-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 25

Artūras Zuokas apie opoziciją: kai nėra smegenų, belieka kelti pseudotriukšmą

Tarybos posėdyje pradėjus svarstyti klausimą dėl sutikimo perleisti UAB „Vilniaus energija“ akcijas, kilo kol kas didžiausi šios kadencijos tarybos nesutarimai. Valdantieji tikino, kad tai tėra formalus klausimas, kadangi bendrovė „Dalkia“ ir toliau garantuos sostinės šilumos ūkio nuomos sutarties vykdymą, tačiau opozicija šiame sprendime įžvelgė bandymus ateityje pratęsti nuomos sutartį ne konkurso būdu, o gal net privatizuoti Vilniaus šilumos tinklus.
Artūras Zuokas
A.Zuoko itin aktyviai stumiamo projekto miesto taryba nepalaikė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prancūzijos bendrovė „Dalkia International“ jau daugiau negu pusmetį laukia Vilniaus tarybos leidimo perleisti akcijas savo dukterinei įmonei „Societe Valmy Defense 22“. Esą to reikia norint gauti Pasaulio banko ir Europos Rekonstrukcijos ir plėtros banko investicijų, kurios leis pagerinti šilumos tinklus ir sumažinti šildymo kainas gyventojams.

Opozicinių frakcijų atstovai užsispyrę tikina negaunantys atsakymų, kodėl toks perleidimas reikalingas. Jie kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami išsiaiškinti, kokia įmonė valdys Vilniaus šilumos ūkį.

Raimundas Alekna tarybos posėdžio metu teigė, kad jeigu taryba apsispręs neleisti perleisti „Vilniaus energijos“ akcijų, tai jeigu tai yra taip skaidru, kaip sakoma, meras galės leisti akcijas perleisti savo potvarkiu. „Tada tie, kurie „džiaugsis“ šio sprendimo rezultatais, galės jam „padėkoti“. Mes kaip tarybos nariai neturime pakankamai informacijos, kuri leistų mums tinkamai apsispręsti. Be žodžių, kad tai patikima kompanija, mes nematome jokių patikimų įrodymų. Siūlau padaryti pertrauką svarstyme, įsigilinkime į visus klausimus, gaukime atsakymus, nes skubėdami mes elgiamės labai neatsakingai“, – sakė iš tribūnos R.Alekna.

Jonas Pinskus tikino, kad Darbo partijos frakcija buvo pasikvietusi visas puses ir gavo visus atsakymus. „Mes domėjomės, ar galėtų savivaldybė peržiūrėti sutarties sąlygas, kurios atrodo nepalankios miestui, bet paaiškėjo, kad tai visiškai nesusiję. Vadinasi, visos sąlygos išlieka tos pačios. Neapsijuokime prieš pasaulį“, – ragino vicemeras J.Pinskus.

Vyriausybė pritarė

A.Zuokas tvirtino, kad taryba tik vykdo Vyriausybės patvirtintą sprendimą. „Lietuvos Respublika yra Pasaulio banko bendrasteigėja ir kiekvienu atveju, kai nori šie du bankai kur nors investuoti, turi gauti dalininkų sutikimą. Šiuo atveju Ūkio, Finansų, Energetikos ministerijos pritarė šitoms investicijoms ir džiaugiasi jomis. Vyriausybė tam pritarė dar 2010 metų birželį“, – dar prieš posėdį kalbėjo A.Zuokas.
Kadangi dalis akcijų priklausys ir Pasaulio bankui bei Europos Rekonstrukcijos ir plėtros bankui, todėl, anot mero, „Vilniaus energijos“ valdyme savo įtaką padidins ir Vyriausybė, kaip šių bankų dalininkė

Paklaustas, kodėl opozicija taip priešinasi šiam sprendimui, meras žodžių į vatą nevyniojo. „Kai smegenų nėra, idėjų nėra, belieka tik kelti pseudotriukšmus, kurie gražiai skambėtų. Jeigu Vidas Urbonavičius, TS-LKD partijos narys, ūkio ministro patarėjas prieštarauja savo pozicija Ūkio ministerijos sprendimui, tai man kilo klausimas, ar Lietuvoje yra kokia nors subordinacija, kas už ką atsakingas ir t.t. Ūkio ministras pritarė investicijoms, tai kaip jo patarėjas gali kalbėti kitaip?“ – stebėjosi A.Zuokas.

Vis dėlto mero užsidegimas tarybos narių nepaveikė – opozicinės frakcijos pareiškė nedalyvausiančios balsavime ir paliko tarybos salę. Kadangi balsavime dalyvavo tik 25 tarybos nariai, pritrūkus balsų ir klausimo priėmimas buvo atidėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius