Tiesiogiai

Kandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turoKandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turo

2020 08 14

Artimieji ir bičiuliai atsisveikino su žurnalistu Aurelijumi Katkevičiumi

Penktadienį artimieji, kolegos, mokiniai ir draugai atsisveikino su žurnalistu, žurnalo „Verslo klasė“ redaktoriumi, vertėju – raštininku – Aurelijumi Katkevičiumi. Anapilin jis iškeliavo po sunkios ligos. A.Katkevičiaus palaikai buvo pašarvoti Vilniaus laidojimo rūmuose, laidotuvės – sostinės Liepynės kapinėse.
Atsisveikinimas su žurnalistu Aurelijumi Katkevičiumi
Atsisveikinimas su žurnalistu Aurelijumi Katkevičiumi / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į paskutinę kelionę bendradarbį ir bičiulį išlydėjo scenaristas Haroldas Mackevičius, istorikas Robertas Petrauskas, renginių organizatorius Jogaila Morkūnas, žurnalistai Ramūnas Terleckas, Ramūnas Bogdanas, verslininkas Vladas Lašas.

Užuojautą dėl A.Katkevičiaus mirties išreiškė aukščiausi šalies vadovai prezidentas Gitanas Nausėda, premjeras Saulius Skvernelis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Verslo žinių“ vyriausiasis redaktorius Rolandas Barysas atmindamas kolegą reiškė viltį, kad jaunoji karta tęs A.Katkevičiaus pradėtus „gilesnio pasaulio matymo darbus“.

„Sunku įsivaizduoti, kad viešojoje erdvėje nebeturėsime tokio kalibro ne tik žurnalisto, bet ir intelektualo, ir net nėra, kas galėtų užpildyti atsiradusią spragą. Bet vienas iš pozityvių dalykų – lieka jo darbai, lieka prisiminimai, ir aš manau, kad svarbiausias dalykas yra tai, kad per ilgą žurnalisto karjerą jis užsiaugino ir jaunąją kartą, kuri tęs gilesnio pasaulio matymo darbus“, – anksčiau BNS komentavo R.Barysas.

A.Katkevičius 1962-aisiais gimė Kaišiadoryse, baigė Vilniaus universiteto Filologijos fakultetą, 1990–1992 metais buvo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio patarėjas, vėliau – žurnalo „Veidas“ vyriausiasis redaktorius.

Kartu su buvusiais kolegomis žurnalistais iš leidinio „Veidas“ įsteigė ryšių su visuomene agentūrą „DDB&Co. ir Katkevičius“, prezidento rinkimų kampanijos metu kūrė Rolando Pakso įvaizdį.

Pastaraisiais metais A.Katkevičius dirbo žurnalo „Verslo klasė“ vyriausiuoju redaktoriumi, vertėjavo, dėstė studentams, rengė kūrybinio rašymo mokymus, kūrė tinklalaides.

A.Katkevičius įprastai teigė prisistatinėjęs kaip raštininkas.

„Iki rašytojo aš netraukiu niekaip, iki publicisto netraukiu niekaip. Žurnalistas? – Nežinau... Aš tiesiog užrašinėju tai, ką girdžiu arba ką galvoju. Tai – raštininkas“, – interviu metu Ignui Staškevičiui pasakojo jis.

Per šį pokalbį A.Katkevičius taip pat užsiminė, kaip jautėsi sužinojęs, jog serga onkologine liga, kaip su ja gyveno.

„Buvo labai sunku tada, kai pranešė diagnozę. Va tada ir yra tikroji mirtis. Tu supranti, kaip Bulgakovas rašė, kad žmogus mirtingas ir mirtingas staiga, žaibiškai. Na, po kurio laiko po to, po diagnozės, aš kaip tik ir pradėjau daug viešiau būti, negu būdavau iki šešioliktų metų, man 2016-aisiais diagnozavo ir išpjovė. Jį tai išpjovė, bet jau trečia stadija, o tai reiškia, kad jis išsibėgiojęs tenai šiek tiek į kitus organus, ir dabar jį reikia nuolat tramdyt chemija vienaip ar kitaip.

Kai aš girdžiu, kad Skvernelis išsigydė kraujo vėžį, tai sakau, kad onkologija neišsigydoma. Nes ir POLA vadas Šarūnas sako: „Aš jau dvylika metų recesijoj.“ Ta prasme, tu gali jį tramdyt, laikyt narvelyje, bet nuo to niekad nepabėgsi.

Ir tu tada miršti tą akimirką, tu supranti, kad esi mirtingas ir mirtingas staiga, ir reikia nueit parašyt testamentą, ko aš dar iki šiol nepadariau, bet reikėtų jau nueit, kad Reginai būtų ramiau. Ir tada pradedi gyventi. Ir tik tada tu supranti, kas iš tikrųjų yra bušido, samurajaus kelias“, – tuomet kalbėjo A.Katkevičius.

Visą jo interviu galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius