-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 20

Artėjant šiltam sezonui daugės ir geriamojo vandens fontanėlių

Kasmet didžiuosiuose Lietuvos miestuose atšilus orams pradeda veikti geriamojo vandens fontanėliai – gertuvės. Vandens tiekimo įmonės jau atlieka parengiamuosius darbus, tad tikimasi, kad šiemet fontanėlių bus įrengta dar daugiau nei iki šiol.
Gertuvė
Gertuvė / Pranešimo autorių nuotr.

Pastebima, kad žmonės šiltuoju metų laiku vandens išgeria nepakankamai, o dažnas dar neturi įpročio nešiotis jo su savimi. Tokiose situacijose puiki išeitis – viešose vietose įrengiami geriamojo vandens fontanėliai, kur galima numalšinti troškulį ne tik vietoje, bet ir pripildyti savo gertuvę.

Vienas lyderių pagal tokių fontanėlių skaičių – Alytus. Anot UAB „Dzūkijos vandenys“ bendrojo skyriaus viršininkės Rasos Lukšienės, šiuo metu Alytuje įrengti šeši fontanėliai labiausiai lankomose vietose – prie pėsčiųjų ir dviratininkų tako, didžiausios vaikų žaidimų aikštelės, miesto parkuose. Pernai šiltojo sezono metu alytiškiai ir miesto svečiai suvartojo daugiau nei 100 kubinių metrų vandens.

„Kiekviename jų yra po tris kranelius, skirtus atsigerti ne tik gyventojams, bet ir suteikiančius galimybę numalšinti troškulį jų keturkojams augintiniams, bei prisipilti vandens į atsineštas daugkartines gertuves. Kilus poreikiui, šiais metais įmonė numačiusi įrengti dar vieną tokį geriamojo vandens fontanėlį“, sakė UAB „Dzūkijos vandenys“ bendrojo skyriaus viršininkė Rasa Lukšienė.

Vandenpylę keis fontanėliu

Panevėžyje UAB „Aukštaitijos vandenys“ dar 2014 metais Laisvės aikštėje įrengė vandenpylę. Tačiau naudotis ja nebuvo labai patogu, kadangi numalšinti troškulį buvo galima tik įsileidus geriamojo vandens į indą.

„Laisvės aikštės atnaujinimo metu 2020 metų pabaigoje įrengtas naujas geriamojo vandens fontanėlis, kurios dėka atšilus orams numalšinti troškulį nemokamai bus galima tiek vietoje, tiek įsileidžiant geriamojo vandens į indą. Taip pat nepamiršti ir augintiniai. Troškulį numalšinti nuo pernai metų galima ir rekonstruotame miesto kultūros ir poilsio parke“, sakė UAB „Aukštaitijos vandenys“ Ryšių su visuomene specialistas Svajūnas Mikeška.

Klaipėdoje bus naudojamos ir mobilios gertuvės. Iki šiol uostamiestyje geriamojo vandens fontanėliai buvo paplūdimiuose, tačiau tik vasaros metu. Keletas fontanėlių yra įrengta nuotykių parke „Kar kar“, o štai šiemet AB „Klaipėdos vanduo“ jau įsigijo dvi mobilias gertuves, kurios bus pastatomos per šventes, tokias kaip Jūros šventė, Vilties bėgimas ir pan.

„Taip siekiame skatinti gyventojus vartoti vandenį ne iš plastikinių vienkartinių butelių ir prisidėti prie anglies dioksido mažinimo. Taip pat svarstoma galimybė, ateityje uostamiestyje pastatyti ir stacionarias gertuves, kurios bus įrengtos didžiausiose susibūrimo vietose“, – sakė AB „Klaipėdos vanduo“ Komunikacijos vadovė Gintarė Butkienė.

Tuo tarpu Kaune šiuo metu naudojimui ruošiami trys geriamojo vandens fontanėliai.

„Turime du geriamojo vandens fontanėlius Rotušės aikštėje, kur gausiai lankosi ne tik kauniečiai, bet ir turistai, bei vieną šalia bendrovės Žaliakalnyje. Smagu, kad gyventojai pamėgo šias stoteles ir stabteli atsigaivinti“, sakė UAB „Kauno vandenys“ atstovas ryšiams su žiniasklaida Andrius Nenėnas.

Vanduo mokyklose

Vandens tiekimo įmonių atstovai pastebi, kad vis daugiau gyventojų, o ypač jaunimo, nenorėdami teršti aplinkos naudoja daugkartines gertuves ir atsisako pirkti vandenį plastikiniuose buteliukuose, todėl viešose vietose įrengiami fontanėliai-gertuvės tikrai pasiteisina.

Skatinant vandens iš čiaupo vartojimą, tokius fontanėlius-gertuves „Dzūkijos vandenys“ įrengė visose Alytaus miesto mokyklose. Anot įmonės bendrojo skyriaus viršininkės Rasos Lukšienės, šiemet planuojama įrengti dar 12 tokių gertuvių – 5 iš jų gydymo įstaigose.

Pasak Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos (LVTA) prezidento Broniaus Miežutavičiaus, Lietuvoje geriamo vandens kokybė puiki, tad vandenį iš čiaupo ar viešose vietose įrengiamų fontanėlį gerti visiškai saugu.

„Miestuose centralizuotais vandentiekio tinklais tiekiamas vanduo nuolat tikrinamas ir už jo kokybę atsako vandens tiekimo įmonės. Nėra daug šalių, kurios gali pasiūlyti puikios kokybės geriamą vandenį, tad viešai prieinamų fontanėlių galėtų atsirasti dar daugiau. Jų įrengimas nėra labai brangus palyginus su nauda, kurią gauna gyventojai ir miestų svečiai“, – sakė B.Miežutavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius