Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 20

Artūras Zuokas: tikėjau, kad mane išrinks meru

Vos išrinktas meru, Artūras Zuokas neslėpė džiaugsmo. Tačiau netrukus prakalbo, kad valdančiąją koaliciją Vilniuje reikėtų plėsti. Šiuo metu ji itin trapi – ją sudaro 27 tarybos nariai iš 51.
A.Zuokas tikina pasiryžęs dirbti miestui.
A.Zuokas tikina pasiryžęs dirbti miestui. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

– Ar eidamas į pirmąjį miesto tarybos posėdį buvote tikras, kad būsite išrinktas meru?

– Nežinau, ką atsakyti. Mes turėjome susitarimą ir visi koalicijos partneriai, su kuriais buvo sutarta, dalyvavo vieningai. Todėl eidamas į šį tarybos posėdį tikėjau, kad taip ir bus.

– Kodėl Jums pavyko sutelkti daugumą, o Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams – ne?

– Man sunku būtų komentuoti. Gal nulėmė tai, kad skiriasi mūsų požiūriai. Mes bandome telkti žmones, vienyti svarbiems darbams, o ne ieškoti konfliktų ar priešpriešos. Aš džiaugiuosi tuo, kad mūsų derybinis laikotarpis, kurį turėjome, buvo labai profesionalus, nes tokios koalicijos darbų programos, kokią mes pristatėme, Vilniuje dar nebuvo. Tai rodo, kad mes kovo 10 dieną pasirašėme susitarimą dėl koalicijos formavimo Vilniaus mieste, o visą likusį laiką dirbome prie programos.

– Bet V.Uspaskichas sakė, kad iki paskutinės minutės nežinojo, ką jis rems. Negąsdino tai?

– Derybos yra procesas – natūralu, kad jose siekiama pranašumo ar tam tikrų tikslų derantis, kalbant, siūlant ir t.t. Derybos nevyksta televizijų studijose arba kažkur aikštėse.

– V.Uspaskichas savo internetinėje svetainėje yra pavadinęs Jus nusikaltėliu. Ar nepykstate ant jo už tai?

– Politikoje yra labai daug epitetų, pravardžių ir daugelio kitų dalykų. Jeigu politikai turėtų į tai kreipti dėmesį, tai, matyt, šiandien Lietuvoje nebūtų politikų, kurie tarpusavyje susikalbėtų.

– Kaip pradėjęs dirbti Vilniaus meru stengsitės sumažinti šilumos kainas?

– Turime labai aiškius tikslus, kaip mes matome, ko reikėtų, kad Vilniuje šilumos kaina mažėtų, būtų mažiausia Lietuvoje. Viena iš priemonių yra biokuras. Turime ir dar vieną pasiūlymą, kurį teikiame Vyriausybei – siūlome Vyriausybei centralizuoti visų kuro rūšių, naudojamų šilumos gamybai, pirkimą. Šiandien kiekviena savivaldybė atskirai perka biokurą, dujas, mazutą. Jeigu tai darytų Vyriausybės atstovai, tarkim, Energetikos ministerija, tai masto ekonomija, natūralu, duotų tam tikrą efektą. Vyriausybė galėtų nupirkti pigiau, kontroliuoti, ar yra konkurencija, ir panaikinti, kas labai svarbu, tarpininkus.

– Ar svarstysite galimybę nutraukti Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartį?

– Mes esame už tai, kad pavyktų atkurti savivaldybės, kaip patikimo partnerio, statusą. Sutartis yra derybų proceso objektas. Šiuo atveju jos nutraukimas yra įmanomas tik turint labai aiškias priežastis arba šalims susitarus.

Politinių pareiškimų, kurie būdavo pastaruoju metu Vilniaus miesto taryboje, nebus, nes politiniai pareiškimai ėjo viena, o gyvenimas – visai kita kryptimi.

Pirmiausia turime atkurti labai daug dalykų, kurie šioje taryboje buvo panaikinti. Pavyzdžiui, paskutiniu metu Vilniaus mieste sustojo gyvenamųjų namų bendrijų steigimas, nes Vilniaus miesto savivaldybė panaikino dar mūsų laikais priimtą tvarką, pagal kurią kompensuodavome steigimo išlaidas. O juk jeigu yra bendrija, tai yra namo šeimininkas, tada nereikia kažkam parinkinėti namą administruojančią įmonę. Pati bendrija pasirinks. Taigi, yra daug dalykų, kur aš matau, kad kalbama buvo vienaip, o daroma – priešingai. Aš manyčiau, kad mes turime grįžti ne prie politinės retorikos, o normalios ūkinės kalbos. Tą aš pasiryžęs padaryti.

– Kas bus trečiasis Jūsų pavaduotojas?

– Dar negaliu atsakyti, tai turime aptarti su koalicijos partneriais. Gal tai bus ir nauji partneriai koalicijoje. Mes esame paskelbę viešai, kad koalicija vadinasi „4 plius“, todėl norėtume pakviesti prisidėti kitas politines partijas. Kalbamės su visais, pirmiausia – su TS-LKD. Taip pat ir su LRA.

– Koks Jūsų požiūris į tautines mažumas?

– Aš galiu pacituoti Olgos Gorškovos pasisakymą, kad Vilnių kuria ne konfliktuojantys, o bendradarbiaujantys miestiečiai. Šiuo atveju tautybė nėra argumentas. Svarbu, kad tai būtų aktyvus, geras, dirbantis vilnietis. Todėl manyčiau, kad paskutiniu metu dirbtinai eskaluojama nacionalinė tema, ypatingai prieš miesto tarybos mero ir vicemerų rinkimus, turėtų būti baigta, grįšime prie normalaus bendro darbo, neieškosime priešų ten, kur jų nėra.

– Koks bus Jūsų trečiadienis, kai atsikelsite jau būdamas Vilniaus meru?

– Atvirai kalbant, dar nežinau. Žiūrėsime, kaip vyks pareigų perdavimo procedūra. Bet rytoj mūsų dukra minės 18 metų gimtadienį, tai labai svarbi diena mūsų šeimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius