Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 21

Artūro Zuoko fantazijos: nuo vieno automobilio vienam butui iki Knygų centro Lukiškių kalėjime

Vilniaus meras Artūras Zuokas fantazijos stoka tikrai negali skųstis. Po kelerių metų pertraukos grįžęs į Vilniaus mero kėdę jis pirmiausia ėmėsi ir senųjų, ir naujų projektų. Taip iš užmaršties prikeltas tramvajus, kuriama oro linijų bendrovė, nedrąsiai, bet vis dėlto užsimenama apie Guggenheimo ar jam panašaus muziejaus statybas. Naujausias siūlymas – Lukiškių kalėjimo ateities vizija, kurioje numatyta kalėjimą paversti Knygų centru.
Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo ir Laisvės atėmimo vietų ligoninės kompleksas Vilniaus centre
A.Zuokas vietoj Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo siūlo įrengti Knygų centrą. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Keturioliktosios Vilniaus knygų mugės atidaryme sostinės meras blykstelėjo dar viena idėja. A.Zuoko teigimu, Lukiškių kalėjimo ateities vizija – Knygų centras Vilniuje. „Šis viešbutis būtų tiems, kurie nori skaityti ar rašyti knygas. Gyvename pasaulyje, kuriame visi skubame – neturime laiko, net neturime valios save sustabdyti. Dėl to čia būtų galima nusistatyti ir laiką, kada Jus išleistų, pvz.: noriu skaityti knygas dvi dienas, dėl to, būtent tiek dienų manęs ir neišleiskite“, – siūlymą socialiniame tinkle „Facebook“ išdėstė A.Zuokas.

Pagal mero planą, dabartiniame kalėjime atsirastų atskiri viešbučiai skaitytojams ir rašytojams, knygynas-skaitykla, kavinės, koncertų salė, Knygų mugės biuras ir patalpos „Fluxus ministerijai“. Pastaroji – taip pat A.Zuoko projektas, gyvavęs pusantrų metų Vilniuje, 2011-ųjų lapkritį išsikraustė į Kauną.

„Tokio pobūdžio viešbutis būtų vienintelis visame pasaulyje“, – didžiuojasi A.Zuokas. Ar sumanymas realu, meras neatskleidžia

Projektų autorių vizualizacijos/Guggenheimo muziejus (Z.Hadid projektas)
Projektų autorių vizualizacijos/Guggenheimo muziejus (Z.Hadid projektas)

Prie nerealiųjų galima priskirti ir didelį A.Zuoko norą Vilniuje turėti Guggenheimo muziejų. Idėją plėtojęs praeitose kadencijose, prie jos grįžo ir vėl tapęs sostinės meru, nors buvo skelbta, kad muziejus nebenori statyti filialą Vilniuje. Tačiau sostinės savivaldybė vis tiek nusiteikusi įsigyti  Didžiojoje Britanijoje gyvenančios architektės Zahos Hadid parengtą Guggenheimo muziejaus projektą, esą pagal jį galėtų būti statomas Daugiafunkcinis kultūros centras. Pirkimo vertė gali siekti iki 7 mln. Lt.

Meras yra ir itin didelis tramvajaus gerbėjas. Ne vienerius metus bandęs kolegas ir vilniečius įtikinti jo reikalingumu, A.Zuokas savo pasiekė – Vilniaus taryba pritarė ir tramvajus sostinės gatvėmis turėtų važinėti jau 2016 metais.

Pirmtakų pradėtas, bet taip ir neįgyvendintas el.bilietas A.Zuokui populiarumo nepridėjo – sistema strigo ir tebestringa, todėl teko vis nukelti popierinių bilietų panaikinimą. Paskutinė numatyta data – liepos 1-oji, kai keisis visa viešojo transporto sistema. Praktiškai nebeliks maršrutinių taksi, bent jau miesto centre, atsiras greitieji autobusai, norint pasiekti reikiamą miesto vietą teks persėsti iš vienos transporto priemonės į kitą – tai vis numatomi pokyčiai. Įsitikinti, ar šis su mero palaiminimu vykdomas projektas bus sėkmingas, galėsime jau po kelių mėnesių.

A.Zuoko svajonių sala
A.Zuoko svajonių sala

Dviračių takų negerbiančius automobilių vairuotojus meras gąsdino važinėdamas šarvuočiu, o poilsiautojams žadėjo 22-ąją miesto seniūniją įkurti Graikijai priklausančioje Viduržiemio jūros saloje. Ją esą galėtų nupirkti privatūs investuotojai (planuota, kad ji kainuotų apie 24 mln. Lt). Tiesa, šis projektas nepavyko, tad jau pamirštas.

Įkūręs municipalinio taksi bendrovę „Vilnius veža“, A.Zuokas nutarė užkariauti ir padanges. Skelbiama, kad „Air Lituanica“ lėktuvai į dangų kils jau birželį, nors iki šiol nėra jokio investuotojo, bendrovės biudžete – tik savivaldybės, turinčios beveik milijardą litų skolų, skirti pinigai.

Tiesa, kai kurias A.Zuoko idėjas pakoreguoja realybė. Prieš rinkimus žadėjęs, kad 2020 metais vilniečiai vidutiniškai uždirbs beveik 6,5 tūkst. Lt, vėliau meras pažadą pakeitė – vidutinę algą sumažino iki 5 tūkst. Lt.

BFL/Tomo Lukšio nuotr./Dviračiai
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Dviračiai

Šalia garsiai nuskambėjusių pasisakymų iš mero lūpų karts nuo karto pasigirsta ir kiek paprastesni pasiūlymai. Tarkim, nustatyti kvotą: vienam butui – vienas automobilis. Esą jei šeima norės turėti kelis, stovėjimo vietas privalės išsipirkti. Tokio projekto kol kas savivaldybė neturi, bet kas žino – meras juk šiaip sau nekalbėtų.

Į Vilniaus gatves A.Zuokas pasiryžęs grąžinti oranžinius dviračius. 2001-aisiais ši mero idėja patyrė visišką fiasko – dviračiai buvo išvogti, sulaužyti vos per kelias dienas. Dabar dviračiai bus oranžiniai, bet nuomojamo ir sekami, tad galbūt važinės sostinės gatvėmis gerokai ilgiau.

Dar vienas A.Zuoko proteguotas projektas, galintis patirti nesėkmę, yra IV UEFA kategorijos stadionas. Konkursas baigėsi, tačiau vienintelė pateikusi pasiūlymą yra „Žalgirio sporto arena“, dukterinė Ūkio banko bendrovė. Žlugus bankui dar nežinia koks likimas laukia ir šio projekto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius