-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 19

Arvydas Sekmokas: Gunterio Verheugeno lobistai rūpinasi, kad „Nukem“ iš Ignalinos AE gautų papildomai 350 mln. litų

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas tvirtina, kad buvusio Europos Komisijos komisaro Gunterio Verheugeno lobistinė kontora rūpinasi, kaip iš Lietuvai skiriamų Europos Sąjungos pinigų pridėti dar 345 mln. litų Rusijos kapitalo įmonei „Nukem“, kuri smarkiai vėluodama įgyvendina milijardinės vertės Ignalinos AE uždarymo projektus ir kurios paslaugų Lietuva norėtų atsisakyti visiškai.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Kiek man yra žinoma, buvo siūloma daryti sandorius su „Nukem Technologies“ ir padarius sandorius buvo žadama, kad Europos Komisijai bus daroma įtaka, kad ji galėtų galbūt skirti didesnį finansavimą IAE uždarymui. Tai yra gryniausia lobistinė veikla“, – Lietuvos televizijos laidai „Savaitė“ sakė A.Sekmokas.

2010 metų pabaigoje ir 2001 metų pradžioje Vilniuje kai kurių aukštų valdininkų duris varstė G.Verheugeno lobistinės kontoros pasiuntinė Petra Erler. G.Verheugenas Lietuvoje žinomas dėl svaraus indėlio į ankstyvą Ignalinos atominės uždarymą.

Pasak LTV, tie vizitai energetikos ministrui įtarimų nesukėlė, tačiau tikras karas kilo tarp jo ir tuomečio atominės vadovo Osvaldo Čiukšio, kai šis nepanoro išvaryti britų „Taylor Wessing“ advokatų kontoros nusamdyto derybininko Ramino Wali. Atstovaudamas atominei R.Wali dalyvavo derantis su „Nukem“ bei Seimo komitetų posėdžiuose.

A.Sekmokas prasitarė, kad R.Wali iš vieno komercinio Lietuvos banko paėmė du ar tris milijonus grynais, ir tai dabar aiškinasi tam tikros tarnybos. LTV duomenimis, R.Wali Lietuvoje jau kurį laiką verčiasi prekyba nekilnojamuoju turtu ir turi apie dešimt bendrovių.

„Tai iš tikrųjų toje veikloje, mano duomenimis, jokių įstatymų pažeidimų nėra, tačiau yra pinigų plovimo požymių. Ar taip yra, ar taip nėra, aš negalėčiau nei patvirtinti, nei paneigti. Atitinkamos institucijos daro tyrimus, ir, tikiuosi, kad atsakymai bus. Aš galiu atsakyti, kad pagal konkurso reikalavimus turėjo būti pakankamai informacijos apie poną Raminą Wali, tačiau tos informacijos kažkodėl nėra“, – sako A.Sekmokas.

Energetikos ministerija teigia, kad „Nukem“ kietųjų radioaktyvių atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso įrengimo projektui reikalauja 300 mln. litų papildomo finansavimo, bet A.Sekmokas praėjusią savaitę Seime tikino, kad tokie pinigai nebus skirti, nes reikalavimas yra nepagrįstas, o „Nukem“ – nepatikimas partneris.

Šio komplekso bei laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos įrengimas vėluoja maždaug 3–4 metus – dabar jų pabaiga atidėta iki 2012–2014 metų. Dėl to elektrinė patiria didžiulių nuostolių, kurie susidaro 2-ajame reaktoriuje ir abiejų blokų baseinuose tebelaikant kurą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius