Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 07 16

Artūras Zuokas įsitikinęs, kad Niujorko meras neleistų homoseksualų eitynių 5-ojoje aveniu, nors šis prieš porą savaičių tokiose žygiavo

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, teisindamasis dėl draudimo seksualinių mažumų atstovams ir jų rėmėjams žygiuoti Gedimino prospektu, neįvertino savo kolegos iš Niujorko. Jo įsitikinimu, šio miesto vadovas Michaelas Bloombergas neleistų panašiai trikdyti visuomenės, nors vos prieš porą savaičių šis žygiavo panašiame parade.
Michaelas Bloombergas
Michaelas Bloombergas / „Scanpix“ nuotr.

LRT televizijos laidoje „Savaitė“ sostinės meras neišvengė klausimų apie ginčus dėl eitynių „Už lygybę“ vietos. Į repliką dėl policijos tvirtinimų, esą jiems nesvarbu, kur vyks eitynės, jie vis tiek turės garantuoti saugumą, A.Zuokas atkirto: „Na žinote, pasakė respublikiniai policijos vadovai. Policijos struktūra labai aiški – pasakė aukštesni vadovai, tai žemesni nutyla. Kodėl pasikeitė pozicija, mes nežinome. Ir kaip reikės užtikrinti saugumą Gedimino prospekte.

Galiu tikrai pasakyti, kad šiandien tai yra didžiulis policijos galvos skausmas. Jei anksčiau savivaldybės administracinė komisija galėjo dar vesti derybas su pareiškėjais – organizuoti kitaip maršrutą, gal kažką pakoreguoti, po teismo sprendimo galima arba patenkinti, arba nepatenkinti.

Taigi tai reiškia, kad jeigu teismas patvirtins, jog savivaldybė privalo išduoti tokį leidimą, tai renginys vyks 4 valandas, nes toks yra pareiškimas. Ir 4 valandas Gedimino prospekte nuo Odminių skvero, priešais Katedrą esančios aikštės, bus uždaryta atkarpa iki Lukiškių aikštės, kur vyktų dar vienas jų renginys.

Supraskite, jei aš nuvažiuočiau į Niujorką ir paprašyčiau (Niujorko mero) pono M.Bloombergo: leiskite man, aš noriu ginti vieną ar kitą idėją, uždarykite man pagrindinę gatvę – 5-ąją aveniu. Garantuoju, kad M.Bloombergas pasakytų: labai ačiū, bet negalime trikdyti ir turime subalansuoti kitos visuomenės interesus, ir duotų aikštę ar kitą skverą. Ir teismai tokių sprendimų nepriiminėtų.

Iš čia gimsta konfliktas, kuriuo nei savivaldybė nėra suinteresuota, nei dar kažkas kitas, o suinteresuoti organizatoriai, kuriems reikia tokio konflikto.“

A.Zuokas greičiausiai pastaruoju metu nesklaidė JAV dienraščių ir nenaršė portalų. Kitaip būtų žinojęs, kad birželio pabaigoje panašios eitynės buvo surengtos būtent 5-ojoje aveniu, o jose kaip tik žygiavo M.Bloombergas.

Eitynes Niujorko lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenė surengė Aukščiausiajam teismui paskelbus, kad Santuokos apsaugos aktas neatitinka Konstitucijos. Jose buvo matyti ne tik meras, bet ir Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo, buvę kandidatai į merus Christine Quinn bei Anthony Weineris.

Anot huffingtonpost.com, M.Bloombergas prisijungė prie būrio eitynių dalyvių, kurie žygiavo 5-ąja aveniu, praėjus 44 metams nuo pirmojo Niujorke homoseksualų parado.

Daugiau nuotraukų iš šio renginio galite pamatyti čia ir čia.

Michaelas Bloombergas
Michaelas Bloombergas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius