Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 06

Arvydas Sabonis: baikite mane šmeižti, ne aš stačiau botelius

Legendinis krepšininkas, Lietuvos krepšinio federacijos vadovas Arvydas Sabonis teigia, kad jo vardas be pagrindo siejamas su botelių statyba Preiloje, nes jis nebėra šiuos statinius stačiusios įmonės akcininkas.
Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis / J.Kalinsko nuotr.

„Čia politikuoja su mano vardu, baikit tuos bajerius, eina šešti metai, kiek galima (...) Prašau baigti mane šmeižti. Manau, nesu tas, kas padaryta iš manęs, ir manau, nesu to vertas.“, – penktadienį per spaudos konferenciją Seime sakė A.Sabonis.

Jis pabrėžė ne asmeniškai statęs botelius Kuršių nerijoje, o buvęs tik įmonės „Sabonio klubas ir partneriai“ vienas iš akcininkų.

„Ne aš stačiau botelį, statė uždaroji bendrovė “Sabonio klubas ir partneriai„, buvau vienas iš akcininkų. Nereikia per mano vardą tvarkytis kažkam savo reikalų“, – kalbėjo garsus sportininkas.

Jo teigimu, įmonė įsigijo jau pradėtą statyti objektą, kurio statybai buvo gauti visi būtini leidimai, patvirtintas detalusis planas.

„Projektą pirkome viską patikrinę, buvo visi leidimai statyboms, visi “štampai”, velnias žino, kiek ten tų lapų ir lapelių. Nesirengėme nieko apgaudinėti, nei apgaudinėjome, nelegaliai nieko nedarėme, viskas daryta legaliai ir teisiškai pagrįstai“, – tvirtino A.Sabonis.

Tą patį per spaudos konferenciją teigė ir bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai“ generalinis direktorius Darius Dzidzevičius. Jis atmetė ketvirtadienį buvusios Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) vadovės, Seimo narės Aurelijos Stancikienės teiginius, kad objekto statytojai nusižengė pirmajam detaliajam planui, pagal kurį turėjo būti pastatyta infrastruktūra žvejams ir jachtininkams – molas, sandėliai, nedidelis viešbutis. Vietoj to pastatyti gyvenamieji kotedžai.

„Tai, kad mes esą nenorime pastatyti tilto, nenorime sutvarkyti infrastruktūros – tai irgi melas. Viskas sustabdyta šešerius metus ir stovi. Tiltas nupirktas, jis pūva, jis genda, nežinau, kaip mes jį renovuosime, kaip pastatysime. Tai, kad neduodame žvejams infrastruktūros, kuri pažadėta, čia ne mūsų kaltė“, – aiškino verslininkas.

Jo teigimu, šiuo metu visi neteisėtais pripažinti statiniai priklauso bendrovei. 2005 metais buvo sudarytos preliminarios sutartys su potencialiais pirkėjais, tačiau prasidėjus teismų procesams, jos nutrauktos, pinigai visi grąžinti.

D.Dzidzevičiaus teigimu, įmonė į botelių Preiloje statybą investavo 23 mln. litų.

Advokatas Gintaras Černiauskas atkreipė dėmesį, kad artimiausiu metu Vyriausybė ketina tvirtinti KNNP tvarkymo planą, o Neringos savivaldybė – savivaldybės teritorijos ir jos dalių bendrąjį planą.

„Šiuose teritorijų planavimo dokumentuose Preilos botelio teritorija priskirta urbanizuojamai rekreacinei teritorijai. Tai reiškia, kad pagal minėtus teritorijų planavimo dokumentus Preilos botelio objekto statyba bus galima. (...) Ar galima sunaikinti objektą, kurio vertė 23 mln. litų, o rytoj išmokėti kompensaciją mokesčių mokėtojų pinigais ir ciniškai įteikti statybos leidimą tokiam pačiam objektui statyti“, – advokatas per spaudos konferenciją citavo kreipimąsi į premjerą Andrių Kubilių, Vyriausybę, Teisėjų tarybos pirmininką Gintarą Kryževičių.

G.Černiauskas savo ruožtu kritikavo A.Stancikienės elgesį botelių byloje.

„Kalbant apie Seimo narės A.Stancikienės aktyvumą sprendžiant šitą problemą, reikėtų prisiminti vieną labai svarbų faktą, kad tada, kada buvo derinami ir tvirtinami detalieji planai, kada buvo išduodami statybos leidimai, KNNP direkcijai vadovavo pati Aurelija Stancikienė. Statybos leidimai buvo išduoti konkrečiai vadovaujant jai, – kalbėjo jis. – Statyba vyko dvejus su pusę metų. Jokių pretenzijų, jokio aktyvumo iš šios ponios pusės nebuvo, tik kai ji tapo Seimo nare, ji padėjo aktyviai, net per aktyviai reikštis sprendžiant šią problemą.“

Pati parlamentarė griežtai atmetė tokius teiginius ir pranešė jau rengianti ieškinį dėl šmeižto.

„Teismo nutartyje išvardyta, kada ir kokie leidimai buvo išduoti. 2004 metų kovo ir 2004 metų lapkričio mėnesį, aš pradėjau dirbti KNNP 2005 metų spalį. Nuo pirmos dienos pradėjome imtis labai aktyviai visų veiksmų, kad būtų stabdomi ne tik Preilos boteliai, bet visi neteisėtai statomi pastatai“, – teigė A.Stancikienė.

Ji priminė, kad būtent KNNP kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų panaikinti neteisėtai statyboms išduoti leidimai ir detalieji planai.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2010 metų balandį įpareigojo įmonę „Sabonio klubas ir partneriai“ per pusę metų nugriauti keturiolika neteisėtai pastatytų botelių, nes jie prieštarauja Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemai. Pastatai stovi iki šiol.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis praėjusią savaitę pranešė, kad Preilos botelius nuspręsta įtraukti tarp kelių dešimčių pastatų, dėl kurių siūlomi taikos susitarimai. Botelius ketinama įtraukti į naują Kuršių nerijos nacionalinio parko planą, kuris turėtų būti parengtas kovo pabaigoje.

Tuo metu paveldosaugininkai, kad neteisėtais pripažintų Preilos botelių įteisinimas ne tik kirstų per Lietuvos žmonių pasitikėjimą teisingumu, bet ir sudarytų grėsmę Kuršių neriją įrašyti į Pavojuje esančio paveldo sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius