Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 18

Artūras Zuokas, Algirdas Butkevičius ir Viktoras Uspaskichas atmeta prezidentės priekaištus dėl šilumos ūkio pertvarkos

Prezidentės Dalios Grybauskaitės sukritikuoti partijų lyderiai atmeta kaltinimus, kad priėmus jų pasiūlymus didžiuosiuose miestuose šiluma atpigtų elektros energijos vartotojų sąskaita.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Luko Balandžio nuotr.

Šalies vadovės aštrią kritiką dėl šilumos ūkio Vilniaus meras Artūras Zuokas vadina prezidento rinkimų kampanijos startu ir teigia manąs, jog taip šalies vadovė „meta gelbėjimo ratą Andriui Kubiliui prieš šiuos Seimo rinkimus“. Opozicinių socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius teigia, jog prezidentė galbūt „buvo suklaidinta patarėjų“.

Opozicinės Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas teigia, jog prezidentė gali reikšti nuomonę, bet ne agituoti, už kurią partiją balsuoti.

„Aš vertinu, kad prezidentė D.Grybauskaitė šiuo pareiškimu paskelbė prezidentinės rinkimų kampanijos pradžią, nors dar aš konkurentų neradau. O taip pat D.Grybauskaitė šiuo pareiškimu meta gelbėjimo ratą A.Kubiliui prieš šiuos rinkimus ir bando nukreipti dėmesį nuo realių problemų energetikos srityje ir šilumos ūkyje“, – BNS komentuodamas šalies vadovės pasisakymus antradienį sakė sostinės meras.

„Paminėsiu, kad per šią Vyriausybės ir per prezidentės kadenciją nė viena iniciatyva nesumažino šilumos kainos, nepadidino konkurencijos ir nepadarė paslaugos patogesnės vartotojams. Todėl apgailestaudamas siūlyčiau prezidentei spręsti klausimus ne pareiškimais, o konstruktyviu dialogu ir diskusija – sukviesti atsakingus Vyriausybės atstovus, specialistus ir energetikus ir priimti sprendimus, kurie leistų atpiginti šilumą visoje Lietuvoje. Ir kogeneracijos, elektros gamybos kvotos perpaskirstymas yra vienintelė greita priemonė, kuriai dar prieš metus pritarė ir A.Kubilius, ir taip pat ponas A.Sekmokas“, – sakė A.Zuokas.

Anot mero, Vilniaus miesto tarybos rezoliucija „priimta absoliučia dauguma ir tai kreipimasis į prezidentę ir Prezidentūrą, kuri šiuo metu didžia dalimi diktuoja spendimus energetikos sektoriuje, todėl nereikėtų dėl to pykti, o tiesiog įsigilinti į tuos argumentus, kurie yra pateikti“.

„Matyt, jos patarėjai ją suklaidino, arba pateikė tokią informaciją, kuri, visų mokslininkų ir ekspertų vertinimu, prasilenkia su realybe. Utenoj, Tauragėj, Radvilišky ir kitose savivaldybėse, kur šilumos kaina pigiausia, ji buvo pasiekta tuo, kad šilumos gamybos ūkis buvo pertvarkytas į biokuro katilus. Papildomos pajamos, kurios gaunamos, nes gamybos savikaina sumažėja, tai Kainų komisija iškart perskaičiuoja šilumos pardavimo kainą toje savivaldybėje. Tai vienas iš kelių, kaip sumažint gamtinių dujų pirkimo iš Rusijos pinigų sumas, antras kelias yra namų renovacija“, – atsakydamas į prezidentės kritiką Seime žurnalistams sakė Lietuvos socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

„Darbo partija tokiai iniciatyvai nėra pritarusi, kažkur prieš tris mėnesius šis klausimas prezidiume buvo svarstytas ir buvo atmestas. Prezidentė klaidina visą šalį. Kitas dalykas prezidentė gali sukritikuoti, todėl, kad tai yra nuomonė, bet agituoti – balsuoti ar ne, tai jau kišimasis ir aš manau, kad tai Konstitucijos pažeidimas. Rezoliucija – nuomonės išsakymas, o ne teisės aktas. Europos Parlamente per metus priiminėjama apie 1000 įvairių rezoliucijų, bet rezoliucija ne kas kita, kaip nuomonės išsakymas. (...) Jei Lietuvoje nuomonės išsakymas yra jau draudžiamas, tai reiškia, mes nusigyvenome. (...) Aš manau, kad prezidentė pasikarščiavo šiek tiek“, – BNS antradienį sakė V.Uspaskichas.

Ministras pirmininkas rugpjūčio mėnesį pabrėžė, kad konkurencija dėl elektros gamybos rėmimo greitai praras prasmę, kadangi Lietuvos elektrinė Elektrėnuose ją gamins pigiau naujame bloke

Antradienį atsakydama į žurnalistų klausimus šalies vadovė kalbėjo, jog „visų Lietuvos žmonių elektros energijos kainos didėjimas reikš kai kurių savivaldybių kuruojamų įmonių dar didesnį pelną, čia yra pasiūlymo esmė“.

Taip Liubavo dvaro malūne apsilankiusi prezidentė komentavo sostinės savivaldybės tarybos priimtą rezoliuciją, kuria raginama padidinti elektros supirkimo kvotas termofikacinėms elektrinėms ir elektrą supirkti už tokią pačią kainą, kokia yra dabar nustatyta Lietuvos elektrinei Elektrėnuose.

„Ir kartoju – už tai balsavo A.Zuoko “Taip„, socialdemokratai ir Darbo partija. Noriu atkreipti visų mūsų žmonių dėmesį – labai įdėmiai eikit ir balsuokit už tuos, kurie jums žada, bet daro viską priešingai negu yra jūsų interesas“, – kalbėjo šalies vadovė.

Vilniaus valdžios teigimu, perskirsčius remiamos elektros energijos kvotas Vilniuje šilumos kaina sumažėtų 3,08 ct/kWh (10 proc.), Kaune – 3,03 ct/kWh (9 proc.), Panevėžyje – 1,87 ct/kWh (7 proc.).

Premjeras Andrius Kubilius taip pat atmetė šilumininkų ir sostinės vadovų raginimus. Ministras pirmininkas rugpjūčio mėnesį pabrėžė, kad konkurencija dėl elektros gamybos rėmimo greitai praras prasmę, kadangi Lietuvos elektrinė Elektrėnuose ją gamins pigiau naujame bloke. Pasak jo, pasiūlymas rodo, kad „šilumininkai turbūt nelabai gerai žino, kas darosi elektros ūkyje“.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius