Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 04

Artūro Skardžiaus tyrimo įkarštyje atleistas VSD pareigūnas į apklausą keliavo per moterų tualetą

Seimo Antikorupcijos komisija tęsia parlamentinį tyrimą dėl Artūro Skardžiaus veiklos. Trečiadienį komisija susirinko išklausyti teisėsaugos bei mokesčių inspektorių informaciją bei apklausti naujus liudytojus. Būta ir komiškų elementų – pavyzdžiui, vieno liudytojo kelionė į apklausą ne pro paradines duris, o per moterų tualetą.
Tomas Jakučionis
Tomas Jakučionis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Posėdį tyrimo komisija pradėjo už uždarų durų. Mat buvo pristatoma Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) surinkta informacija. Vėliau pereita prie liudininkų apklausos.

Į apklausą – per moterų tualetą

Pirmas, vis dar už uždarų durų, apklaustas iš Valstybės saugumo departamento praėjusią savaitę atleistas Tomas Jakučionis, A.Skardžiaus dukterėčios sutuoktinis, su parlamentaru susijęs ir verslo ryšiais. Būtent jis pasirinko netradicinį maršrutą tiek į komisijos posėdį, tiek iš jo.

Jis į komisijos posėdį įvestas kiek netikėtu maršrutu – ne pro pagrindines duris, o pro moterų tualetą. Pro ten pat T.Jakučionis ir išėjo.

Į žurnalistų klausimus atsakyti jis nepanoro ir skubiai pasišalino.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tomas Jakučionis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tomas Jakučionis

T.Jakučionio tėvas su A.Skardžiaus žmona valdė poilsiavietę Dauguose. Iš Snieguolės Skardžiuvienės rusiško kapitalo įmonė perpirko verslą, kuriam priklausė 29 pastatai. Iš T.Jakučionio tėvo Rusijos verslininkai nupirko žemę, ant kurios tie pastatai stovėjo.

Vėjo parkui pernuomota tik maža dalis Skardžių žemės

Po T.Jakučionio apklausos buvo apklausiamas verslininkas Tadas Navickas. Jo vadovaujamos bendrovės „Naujoji energija“ vėjo turbinos sukasi Skardžių šeimos žemėje Šilutės rajono Čiūtelių kaime. Žemę Skardžiai nuomoja bendrovei „Renovacijos partneriai“, o pastaroji pernuomoja „Naujajai energijai“. Iš „Renovacijos partnerių“ Skardžiai gauna po 24 tūkst. eurų per metus. Dideliame, maždaug 28 hektarų žemės sklype, stovi tik dvi „Naujosios energijos“ turbinos.

Aiškindamas savo verslo specifiką, T.Navickas pabrėžė įmonei vadovaujantis nuo 2010 metų, kai ją perėmė nauji akcininkai. Esą jau tada įmonė įsigyta su galiojančiomis žemės nuomos sutartimis. Taip pat – ir dėl Skardžių žemės.

Konservatorė Ingrida Šimonytė paklausė, kiek „Naujoji energija“ moka „Renovacijos partneriams“ už žemės subnuomą. T.Navickas sumą atsisakė įvardinti dėl konfidencialumo, tačiau patikino, esą ji didesnė nei ta, kurią iš „Renovacijos partnerių“ gauna Skardžiai.

„Ta suma yra didesnė“, – sakė T.Navickas.

Pasak jo, subnuomos dydis yra tiesiogiai susijęs su pajamomis iš vėjo elektros.

I.Šimonytė taip pat teiravosi, ar visiems asmenims, iš kurių nuomojama žemė, nuomos dydis „pririštas“ prie elektros supirkimo tarifo.

„Ne“, – atsakė T.Navickas.

Pasak jo, tai individualių atvejų specifika. Esą pirmuosius vėjo parkus įrengti dažnai kainavo brangiau, o geresnės sąlygos atėjo kaupiant patirtį vėjo energetikoje.

T.Navicko teigimu, „Renovacijos partnerių“ išnuomotoje žemėje stovi iš viso 17 vėjo jėgainių.

Pasak jo, Skandinavijos investuotojams perkant „Naująją energiją“, buvo peržiūrėtos ir visos žemės nuomos sutartys. Esą tikriausiai buvo žinoma, kad tarp žemvaldžių, kurių kišenės bus pildomos per nuomos sutartis, buvo ir Skardžiai. Vis dėlto T.Navickas teigė negalįs pasakyti, ar ši informacija buvo atskirai vertinama.

Verslininkas pabrėžė, kad jo verslai turi sutartis su dešimtimis žemvaldžių.

„Kažkuris gal bus prezidentas. Aš negaliu žinoti“, – aiškino T.Navickas.

Pasak jo, galimybės Skardžių žemėje pastatyti daugiau turbinų yra nebent „teorinės“.

Mes mokam daug. Čia yra pati brangiausia mūsų mokama nuoma visoje Lietuvoje. Ir Skardžius blogai išsiderėjo.

Komisijos vadovas Vitalijus Gailius klausė, ar buvo naudojamasi A.Skardžiaus paslaugomis, kai jis vadovavo Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociacijai. Verslininkas tai patvirtino.

„Kai ponas Skardžius dirbo pas mus, asociacijoje, buvo vadovas – tai, be abejo, mes diskutuodavom, būdavo ruošiami pasiūlymai“, – sakė T.Navickas.

Paklaustas, ar jo verslai su A.Skardžiumi ryšį palaikė ir po 2012 m. rinkimų, jam sugrįžus į Seimą, „Naujosios energijos“ vadovas teigė tokios informacijos neturintis.

„Kiek man žinoma, ne“, – atsakė T.Navickas.

„Nemanau, kad mums yra reikalas naudotis kažkokiomis pogrindinėmis paslaugomis“, – pridūrė jis.

Po komisijos posėdžio „Naujosios energijos“ vadovas sutiko 15min išsamiau papasakoti apie vėjo parką Čiūteliuose. Pasak jo, „Naujoji energija“ iš „Renovacijos partnerių“ nenuomoja viso Skardžių žemės sklypo – tik nedidelę jo dalį, reikalingą ten pastatytoms turbinoms.

„Greičiausiai mes ir dabar nuomojamės 15 arų [vienai turbinai] sklypą, kuris mums yra reikalingas“, – sakė T.Navickas.

„Kad „Renovacijos partneriai“ turi visą sklypą išsinuomavę – ir didelį, ir mažą – (...) tai yra visiškai ne mūsų... Kaip tie sklypai migruoja, kas yra jų savininkai – mūsų visiškai nejaudina“, – pridūrė verslininkas.

Vis dėlto jis užtikrino, kad „Renovacijos partneriams“ toks sandoris neturėtų būti nuostolingas – net gaunant nuomą maždaug už 30 arų, o Skardžiams mokant už visus 28 hektarus.

„Vidutiniškai už sklypą mes mokam daugiau negu gauna šitų sklypų savininkai. Mes mokam daug. Čia yra pati brangiausia mūsų mokama nuoma visoje Lietuvoje. Ir Skardžius blogai išsiderėjo“, – ironizavo T.Navickas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tadas Navickas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tadas Navickas

Pasak jo, 24 tūkst. eurų per metus už dvi turbinas – kaina, kurią „Renovacijos partneriai“ tikrai gali sau leisti.

„Skardžius buvo gudrus ir kietas. Ir išsiderėjo gerą kainą. Ir ta kaina nėra tokia, kokios jie negalėtų mokėti“, – svarstė T.Navickas.

V.Gailius: aiškinamasi, ar kyla grėsmė Seimo nario mandatui

Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius po posėdžio pranešė, jog bus prašoma pratęsti komisijai skirtą darbo laiką. Šį mėnesį darbą baigti turinti komisija esą to negali padaryti, mat savo darbo dar nebaigė VMI – taip pat ir aiškinantis sandorį, kai A.Skardžiaus žmona savo verslą perleido rusiško kapitalo įmonei. Be to, bus prašoma papildomos informacijos ir iš FNTT.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

„Prašome pratęsti komisijos darbą iki gruodžio 1 d. (…) VMI informavo, kad yra pradėtos mokestinės kontrolės procedūros ir pradėtas vertinti sandoris tarp „Kornelitos“ ir „Daugų salos“. Taip pat, išklausę FNTT, nusprendėme gauti informaciją apie kitus sandorius tarp Lietuvoje ir Baltarusijoje veikiančių juridinių ir fizinių asmenų“, – sakė V.Gailius.

Kalbėdamas apie Baltarusiją, komisijos vadovas turėjo omeny bendrovę „Investenergostroi“, kurią su partneriais valdo A.Skardžiaus žmona. Prieš savaitę paaiškėjo, kad šios įmonės saulės energetikos verslą Baltarusijoje finansuoja „Belgazprombank“ – Baltarusijoje veikiantis bankas, kurį kontroliuoja Lietuvoje daug interesų turintis Rusijos energetikos koncernas „Gazprom“.

V.Gailiaus žodžiais, komisija toliau aiškinsis, „ar verslas Baltarusijoje nekelia grėsmės Seimo nario mandatui“.

Pats A.Skardžius šiame komisijos posėdyje nedalyvavo ir jo pakomentuoti neatvyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius