Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 24

Artėjant „Zapad“ pratyboms, NSGK vadovas tikina: saugumo kokybė iš esmės pasikeitusi

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) pristatytoje Antrojo operatyvinių tarnybų departamento ataskaitoje kalbama ir apie grėsmes Lietuvai per rugsėjį vyksiančias didelio masto Rusijos ir Baltarusijos kariuomenių pratybas „Zapad“. Komiteto narė Rasa Juknevičienė abejoja, ar viešai deklaruojamas karių skaičius atitiks realybę, dažniausia panašios pratybos būna daug didesnės. Lietuvos karinės žvalgybos vadovas teigia, kad per pratybas bus sutelktos tiek karinės, tiek civilinės žvalgybos pajėgos.
Sovietų Sąjungos karinės pratybos „Zapad 1981“
Sovietų Sąjungos karinės pratybos „Zapad 1981“ / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Rugsėjo 14–20 dienomis vyksiančių pratybų „Zapad“ mastas milžiniškas – pradedant Kolos kryptimi arktinėje zonoje, baigiant Baltarusijoje. Lietuvos karinės žvalgybos vadovo teigimu, kol kas viešai minimas karių skaičius – 13 tūkstančių. Pratybos vyks tarp Rusijos ir Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų. Tai greičiausia bus didžiausios kada nors prie Lietuvos sienų vykusios pratybos.

„Kibernetinis elementas yra dalis Rusijos ginkluotųjų pajėgų pratybų. Kiek plačiai ir giliai bus tai vystoma, dabar yra sudėtinga pasakyti. Ar gali būti grėsmė? Turbūt kai tokio masto pratybos vyksta šalia, kaimyninėse valstybėse, visada yra vienokia ar kitokia rizika dėl įvairių incidentų“, – sako Antrojo operatyvinių tarnybų departamento vadovas plk. Remigijus Baltrėnas.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas teigia, kad tik pasirodžius informacijai apie pratybas „Zapad“, visuomenė reagavo gana emocingai. Tačiau dabar Lietuvos saugumo kokybė iš esmės pasikeitusi.

„Mes turime priešakines pajėgas tiek Latvijoje, tiek Estijoje, tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje. Tai yra Kanados, JAV , Jungtinės Karalystės, Vokietijos vadovaujamos pajėgos. Mes matome mūsų sąjungininkų dėmesį, labai nuoširdų, didelį indėlį“, – teigia Vytautas Bakas.

Rusija nedeklaruoja tikrojo pratybų masto – įsitikinusi NSGK narė R.Juknevičienė. Tokios pratybos, anot jos, paprastai būna daug didesnės. Paskutinįkart „Zapad“ rengtos 2013-aisiais, jose dalyvavo per 10 tūkstančių karių, pasitelkiant ir sunkiąją karinę techniką. Tuomet ekspertai pabrėžė – Maskva surepetavo Ukrainos rytų puolimo scenarijus. Šiemet taip pat gali būti modeliuojami įsiveržimo planai.

„Šitos pratybos skiriasi nuo 2009-2013 metų tuo, kad NATO yra visiškai pasiruošęs joms, tai yra stebėjimas, žvalgyba. Aš manau, kad NATO sužinos daug svarbių dalykų per tas pratybas ir tai mums gerai. Ir dar vienas dalykas, kuris Kremliui svarbus, – tai atgrasyti NATO nuo pagalbos Ukrainai, nuo pagalbos Gruzijai, nuo jų tolimesnės integracijos į NATO“, – mano NSGK pirmininko pavaduotoja R.Juknevičienė.

Karinės žvalgybos vadovo teigimu, per pratybas rugsėjo mėnesį ir Lietuvos karinės, ir civilinės žvalgybos dėmesys bus ypač sutelktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius