Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 20

Artūras Zuokas: prezidentu noriu būti, nes turiu idėjų

Prezidento posto užsimanęs siekti Vilniaus meras Artūras Zuokas mano, kad patrauklus rinkėjams gali būti kaip trijų vaikų tėvas, buvęs verslininkas ir triskart Vilniaus miesto meras. Jis pasiryžęs tapti skirtingų nuomonių bei politikų vienytoju. Iki šiol A,Zuokui sunkiai sekėsi vienyti: jam vadovaujant suskilo Lietuvos liberalų ir centro sąjunga, vėliau jis pats paliko šią politinę jėgą ir įkūrė partiją „Taip“.
Artūras Zuokas Vilniaus rotušės Mero menėje.
Artūras Zuokas Vilniaus rotušės Mero menėje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sekmadienio vakarą paskelbęs, kad dalyvaus artėjančiuose prezidento rinkimuose, Vilniaus meras A.Zuokas pirmadienį surengė tam skirtą spaudos konferenciją. Pirmoji A.Zuoko, kaip kandidato į prezidentus, konferencija įvyko Vilniaus Rotušėje, mero menėje. 

„Turiu didelę patirtį, turiu idėjų, kurių Lietuvai reikia, turiu pasiūlymų, kad nereikėtų laimės ieškoti kur nors už Lietuvos sienų“, – apie savo norą kandidatuoti pareiškė A.Zuokas. Jis teigė norįs suvienyti skirtingas nuomones, skirtingus politikus, organizacijas, mokslo ir visuomenės atstovus dėl bendro tikslo.

Meras pažadėjo, kad, kai prasidės oficiali rinkimų kampanija, jis sustabdys savo kaip mero darbus ir imsis tik rinkimų kampanijos. Tai jis padarys likus 30 dienų iki rinkimų.

Kito kandidato nerado?

Turiu didelę patirtį, turiu idėjų, kurių Lietuvai reikia, turiu pasiūlymų, kad nereikėtų laimės ieškoti kur nors už Lietuvos sienų, – apie savo norą kandidatuoti pareiškė A.Zuokas.

Prieš kurį laiką A.Zuokas buvo paskelbęs, kad ieškos tinkamo kandidato, kuris rinkimuose galėtų konkuruoti su D.Grybauskaitė. Tačiau ši iniciatyva tyliai nurimo ir buvo pamiršta. Dabar klausiamas, ar kandidatuoja į prezidentus tik todėl, kad nerado kito norinčio, A.Zuokas tai neigia. Esą kandidatų buvo, bet jie dėl savo darbų, asmeninių artimiausių planų kandidatuoti nesutiko.

„Tačiau aš tikiuosi jų paramos ir pagalbos šiuose rinkimuose ir apie ją jūs išgirsite“, – pažadėjo A.Zuokas.

Vilniaus meras įsitikinęs, kad kuo daugiau bus kandidatų, tuo rinkėjams geriau – jie galės pasirinkti tinkamiausią, atsiras daugiau idėjų, ką reikėtų padaryti Lietuvoje, kad žmonės geriau gyventų, geriau jaustųsi, būtų valdžios išgirsti.

„Susitarimai dėl vieno ar kito kandidato, mano manymu, nebūtų prasmingi. Šiuo atveju manau, kad šie rinkimai turėtų sudaryti galimybę rinkėjams pažinti kandidatus, tarp jų ir D.Grybauskaitę. Manau, būtų unikali galimybė dalyvaujant debatuose, tikiuosi, kad prezidentė D.Grybauskaitė juose dalyvaus, išryškinti arba iš naujo išsiaiškinti, kodėl priimti vieni ar kiti sprendimai, kodėl yra vienokia ar kitokia pozicija“, – teigė A.Zuokas.

Prisistato kaip tėvas, verslininkas ir triskart meras

Vilniaus miesto žmonės kažkuria prasme yra į mane daug investavę ir būtų labai neprotinga tos mano patirties nepanaudoti Lietuvos labui, – įsitikinęs A.Zuokas.

A.Zuokas yra įsitikinęs, kad rinkėjams yra patrauklus kaip trijų vaikų tėvas ir šeimos vyras, kuris puikiai žino, jog nėra lengva išlaikyti šeimą ir kurti santykius joje. Taip pat kaip verslininkas, sukūręs ne vieną darbo vietą. Be to, patirties jis įgavo jau trečią kartą tapęs Vilniaus meru.

„Tai didelė patirtis, kuri man yra davusi labai daug. Galiu sakyti, kad Vilniaus miesto žmonės kažkuria prasme yra į mane daug investavę ir būtų labai neprotinga tos mano patirties nepanaudoti Lietuvos labui“, – įsitikinęs A.Zuokas.

Anot sostinės mero, visa ši patirtis jam leistų pažiūrėti kitaip į Lietuvos problemas, taip pat užsienio politiką. Jis nuolat pabrėžė ketinąs vienyti Lietuvos žmones, nors iki šiol jam tai ne itin sekėsi. Jam vadovaujant suskilo Liberalų ir centro sąjunga, kurią vėliau A.Zuokas pats paliko ir įkūrė naują partiją „Taip“. Vienybės neretai pritrūksta ir dabartinėje Vilniaus valdančiojoje daugumoje, kuriai A.Zuokas vadovauja.

Paklaustas, kuo yra pranašesnis už dabartinę prezidentę, A.Zuokas siūlė lyginti patirtis, pasiekimus ir pagrindinis skirtumas esą būtų, jog jis yra iš tų žmonių, kurie aplink save telkia žmones, vienija net turinčius skirtingas nuomones ir ideologijas. Čia jis priminė ne kartą vadovavęs koalicijoms, o tai esą ir suteikia tokios patirties.

A.Zuokas įsitikinęs, kad šiuose rinkimuose bus antrasis turas, į kurį pateks geriausi kandidatai. „Sieksiu rinkėjų pasitikėjimo. Prezidento rinkimai nėra asmeninės pergalės, ne žirgų varžybos. Planuoju dalyvauti antrame ture“, – sakė meras.

Užsienio politiką pavadino darymu po savimi

Apie tai, kad ketina kandidatuoti prezidento rinkimuose, A.Zuokas paskelbė sekmadienio vakarą. Kalbėdamas LRT televizijos laidoje „Savaitė“ Vilniaus meras teigė norįs, kad visoje Lietuvoje būtų taip gera gyventi, kaip yra Vilniuje. 

Taip pat A.Zuokas kritikavo dabartinės prezidentės vykdomą užsienio politiką: „Norėčiau netgi pacituoti, manau, labai gerai tikrų rašytojo, kunigo Juozo Tumo-Vaižganto posakis, kuris labai taikliai ir paprastai apibūdina Lietuvos užsienio politiką, kuri vyksta pastaruosius keletą metų: „Jeigu padarysi po savimi, tai dar nereiškia, kad bus srovė“.

Manyčiau, kad pastarieji metai yra darymas po savimi. Mes praradome savo gerus santykius su kaimynais, šiandien neturime sąjungininkų ir draugų. Visur yra tik konfliktai ir vienasmeniai pareiškimai. O kokią naudą tai duoda valstybei arba Lietuvos žmonėms?“

Meras tvirtina suprantąs, kad neišvengs ir kalbų apie jo teistumą. Esą jo teistumas jau teismo sprendimu panaikintas prieš daugelį metų. „Ta patirtis, kurią turėjau, man yra skausminga, tikrai nemaloni, bet ji mano gyvenime yra, aš jos niekada neišvengsiu, bet nesmerkime ir sudarykime galimybes tiems, kurie norėtų pasitaisyti, atsistoti“, – kalbėjo sekmadienio vakarą A.Zuokas.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius