-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 23

Artūras Zuokas grasina atleidimais savivaldybei pavaldžių įmonių vadovams

Vilniaus miesto savivaldybė siekia kuo daugiau viešųjų pirkimų vykdyti elektroninėje erdvėje. Tokiu būdu savivaldybei pavaldžios įmonės jų vykdyti pačios negalės. Dalis vadovų tuo nepatenkinti, tačiau sostinės meras žada griežtas sankcijas – pagal tai, kaip įmonės naudosis Centrinės pirkimų organizacijos (CPO) paslaugomis, bus nustatomas jų korupcijos indeksas, o įmonių, gavusių aukščiausią indeksą, vadovams teks palikti pareigas.
Vaistai
Gydymo įstaigos baiminasi likti be vaistų, meras grasina jų vadovams atleidimais. / Vilniaus VPK nuotr.

Savivaldybė pripažįsta sulaukusi gana didelio jai pavaldžių įstaigų vadovų ir už viešuosius pirkimus atsakingų darbuotojų pasipriešinimo, tačiau savo nuomonės nekeičia. Per artimiausius metus ketinama visus viešuosius pirkimus vykdyti elektroninėje erdvėje renkantis prekes ir paslaugas iš katalogo cpo.lt.

„Atlikę patikrinimą, kaip Vilniuje vykdomi viešieji pirkimai, ypač įstaigose, esančiose šalia savivaldybės administracijos, pamatėme, kad nemaža dalis įstaigų nesivadovauja miesto tarybos priimtais sprendimais arba net Vyriausybės nutarimais, nesinaudoja tomis priemonėmis, kurios egzistuoja siekiant, kad viešieji pirkimai vyktų greičiau, skaidriau ir efektyviau“, – aiškino sostinės vadovas Artūras Zuokas.

Meras teigė, kad savivaldybės tikslas – kaip įmanoma daugiau viešųjų pirkimų vykdyti per CPO, perkėlus juos į elektroninę erdvę. „Pavyzdžiui, vaistai. Puikiai galime visus vaistus pirkti iš CPO pateikto vaistų katalogo. Tai leistų sutaupyti pinigų, panaikintų bet kokius tiesioginius santykius tarp pirkėjo ir pardavėjo. Tai būtų skaidru ir leistų taupyti mokesčių mokėtojų pinigus“, – aiškino A.Zuokas.

Kiek pavyks sutaupyti, meras dar negalėjo pasakyti. Tačiau jo teigimu, per metus viešųjų pirkimų savivaldybė atlieka už daugiau negu 200 mln. Lt, o su pavaldžiomis įstaigomis ta suma gali išaugti dar 100 mln. Lt, o tai esą didelė suma.

„Toms įstaigoms, kurių vadovai ar atsakingi asmenys nevykdys šių reikalavimų, mes nustatysime aukščiausią korupcijos indeksą. Tada griežčiausiu lygiu svarstysime, ar jų vadovai gali eiti savo pareigas. Aš suprantu, kodėl kiekviena įstaiga nori vykdyti viešuosius pirkimus atskirai, bet tai nėra nei teisinga, nei sąžininga prieš mokesčių mokėtojus“, – teigė A.Zuokas.

Tačiau gydymo įstaigų vadovai baiminasi, kad pirkimai užsitęs, todėl poliklinikos ir ligoninės gali likti be būtiniausių medikamentų ir įrangos. Meras tokius nuogąstavimus atmetė: „Tų, kurie tokius argumentus išsako, korupcijos lygis yra maksimalus. Visos įstaigos turi planuoti savo veiklą. Jeigu pirkimai vykdomi per CPO pateiktą paslaugų katalogą, tai viešasis pirkimas gali būti atliktas daug greičiau ir už geriausią kainą. Tai rodo, kad tie vadovai arba nežino tvarkos, arba tiesiog nenori jos keisti, nes jiems patogiau pirkti turint tiesioginį kontaktą su vaistų ar medikamentų tiekėjais.“

CPO teigimu, vykdant viešuosius pirkimus per jų sistemą raštinės reikmenys atpinga beveik 56 proc., degalai – 9–15 centų už litrą.

Vilniaus savivaldybė yra praktiškai vienintelė Lietuvoje, kuri iki šiol nevykdė viešųjų pirkimų iš CPO pateikto elektroninio paslaugų ir prekių katalogo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius