Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 28

Artūro Skardžiaus apkaltos procesas vyks visuomenei nematant: Seimo komisija žiniasklaidos neįsileis

Laikinoji Seimo komisija, kuriai pavesta spręsti Artūro Skardžiaus apkaltos klausimus, pradėjo darbą. Tiesa, kaip jis prasidėjo – visuomenė nepamatys ir neišgirs. Mat procesas vykdomas už uždarų durų.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Trečiadienį surengtame pirmame komisijos posėdyje numatyti einamieji klausimai, be jokių įslaptintų duomenų ar liudytojų apklausos. Vis dėlto posėdis uždaras. Komisijos pirmininkė, „valstietė“ Agnė Širinskienė prieš posėdį nesileido į diskusijas ir pareiškė, esą tokia yra įprasta Seimo praktika, ir apkaltos komisijos posėdžiai turi būti uždari.

Po posėdžio komisijos vadovė pakartojo tą pačią poziciją.

„Posėdžiai visą laiką uždari. Tą teisę mums – ir pareigą – suteikia ir Seimo statutas“, – žurnalistams sakė A.Širinskienė.

Paprašyta patikslinti, ar uždari posėdžiai – komisijos teisė ar pareiga, ji buvo lakoniška: „Šiuo atveju – teisė“.

Nors komisijos posėdžio darbotvarkėje nebuvo numatyta Artūro Skardžiaus apklausa, jis į komisijos posėdį prisistatė. Priešingai nei žiniasklaidai, jam į posėdį patekti kliūtys nesudarytos.

„Konstitucinio Teismo doktrina mus įpareigoja sudaryti sąlygas asmeniui, kuris yra kaltinamas Konstitucijos sulaužymu galimai, tiesiog dalyvauti visame procese. Dalyvavo ponas Bastys – dalyvauja ir visi kiti asmenys“, – A.Skardžiaus traktavimą paaiškino A.Širinskienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

A.Širinskienės teigimu, pirmiausia parlamentinė komisija nutarė kontaktuoti su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), kuri pernai vasarą pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl A.Skardžiaus veiklos. Ar bus aiškinamasi su patikrinimą atliekančia Mokesčių inspekcija – esą dar nenuspręsta. Taip pat nenuspręsta, kaip komisija aiškinsis galimą „Gazprom“ kontroliuojamo banko pinigų įtaką A.Skardžiaus politinei veiklai. Rusijos koncerno valdomas bankas finansuoja A.Skardžiaus sutuoktinės verslą Baltarusijoje.

A.Skardžiaus apkaltos Seimas imasi po 15min tyrimų, kuriais atskleisti nutylėti politiko ryšiai. Pernai 15min nustatė, jog A.Skardžiaus šeima gauna solidžias pajamas iš žemės, ant kurios įrengtos vėjo elektrinės, kai A.Skardžius pats galimai proteguoja šio verslo savininkų interesus Seime.

Vėliau surengtas parlamentinis tyrimas nustatė, jog A.Skardžiaus sutuoktinės Snieguolės Skardžiuvienės ir jos partnerių verslas Baltarusijoje finansuojamas „Belgazprombank“ – Baltarusijos banko, kurį kontroliuoja Rusijos energetikos koncernas „Gazprom“. A.Skardžius yra pagarsėjęs kaip suskystintų gamtinių dujų terminalo kritikas – Seimo opozicija jam ne kartą prikišo, esą taip jis gynė „Gazprom“ interesus Lietuvoje.

Apkaltą inicijavo Liberalų sąjūdžio atstovas Vitalijus Gailius, kurio vadovaujama komisija tyrė A.Skardžiaus veiklą. Savo parašu apkaltos proceso pradžią parėmė tik vienas valdantysis – Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius. Premjeras Saulius Skvernelis, žadėjęs paremti apkaltą, jei matys tam „teisinį pagrindą“, savo autografo ant dokumento nepadėjo. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis apkaltos iniciatyvą viešai pavadino „dūmų uždanga“ liberalams.

Vis dėlto tiek S.Skvernelis, tiek R.Karbauskis praėjusią savaitę balsavo už apkaltos proceso pradžią.

VIDEO: Apie ryšius su vėjo energetikais paklaustas A.Skardžius: „Gal tu norėtum savo akytes man parodyt?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius