį sakė Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos docentas Gediminas Urbonas.

„Šis aprašas turėjo įsigalioti nuo sausio pirmos su vadinamais naktiniais pakeitimais – nežinomų ministerijos darbuotojų padarytais pakeitimais, už kuriuos ministras atsiprašė ir sakė, kad tas aprašas bus atidėtas ir įsigalios vėliau, suderinus su darbo grupe ir su akademine bendruomene“, – pridūrė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Urbonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Urbonas

Mediko teigimu, dabar aprašas turėtų įsigalioti spalio pirmą dieną – jis nebuvo koreguotas, nors ministras Aurelijus Veryga, anot mediko, tą žadėjo.

„Dabar, spalio pirmą dieną, jis turi įsigalioti. Lygiai toks pat nepakeistas – su naktiniais pakeitimais, kurie sako, kad gydytojas, skirdamas kompensuojamus vaistus arterinei hipertenzijai gydyti, turi rinktis ne tą vaistą, kuris labiausiai tinkamas konkrečiam žmogui, bet tą vaistą, kuris yra pigiausias tuo metu nurodytas“, – tvirtino Kauno klinikų medikas.

Jis pabrėžė, kad jeigu aprašas įsigalios, arterinės hipertenzijos gydyme „nebeliks individualizuoto gydymo“.

Kauno Klinikų Kardiologijos klinikos Širdies nepakankamumo ir ydų skyriaus vadovė Gintarė Šakalytė sako, kad darbo grupės aprašas atitiko aukščiausius standartus, tačiau pakeitimų ji plačiau nekomentavo ir teigė mananti, kad aprašas turėtų būti dar kartą išdiskutuotas darbo grupėje.

„Pakeitimai, jų atsiradimas, manau, kad juos komentuoti mes nelabai galime, nes nežinome, kaip jie atsirado. Yra dar viena problema – mes nebematome dokumento visumos (...) Logiškas sprendimas būtų tą aprašą išdiskutuoti darbo grupėje“, – žurnalistams sakė G.Šakalytė.

Sveikatos apsaugos ministerijos ir medikų duomenimis, hipertenzija serga kas ketvirtas Lietuvos gyventojas – apie 730 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius