Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 02

Artūro Zuoko koalicija VRK prašo iš naujo nustatyti balsų kvotą mandatui Vilniuje

Daugiausia mandatų sostinės taryboje gavusi buvusio mero Artūro Zuoko koalicija Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) prašo iš naujo nustatyti balsų kvotą gauti mandatui Vilniuje.
Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicijos rinkimų štabas
Artūras Zuokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

12 vietų sostinės savivaldybės taryboje gavusi koalicija nori, kad mandatai būtų skirstomi remiantis faktinėmis kvotomis, o ne šiuo metu įstatymo nustatyta mandatų kvotų ir liekanų sistema – ją A.Zuoko koalicijos kandidatai sako esant ydingą.

A.Zuoko ir Vilniaus koalicijos narys Juozas Antanaitis trečiadienį kreipėsi į VRK su prašymu mandatus perskirstyti, argumentuodamas, kad Vilniaus mieste skirstant mandatus taikyta skirtinga faktinė kvota vienam mandatui.

Koalicijos pateiktais duomenimis, vienas mandatas jiems atsiėjo 2 845 balsus, tuo metu, pavyzdžiui, partijai „Tvarka ir teisingumas“ – 2 311 balsų. J.Antanaičio teigimu, mandatus paskirsčius tiesiogiai proporcingai pagal surinktų balsų skaičių, jų koalicija pretenduotų į dar 1–3 papildomus mandatus.

A.Zuokas BNS teigė, kad VRK atsisakius patenkinti jų prašymą bus kreiptasi į teismą ir siekiama, kad Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo norma dėl mandatų skaičiavimo būtų įvertinta Konstituciniame Teisme.

„Dabartinė tvarka yra diskriminacinė rinkimų nugalėtojams“, – sakė jis.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas nustato, kad rinkimų rezultatai skaičiuojami iš pradžių apskaičiuojant mandatų skirstymo kvotą, kuri lygi rinkėjų paduotų balsų sumai, padalytai iš mandatų skaičiaus.

Už kiekvieną dalyvaujantį paskirstant mandatus kandidatų sąrašą paduotų balsų skaičius dalijamas iš mandatų skirstymo kvotos – gautas sveikasis dalmuo yra mandatų skaičius, o dalijant gautos liekanos naudojamos likusiems mandatams paskirstyti pagal liekanas.

„A.Zuoko ir Vilniaus koalicija yra diskriminuojama, iš jos atimama galimybė gauti didesnį skaičių mandatų, o iš manęs – teisė tapti tarybos nariu, – koalicijos išplatintame pranešime spaudai teigia J.Antanaitis. – Tuo atveju, jei koalicijai būtų taikoma faktinė 2 311 arba bet kuri kita faktinė balsų kvota, kuri buvo taikoma kitiems kandidatų sąrašams, koalicija būtų gavusi 13–15 mandatų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius