-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 26

Artūras Paulauskas: prokurorai įvertins, ar yra naujų duomenų dėl CŽV kalėjimų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas sako, jog prokurorai įvertins, ar žmogaus teisių gynėjai pateikė naujų duomenų dėl galimo įtariamųjų terorizmu kalinimo Lietuvoje vykdant slaptą Jungtinių Valstijų programą.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Prokuratūra įvertins, ar tai, ką jie rašo, yra naujos aplinkybės, ar tyrimo metu jos buvo žinomos, ar ne. Į tai tik jie gali atsakyti, nes aš nesusipažinęs su tyrimu. Komitetas praėjusią kadenciją buvo gavęs Seimo įgaliojimą tirti, savo darbą baigė, pareiškė, kad neturi pakankamai duomenų, kad patvirtintų šį faktą, ir paskiau prokuratūra irgi panašų sprendimą priėmė“, – BNS ketvirtadienį komentuodamas tarptautinių žmogaus teisių gynybos organizacijų pranešimus sakė A.Paulauskas.

„Jie kalba, kaip suprantu, apie tuos skrydžius, jų registraciją, o to žmogaus, kuris galbūt čia buvo, nei matė, nei su juo kalbėjo. Turbūt ir prokurorai vargu ar turėtų galimybę su juo susitikti. Tų aplinkybių pateikimas, manyčiau, yra nelabai motyvuotas, bet prokurorai, įvertins, jei jie kreipėsi, jie privalės tą padaryti“, – kalbėjo NSGK vadovas.

Tarptautinės nevyriausybinės organizacijos ketvirtadienį paragino Lietuvą atnaujinti tyrimą dėl galimo įtariamųjų terorizmu kalinimo Lietuvoje ir teigė surinkusios duomenų apie dar vieną kalintą asmenį.

Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje žmogaus teisių aktyvistai paragino valdžios atstovus ir prokurorus ištirti skundą, jog Lietuvoje 2004–2006 metais neteisėtai buvo laikomas šiuo metu Gvantanamo bazėje esantis Mustafa al-Hawsani.

Prokuratūra teigia nagrinėjanti nevyriausybinių organizacijų prašyme pateiktą informaciją.

„Generalinėje prokuratūroje gautas nevyriausybinės organizacijos „Redres“ ir Žmogaus teisių stebėjimo instituto prašymas. Jis šiuo metu dar yra nagrinėjamas, vertinama prašyme pateikta informacija, sprendimas  dar nėra priimtas“, – BNS ketvirtadienio popietę sakė prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Organizacijos „Redress“ atstovė Sarah Fulton ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė, jog „labai tikėtina“, kad 2003 metais Pakistane sulaikytas Saudo Arabijos pilietis Mustafa al-Hawsanis, kuriam dabar gresia mirties bausmė, buvo kalinamas Lietuvoje.

Ji sakė, kad vyras į Gvantanamo bazę pateko 2003-ųjų rugsėjį su dar mažiausiai trimis įtariamaisiais, o 2004 metų kovą buvo išgabentas į Maroką. Pasak S.Fulton, Lietuva kaip tolesnė maršruto vieta išskirta įvertinus skrydžių duomenis, spėjamą kitų įtariamųjų judėjimą.

Saudo Arabijos pilietis kaltinamas dėl 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių.

Al-Hawsani yra antrasis terorizmu įtariamas asmuo, kuris teigia buvęs kalintas Lietuvoje. Anksčiau skundą dėl tariamo kalinimo Lietuvoje yra pateikęs palestinietis Abu Zubaydah. Jo byla yra Europos žmogaus teisių teisme.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003–2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Po parlamentinio tyrimo atskirą tyrimą pradėjo prokuratūra, tačiau prokuratūra jį nutraukdama pareiškė negavusi duomenų, kad Vilniuje ir šalia jo esančiuose objektuose būtų įrengtos patalpos Centrinės žvalgybos valdybos kaliniams laikyti.

Buvę valstybės ir saugumo struktūrų vadovai neigia, kad Lietuvoje galėjo būti CŽV kalėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius