-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 04

Artūras Paulauskas: OMON vadų išteisinimas – didžiausia klaida, kokią galima padaryti

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas, buvęs generalinis prokuroras ArtūrasPaulauskas sako, kad išteisinant buvusius sovietų specialiosios paskirties milicijos būrio OMON vadus Vilniuje padaryta „didžiausia klaida, kokią būtų galima padaryti“.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Man atrodo, padaryta didžiausia klaida, kokią būtų galima padaryti. OMON'as – ypatingasis milicijos būrys, kuris perėjo į sovietų pusę, kovojo, žalojo, žemino, tiek kariškius, tiek teisėsaugos pareigūnus, tiek civilius.

Ir niekam nėra abejonės, kad ir kariniai konfliktai, ir okupaciniai dalykai, tuo metu, 1991 metais, egzistavo, ir šiandien kalbėti, kad to nebuvo, kad jie nekalti, padaryta, manau, ne tik teisinė, bet ir istorinė, moralinė klaida prieš mūsų žmones, kurie kovojo už nepriklausomybę“, – ketvirtadienį BNS sakė A.Paulauskas.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį išteisino buvusius sovietų specialiosios paskirties milicijos būrio OMON vadus Boleslovą Makutynovičių ir Vladimirą Razvodovą dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų 1991 metais.

Ragina skųsti sprendimą

A.Paulauskas prokurorus ragina sprendimą skųsti aukštesnės instancijos teismui.

„Aš manau, kad prokurorai turi nedelsiant apskųsti aukštesnei instancijai ir įrodyti, kad tiek B.Makutynovičius, tiek V.Razvodovas tuo metu elgėsi nusikalstamai ir už tai turi atsakyti.

1990-1991 metais niekam abejonės nekilo, kad jie – nusikalstami elementai ir veikė prieš mūsų valstybę, degindami pasienio, muitinės postus, sulaikydami žmones, beje, buvo sulaikę ir tuometinį Krašto apsaugos departamento direktorių Audrių Butkevičių, parą pralaikė pas save.

Medininkai, tai dalykai, kurie rodė, kad jie veikė prieš mūsų valstybę, prieš mūsų žmonių norą gyventi laisvai, ir dabar jie nekalti – sunku patikėti, kad tokį nuosprendį galėjo paskelbti teismas“, – kalbėjo komiteto vadovas.

Jie nekalti – sunku patikėti, kad tokį nuosprendį galėjo paskelbti teismas, – A.Paulauskas.

Atsakomybė – valstybės vadovams

Vilniaus apygardos teismas išteisinamajame akte nurodė, kad už agresiją atsakomybė tenka tik valstybės vadovams, be to, pagal tarptautinę teisę už inkriminuojamus nusikaltimus galima nuteisti tik tuo atveju, jei jie būtų įvykdyti karo, ginkluoto konflikto ar okupacijos sąlygomis.

Teismo nutartyje taip pat nurodoma, kad abu buvę OMON karininkai nebuvo siejami nei su 1991 metų sausio 13 dienos įvykiais, nei su 1991 metų liepos mėnesį vykusiomis žudynėmis Medininkų pasienio ir muitinės kontrolės poste.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui. Generalinė prokuratūra kol kas negali pasakyti, ar sprendimas bus skundžiamas.

B.Makutynovičius ir V.Razvodovas buvo kaltinami nuo 1991 metų sausio iki rugpjūčio organizavę ir vykdę bauginimo ir teroro priemones prieš neseniai nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos pareigūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius