Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 24

Artimiausi žmonės savo aukas žudo pasąmonėje pavertę jas svetimais žmonėmis

Visos Lietuvos akys nukrypusios į Linkuvos miestelį, kuriame įvyko šalį sukrėtusi vaiką auginusių sugyventinių drama. Mažylis tapo našlaičiu, kai jo motina rasta negyva, o Samantos Rakauskaitės nužudymu įtariamas Šarūnas Žemaitis prisipažino įvykdęs kraupų nusikaltimą. Šis įvykis skatina kalbėti apie tai, kodėl budeliais tampa patys artimiausi, vieną akimirką tvirtinę mus mylintys, kitą – negailestingai nukerpantys gyvenimo liniją.
Samantos Rakauskaitės nužudymų įtariamo Šarūno Žemaičio profilyje „Facebook“ – daug grėsmę keliančių frazių
Samantos Rakauskaitės nužudymu įtariamo Šarūno Žemaičio profilyje „Facebook“ – daug grėsmę keliančių frazių / „Facebook“/15min.lt fotomontažas

Grįžkime į praėjusius metus. Bene didžiausio rezonanso šalyje sulaukė šiurpus nužudymas, kai gruodžio 28 d. buvo pranešta, kad Kauno rajone, Giraitėje, nužudyti „TV pagalbos“ žurnalistė Viltė Stankutė-Butkienė ir Giedrius Pavasaris. Netrukus suimtas įtariamasis – buvęs moters mylimasis, 36-erių metų šešis kartus teistas Nerijus Kalaušis. Šie atvejai plačiai nuskambėjo žiniasklaidoje, tačiau kiek tokių, kurie telieka policijos statistikos lentelėse?

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Viltės Stankutės-Butkienės laidotuvės
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Viltės Stankutės-Butkienės laidotuvės

31 nužudymas lyčių pagrindu praėjusiais metais

Per praėjusių metų 11 mėnesių, Lietuvos policijos duomenimis, lyčių pagrindu įvykdyta 31 žmogžudystė.

Pareigūnų turima statistika atskleidžia, kad 2012-01-01/2014-11-30 laikotarpiu tarp įtariamųjų nužudymu atsidūrė 43,7 proc. partnerių, 23,3 proc. sutuoktinių, 4,9 proc. tėvų, 6,8 proc. brolių, 11,6 proc. vaikų, 9,7 proc. kitais artimais ryšiais su auka siejamų asmenų. Tuo pačiu laikotarpiu lyčių pagrindu nužudytos 53 moterys ir 47 vyrai. Tarp įtariamųjų nužudymu lyčių pagrindu tuo pačiu laikotarpiu buvo 27 moterys ir 75 vyrai.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis 15min.lt teigė, kad daugiausia problemų kelia besaikis alkoholio vartojimas – dėl jo kyla daugiausiai nužudymų.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Ramūnas Matonis
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Ramūnas Matonis

„Taip pat pavydas, šeimyniniai konfliktai, barniai, psichologinis smurtas“, – visa tai, anot R.Matonio, priveda prie kraupių žmogžudysčių, kai gyvybę atima patys artimiausi žmonės.

Bando užkirsti kelią kraupiems nusikaltimams

Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininko, nuo praėjusių metų kiekviename rajone patruliuoja ne mažiau kaip du policijos ekipažai, o tai padidina tikimybę spėti kuo greičiau sureaguoti į aukos pagalbos šauksmą ir užkirsti kelią nelaimėms.

„Be to, policija šiuo metu įgyvendina Norvegijos finansuojamą projektą, kurio metu didžiausią riziką keliantiems asmenims bus išdalinti aliarmo įrenginiai, kuriais galės skubiai išsikviesti pagalbą“, – apie Lietuvos policijos bandymus užkirsti kelią panašioms kraupioms žmogžudystėms kalbėjo R.Matonis.

Baudžiamajame kodekse nurodoma, kad tas, kuris nužudė kitą žmogų, baudžiamas laisvės atėmimu nuo septynerių iki penkiolikos metų. Nužudęs „savo artimąjį ar šeimos narį, nėščią moterį <...>, kankindamas ar kitaip itin žiauriai; kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu; <...> dėl savanaudiškų paskatų; <...> siekdamas išreikšti neapykantą asmenų grupei ar jai priklausančiam asmeniui dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas laisvės atėmimu nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos“.

Policijos ekipažas
Policijos ekipažas

Žudome pasąmonėje auką pavertę svetimu žmogumi

Tuo metu psichoterapeutas Jevgenijus Šarovas 15min.lt aiškindamas, kodėl žmonės žudo artimuosius, teigė, kad to negalima paaiškinti vien tik pykčio priepuoliu.

„Tai yra sudėtingas mechanizmas. Tie žmonės tą akimirką įeina į tam tikrą emocinę būseną, žinoma, kupiną pykčio ir neapykantos vienas kitam, kuri reiškia, kad tas žmogus, kuris iki šiol buvo artimas, mylimas, tampa smerkiamuoju, nepriimtinu“, – teigė psichoterapeutas.

Jeigu savo prote sugebame padaryti tuo metu žmogų nesavą, mes galime jį tada žudyti. Nužudymo metu jis tampa nesavu, – aiškino J.Šarovas.

Specialistas atkreipė dėmesį į tai, kad šiandien žydų jaunimas iš Izraelio vyksta į Lenkiją, pvz., į Varšuvos getą.

„Buvo atvejis, kad jie sumušė vieną rabiną. Nuėmė nuo jo rabino požymius, kad jis nebūtų panašus į žydą, ir tada galima mušti. Jis tampa nesavas. Na, čia, žinoma, nėra artimų žmonių, bet panašus mechanizmas vyksta, jeigu savo prote sugebame padaryti tuo metu žmogų nesavą, mes galime jį tada žudyti. Nužudymo metu jis tampa nesavu“, – tokį palyginimą pasitelkęs aiškino žudymo priežastis psichoterapeutas J.Šarovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad vyrai budeliais tampa dažniau dėl to, kad yra labiau linkę į agresijos raišką veiksmais.

Archyvo nuotr./Psichologas Jevgenijus Šarovas
Archyvo nuotr./Psichologas Jevgenijus Šarovas

„Moterys ją išreiškia per pavydą ir keršto planus, o vyrai tiesioginiu veiksmu, tokiu tiesmukiškesniu. Moteris gali ilgai ruošti keršto planą. Iš istorijos žinome, kad moterys dažniau nužudo, pvz., nuodais, o vyrai tiesiog paėmė ir papjovė, užmušė netyčia per muštynes“, – sakė J.Šavrovas.

Mechanizmas sunaikinti tai, su kuo nesutinki

Pasak specialisto, žmonės žudo vieni kitus nuo pasaulio pradžios, o egzistuojantys mechanizmai – vis tie patys.

„Senajame Testamente buvo pasakyta „nežudyk, nes tai neišsprendžia problemos“, bet žmogžudystė išlieka tas mechanizmas, kuris leidžia sunaikinti, kas nepatinka, su kuo nesutinkame. Nėra žmogaus, nebėra ir problemos. Ir tas mechanizmas, ko gero, išliks, kol žmonės egzistuoja“, – svarstė J.Šarovas.

Pasak jo, galima pastebėti ženklus, į kuriuos laiku atkreipus dėmesį, galbūt būtų išvengta nelaimės.

„Shuterstock“ nuotr./Nesutarimai
„Shuterstock“ nuotr./Nesutarimai

„Tie ženklai – pyktis ir nesutarimai. Kai žmonės pyksta, pyksta ir nereaguoja, vienu momentu gali pratrūkti ir pereiti į tokią trumpalaikę psichotinę būseną. Paskui žmogus gal ir gailisi, bet tuo metu tai nėra vien afektas, proto užtemimas. Aišku, gali būti sąmoningas toks žingsnis, bet vis tiek pripildytas jausmų, o ne išnešiotas planas ir tikras noras nužudyti. Bet būna ir tokių“, – teigė psichoterapeutas.

Vieno gimtadienio proga ji padaro tą patį, nereaguodama į jo pastabas, o jis paima ir nužudo ją, – prisiminė aprašytą atvejį specialistas.

Anot J.Šarovo, literatūroje yra atvejis, kai vyras perspėjo žmoną, kuri visuomet užpūsdavo žvakes ant jo gimtadienių tortų. „Dar kartą padarysi taip, nužudysiu“, – buvo perspėjęs sutuoktinis.

„Ir vieno gimtadienio proga ji padaro tą patį, nereaguodama į jo pastabas, o jis paima ir nužudo ją“, – prisiminė aprašytą atvejį specialistas.

Australijoje tyrimas tapo signalu visuomenei

Neseniai atliktas tyrimas Australijoje parodė, kad kiekvieną savaitę nužudomos dvi australų moterys ir myriop jas pasiunčia patys artimiausi – sutuoktiniais, partneriai, tėvai.

Vien per šiuos metus jau suskaičiuotas 31 toks nužudymas. Australijos žiniasklaidoje visų šių moterų veidai buvo paviešinti, visų jų istorijos papasakotos vienoje vietoje. Tai neliko vien statistika. Visa tai privertė suklusti ir imtis ieškoti sprendimų, kaip užkirsti kelią tokioms nelaimėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius