-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 29

Artėjantys rinkimai: Kaune partijos rikiuoja gretas

Kitų metų vasarį vyksiantiems savivaldybių tarybų rinkimams besirengiančios partijos rikiuoja savo gretas. Jau aiškėja, jog daug naujų veidų Kaune veikiančių partijų skyrių sudaromų sąrašų viršūnėse rinkėjai neišvys.
Tiek meras A.Kupčinskas (dešinėje), tiek jaunalietuvis Stanislovas Buškevičius ves savo partijas į kitų metų vasario pabaigoje vyksiančius savivaldybių tarybų rinkimus.
Tiek meras A.Kupčinskas (dešinėje), tiek jaunalietuvis Stanislovas Buškevičius ves savo partijas į kitų metų vasario pabaigoje vyksiančius savivaldybių tarybų rinkimus. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tiesa, niekas neabejoja, kad naujų vėjų į mandatų dalybas įneš pirmą kartą rinkimuose dalyvausiantys visuomeninių judėjimų atstovai, su kuriais tradicinėms partijoms teks dalintis rinkimų pyragą.

Neslepia optimizmo

Šios savaitės pradžioje paaiškėjo, jog prieš 4 metus net 18 iš 41 tarybos mandato laimėjusią Tėvynės sąjungą–Lietuvos krikščionis demokratus (TS–LKD) į artėjančius rinkimus ves miesto meras Andrius Kupčinskas. Į kandidatų, dalyvausiančių savivaldos rinkimuose sąrašą, taip pat pateko vicemeras Algimantas Kurlavičius, buvęs savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas,  šias pareigas iš jo perėmusi Edita Gudišauskienė bei dabartiniai tarybos nariai Marijus Panceris, Ona Nijolė Rudgalvienė, Loreta Kudarienė, Vytas Bancevičius, Petras Bingelis ir Gediminas Žukauskas.

„Vieniems rinkimų laimėti tikrai nepavyks, bet manau, kad ir toliau dalyvausime valdančiojoje daugumoje“, – paklaustas apie artėjantiems rinkimams keliamus tikslus, kalbėjo A.Kupčinskas. Meras užsiminė, jog nė vienuose prieš tai vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose nei TS, nei LKD nėra gavę mažiau nei 7 ar 8 mandatus, tad, pasak A.Kupčinsko, „šis skaičius bus atskaitos taškas“.
„Manau, kad mūsų frakcija bus viena iš didžiausių“, – optimizmo neslėpė meras.

Mini 10 mandatų ribą

15min nuotr./Orinta Leiputė
15min nuotr./Orinta Leiputė

Remiantis visuomenės apklausomis, galima spėti, jog didžiausią konkurenciją TS–LKD sudarys dabartinėje miesto taryboje 6 mandatus turinčios Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatai (LSDP). Šios partijos Kauno skyriaus nariams sureitingavus abėcėlinį rinkimuose dalyvausiančių politikų sąrašą paaiškėjo, jog LSDP lydere rinkimuose bus dabartinės miesto tarybos narė Orinta Leiputė. Partijos Kauno skyriaus sudaryto sąrašo viršuje taip pat bus dabartiniai tarybos nariai Kęstutis Kriščiūnas ir Antanina Medviedevienė bei užpraeitą kadenciją tarybos mandatą turėjęs  Vytautas Juodagalvis.

Potenciali LSDP kandidatė į mero postą O.Leiputė, paklausta apie partijos tikslus artėjančiuose rinkimuose, paminėjo 10 mandatų ribą

Ves seni lyderiai

Nors 4 vietas taryboje šiuo metu turinčio Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) Kauno

15min nuotr./Rimantas Mikaitis
15min nuotr./Rimantas Mikaitis

skyrius dar nėra oficialiai patvirtinęs rinkimų sąrašo, vieši partijos vadovybės pasisakymai leidžia spėti, jog  LRLS į rinkimus Kaune ves vicemeras Rimantas Mikaitis. „Sąraše bus vieną ar dvi kadencijas taryboje dirbantys politikai bei jauni partijos veidai“, – kalbėdamas apie būsimus LRLS kandidatus, nedaugžodžiavo R.Mikaitis.

Praeitoje kadencijoje Kauno mero pareigas ėjusio Liberalų ir centro sąjungos (LCS) atstovo Arvydo Garbaravičiaus pavardė bus įrašyta pirmoje šios partijos sąrašo vietoje ir prieš artėjančius rinkimus.  LCS sąrašo viršuje taip pat bus galima išvysti dabartinius tarybos narius Kęstutį Mikėną ir Tautvydą Barštį bei buvusį kultūros ministrą Joną Jučą. „Tikimės gauti ne mažiau kaip 8 vietas“, – LCS Kauno skyriaus tikslus artėjančiuose rinkimuose įvardijo A.Garbaravičius.

Kandidatuos ir Seimo nariai

15min nuotr./Arvydas Garbaravičius
15min nuotr./Arvydas Garbaravičius

Darbo partijos (DP) atstovas Gintaras Furmanavičius, kalbėdamas apie šios partijos vedlį Kaune, paminėjo Seimo nario Vydo Gedvilo pavardę. Nors Kaune vyksiančiuose rinkimuose dalyvausiančių politikų sąrašas bus patvirtintas tik lapkričio viduryje, būtent minėtas politikas veikiausiai taps DP kandidatų į Kauno merus.

„Norėtumėme būti valdančiojoje daugumoje. Patirtis rodo, kad tam užtenka ir keturių mandatų.  Nors manau, kad tai priklauso ne nuo mandatų skaičiaus, o nuo komandos stiprumo ir partnerių“, – sakė buvęs Vidaus reikalų ministras G.Furmanavičius.

„Kas bus pirmas mūsų numeris, spręs partijos vadovybė. Ji renkasi tarp vicemerės Loretos Kekienės ir Seimo nario Rimo Antano Ručio, – tvirtino partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Kauno taryboje Algimantas Mileika. – Rinkimuose tikimės iškovoti bent 8 vietas. Aišku, su tiek vietų bandyti „pramušti“ savo merą yra sudėtinga, nes Kaune stiprūs yra socdemai ir konservatoriai, kurie, galima įsivaizduoti, gaus šiek tiek daugiau balsų.“

Naujokus vertina rimtai

Kalbinti partijų atstovai neslėpė, jog artėjančiuose rinkimuose dalyvausiantys nepartiniai kandidatai

15min nuotr./Loreta Kekienė
15min nuotr./Loreta Kekienė

taps rimtais jų konkurentais. Pašnekovai pripažino, jog visuomeninių judėjimų sėkmę gali lemti visuomenės nusivylimas politinėmis partijomis. „Rezultatus prognozuoti sunku, nes visi suprantame, kad pats tas žodis „nepartinis“ kai ką gali patraukti. Rinkimuose neabejotinai bus protesto balsų. Tą suvokiame, laikotarpis žmonėms tikrai nebuvo paprastas. Matyt, protesto balsai ir nukeliaus nepartiniams žmonėms“, – spėjo LRLS Kauno skyriaus lyderis R.Mikaitis.

„Žmonės yra šiek tiek nusivylę partijomis ir ieškos naujų gelbėtojų. Tačiau naujų gelbėtojų pasitaiko visur – ir judėjimuose, ir politinėse partijose. Paanalizavus visuomeninius judėjimus, reikėtų pasižiūrėti, kiek ten yra buvusių partinių žmonių“, – apie būsimas grėsmes rinkėjus perspėjo LSDP atstovė O.Leiputė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius