Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 17

Arūnas Gelūnas: „Jei žydai paliktų Europą, teroristai pasijustų nugalėtojais“

Jei Europoje gyvenantys žydai paklausytų Izraelio premjero Benjamino Netanyahu ir išvyktų į Izraelį, teroristai pasijustų nugalėtojais, mano Lietuvos ambasadorius UNESCO Arūnas Gelūnas.
Arūnas Gelūnas
Arūnas Gelūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Teroristai Izraelis

„Masinės panikos sukėlimas ir ėmimas vykti iš Europos į Izraelį būtų tiesiog triumfo diena teroristams, kuriems galbūt pasirodytų, kad jų pastangos buvo vainikuotos sėkme. Manau, kad danų ministrės pirmininkės pareiškimas, jog Danijos žydai priklauso Danijai ir yra lygiateisiai Danijos piliečiai, yra padrąsinimas, kurio galėtų pasiklausyti ir kiti europiečiai“, – teigia A. Gelūnas.

Savo ruožtu Lietuvoje gyvenantys žydai į pasaulyje susiklosčiusią padėtį žiūri labai rimtai ir mano, kad tokiu būdu Izraelio premjeras rūpinasi Europoje gyvenančiais žydais.

A. Gelūnas: skatinimas palikti Europą – per drąsi prielaida

Anot A. Gelūno, sakyti, kad antisemitinių išpuolių Europoje masiškai padaugėjo, negalima. Jis pripažįsta, kad per pastaruosius metus įvyko daug skaudžių įvykių, primindamas ir nesenus įvykius Prancūzijoje, bet tvirtina, kad neteisinga teigti, jos žydams Europoje nesaugu.

„Be abejo, tai – labai slegiantys faktai, bet remti pareiškimus šiais faktais, kad žydams Europoje tapo taip nesaugu, kad jie privalėtų iš ten išvykti, manau, būtų per drąsus šuolis, per drąsi prielaida“, – svarsto A. Gelūnas.

Ambasadorius atkreipia dėmesį, kad kaip tik šiuo metu Izraelyje vykdoma rinkiminė kampanija

Jis prideda, kad kai kurie Europos politikos, pavyzdžiui, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, tokius pasisakymus vertina kaip politinę manipuliaciją. Ambasadorius atkreipia dėmesį, kad kaip tik šiuo metu Izraelyje vykdoma rinkiminė kampanija. Be to, anot A. Gelūno, žydų išvykimas iš Europos tiesiog įgyvendintų teroristų tikslą.

A. Vinokuras: sprendžiamas gyvybės klausimas

Apžvalgininkas Arkadijus Vinokuras pabrėžia, kad žydai į susiklosčiusią padėtį žiūri labai atsargiai ir yra susirūpinę, ypač todėl, kad išpuoliai prieš žydų tautą vykdomi išsivysčiusiose, demokratiškose valstybėse.

Kalbama apie fizinį išgyvenimą, pilnavertį gyvenimą, vaikštant gatve ir nebijant, kad tave užpuls

„Klausimas, ar teroristai pasijus laimėję, ar ne, skirtas kelti ne žydų kilmės vienos ar kitos šalies piliečiams. Kalbama apie fizinį išgyvenimą, pilnavertį gyvenimą, vaikštant gatve ir nebijant, kad tave užpuls, užgaulios, stumdys arba spjaudys į veidą. Mūsų visa istorija rodo, kad reikia būti atsargiems“, – pabrėžia A. Vinokuras.

Jo nuomone, Valstybės nesugeba apsaugoti savo piliečių, todėl ir kyla mintis, kad reikia palikti šalį, kurioje gyvenama, ir vykti į Izraelį. Anot apžvalgininko, Izraelis – vienintelė valstybė, kuri yra pasiruošusi apginti žydų kilmės skirtingų šalių piliečius.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė: bėgimas į Izraelį – ne išeitis

A. Vinokurui pritaria ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Jos įsitikinimu, Izraeliui svarbi kiekvieno žydo gyvybė, sveikata ir gerovė, todėl Izraelio premjero susirūpinimas, pasak F. Kukliansky, yra natūralus.

„Kiek tai susiję su rinkimine kampanija ar politiniu etiketu, sunku pasakyti. Bet, jeigu Europoje atsiranda ar yra vietos tokiems teroristiniams veiksmams, nukreiptiems prieš žydus, Izraelio ministro susirūpinimas man atrodo visiškai natūralus. Kitas dalykas – tai nėra išeitis. Kodėl žydai turi bėgti iš Europos? Kodėl ne atvirkščiai – Europos valstybės turėtų galvoti apie žydų apsaugą?“ – svarsto F. Kukliansky.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė įsitikinusi, kad įmanoma surasti būdą, kaip žmones, Europos valstybių piliečius, apsaugoti ir leisti jiems gyventi ten, kur jie gyvena dabar. „Izraelis visad buvo laikomas ir yra žydų valstybė, bet tai nėra priežastis [palikti gyvenamą vietą – LRT.lt] ir mes neturėtume nusileisti vietiniams chuliganams ar ekstremistams ir, palikę savo namus, bėgti į Izraelį“, – sako F. Kukliansky.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius