Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 18 /12:20

Arvydas Anušauskas: kibernetinio saugumo grėsmes turėtų įvertinti institucijų vadovai, tai – jų atsakomybė

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Darius Kuliešius sako, kad institucijos turėtų didesnį dėmesį skirti kibernetiniam saugumui. Pasak jo, skaičiai rodo tokių incidentų augimą. Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko teigimu, tai yra kiekvienos institucijos vadovo atsakomybė.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Darius Kuliešius po pirmadienį įvykusio prezidento ir krašto apsaugos ministro susitikimo sakė, kad stebimas kibernetinių išpuolių skaičiaus augimas.

„Stebime tendencijas augančių kibernetinių išpuolių. Lyginant praėjusius metus su šiais metais, pristatyta, kad 25 procentais yra išaugęs kibernetinių incidentų skaičius“, – teigė patarėjas.

Vieno centro – Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC), anot jo, nepakanka, reikia reikalauti iš institucijų užtikrinti informacinį saugumą.

„Stebimos ir kitos grėsmės, susijusios su dezinformacija, minkštųjų galių poveikių įvairių ministerijų veiklos srityse“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kokiomis priemonėmis turi būti užtikrintas informacinis saugumas, jis pabrėžė, kad institucijos turi naudoti sertifikuotą apsaugą, tinklus, infrastruktūrą, turėti ekspertų, dalyvauti mokymuose.

Krašto apsaugos ministras A.Anušauskas sakė, kad įvertinti grėsmes ir laiku imtis priemonių – institucijų vadovų atsakomybė.

„Tai yra bendras dalykas ne tik valstybės institucijų, bet ir privataus verslo taip pat“, – sakė jis.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centras (KNSC) neseniai atliko kibernetinio incidento tyrimą ir nustatė, kad jis paveikė 15 viešojo sektoriaus organizacijų, o labiausiai nuo jo nukentėjo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

VIDEO: A.Anušauskas: kibernetinio saugumo grėsmes turėtų įvertinti institucijų vadovai, tai – jų atsakomybė

Apie NVSC vadovo Roberto Petraičio atsakomybę paklaustas A.Anušauskas jos nevertino, anot ministro, centro vadovo tinkamumą eiti pareigas jau yra įvertinęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Aš galbūt nelabai turiu ką pridurti, bet kiekvienos institucijos – taip pat ir minėtos – vadovų, darbuotojų atsakomybė, kad būtų paisoma Kibernetinio saugumo centro rekomendacijų. Kiek aš žinau, centras ir dar kartą išsiuntinėjo institucijoms savo siūlymus, kaip užtikrinti reikalingą saugumą“, – kalbėjo jis.

BNS primena, kad koronaviruso pandemijos akivaizdoje daugeliui veiklų persikėlus į elektroninę erdvę, specialistai įspėjo, kad gerokai suaktyvėjo kibernetinės atakos, išaugo incidentų skaičius. Vienas didžiausių pastarųjų metų kibernetinių-informacinių išpuolių įvykdytas gruodžio pradžioje, Vyriausybių kaitos išvakarėse. Jo metu prisijungta prie 22 valstybės institucijų tinklalapių. Piktavaliai į juos įkėlė tris skirtingas melagintas naujienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius