-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 20 /18:10

Ašaros neišgelbėjo: Vitalijos Vonžutaitės ir Vytauto Gapšio neliečiamybė panaikinta

Seimas ketvirtadienį panaikino visų trijų „darbiečių“ – Viktoro Uspaskicho, Vitalijos Vonžutaitės ir Vytauto Gapšio teisinę neliečiamybę. Už tai, kad V.Vonžutaitė galėtų būti teisiama teisme balsavo 86 Seimo nariai, prieš buvo 32, 9 susilaikė. Tarp susilaikiusių buvo ir pati V.Vonžutaitė. V.Gapšio teisinė neliečiamybė buvo panaikinta 82 balsų dauguma, 35 Seimo nariai norėjo V.Gapšio neliečiamybę išsaugoti, 7 susilaikė.
Seimas sprendžia dėl trijų „darbiečių“ teisinės neliečiamybės naikinimo teisinės neliečiamybės naikinimo
Seimas sprendžia dėl trijų „darbiečių“ teisinės neliečiamybės naikinimo teisinės neliečiamybės naikinimo / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip dėl V.Vonžutaitės neliečiamybės balsavo kiekvienas Seimo narys, rasite ČIA.

Kaip dėl V.Gapšio ne neliečiamybės balsavo kiekvienas Seimo narys, rasite ČIA.

Kalbėdama iš Seimo tribūnos V.Vonžutaitė sakė esanti įsitikinusi, kad byla yra politinė. Ji kalbėjo drebančiu balsu, rydama ašaras, o baigusi kalbą pravirko.

„Man, kaip moteriai, buvo daromas spaudimas, siekiant išgauti reikalingus parodymus. Prokuroras skiria man esminį vaidmenį, kaltinamajame akte surašytos milijoninės sumos, kurias aš neva kažkaip susiorganizavau. Patikėkit, tokių sumų nesu mačiusi, negaliu įsivaizduoti, kaip tokios gali atrodyti. Tuo metu man buvo tik 24 metai, buhalterinių žinių neturėjau, nekalbant apie praktiką“, – kalbėjo ji.

V.Vonžutaitė pakartojo, kad prokurorai ją gąsdino, rodė lavonų be galvų nuotraukas. Ji teigė palūžusi ir buvusi priversta pasirašyti „išprievartautą prisipažinimą bei liudyti prieš pirmininką ir partiją“.

„Esu kaltinama, kad pavedžiau vesti apgaulingą buhalteriją, nors tais metais dar ten nedirbau. Ar bandydama visomis jėgomis išsaugoti savo kūdikio gyvybę, aš vilkinau bylą? Ačiū Dievui, pagimdžiau sveiką sūnų, dėl šito aš jaudinausi labiausiai“, – sakė ji. Parlamentarė pridūrė iki šiol jaučianti didelio streso sukeltas pasekmes.

„Byla buvo sukurpta pasitelkiant dviejų moterų parodymus, kurios turėjo problemų su teisėsauga: viena dėl dokumentų klastojimo, kita dėl neteisėtų valiutos operacijų. Akivaizdu, kad jos pažeidžiamos, dėl to ir buvo pasitelktos“, – kalbėjo ji.

V.Vonžutaitė aiškino, kad jai vis dar daromas spaudimas, o save vadino sraigteliu.

„Tikiuosi, kad ši politinė byla nepavirs į politinį susidorojimą su jauna, vaiką auginančia mama. Jums tai tik mygtuko paspaudimas, politiškai apgalvotas žingsnis, o man ir mano vaikui – gyvenimas. Ačiū už dėmesį“, – kalbą baigė ji ir pravirko.

K.Masiulis: ašaros netikros

Konservatorius Kęstutis Masiulis pasisakydamas pareiškė, kad V.Vonžutaitės ašaros jam pasirodė netikros.

„Ašaros dažniausiai suprantamos kaip bejėgiškumas, bet aš atmesiu emocijas.(...) Ekspertai jai priskiria daugiau negu dešimtį įrašų, prokurorai mano ir išsakė, kad ji yra kertinis veikėjas šioje byloje ir tikrai nėra taip, prokurorų nuomone, kaip čia ji mums tvirtina“, – sakė ji. 

Pasak jo, Seimas gali tik apgailestauti, kad Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas į savo galimai nešvarią veiklą įtraukė jaunus V.Vonžutaitę ir V.Gapšį, tačiau nuo to jų kaltė nesumažėja.

K.Masiulio nuomone, užuojautos kur kas labiau nusipelno Darbo partijos byloje liudijančios buvusios šios partijos buhalterės, kurios taip pat turi vaikų, tačiau prisipažino apie neskaidrią veiklą.

„Aš manau, kad jų turėtume gailėtis, o ne šių ne visai nuoširdžių ašarų“, – teigė K.Masiulis.

K.Masiulis priminė ir „Balsas.lt leidinių grupės“ žurnalistų pasakojimus, kai jie nurodė, kad pagrindinė „vokelių“ dalintoja taip pat buvo V.Vonžutaitė.

Savo ruožtu „darbietė“ Loreta Graužinienė kontratakavo pareikšdama turinti dokumentus, įrodančius, kad konservatoriai „juodais“ pinigais pirko 1,5 mln. butus šalia savo būstinės, tų pinigų nedeklaravę. L.Graužinienė sakė, kad anksčiau jai šių duomenų paviešinti neleido V.Uspaskichas. 

„Aš tik noriu pasakyti, kad tie, kurie esate kalti, neturite teisės teisti kitų“, – apibendrino ji.

Liberalų sąjūdžio atstovas Remigijus Šimašius sakė, kad V.Uspaskicho pasakymas, esą V.Vonžutaitė ir V.Gapšys, yra vaikai, vertas pagarbos.

„Jei atlikai vadovaujantį vaidmenį, tai ir prisiimk atsakomybę“, – sakė R.Šimašius. Jo teigimu, kai žmogui yra 24 ar 25 metai ir labai nori dalyvauti politiniame gyvenime, jį lengvai gali paveikti svarbus asmuo. Tik vėliau pasirodo, kad kai kurių veiksmų teisiniai padariniai gali būti labai sunkūs.

Visgi R.Šimašius pabrėžė, kad įvertinti, kokį poveikį V.Vonžutaitei ir V.Gapšiui galėjo padaryti V.Uspaskichas, turi vertinti teismai.

Be to, Seimui svarstant dėl neliečiamybės atėmimo, esą girdimos tik emocionalios kalbos, neišklausoma antra pusė, pavyzdžiui, prokuroras Urbelis.

Darbo partijos vicepirmininkas, buvęs generalinis prokuroras Artūras Paulauskas pareiškė, kad V.Vonžutaitė negali būti teisiama, nes teismas su ja susidorotų.

„Šiandien perduoti V.Vonžutaitę į teismo rankas reiškia perduoti ją susidorojimui“ – pareiškė A.Paulauskas.

Jis pareiškė manąs, kad V.Vonžutaitė, jei ir padarė ką nors netinkamo, tai tik todėl, kad „pati nesuvokė savo atsakomybės ribų“ ir dėl to, kad Lietuvoje buvo įsitvirtinusi „neskaidrios finansinės veiklos praktika“.

„Tvarkietė“ Jolita Vaickienė frakcijos vardu pareikalavo slapto balsavimo, tačiau toks siūlymas nesulaukė palaikymo.86 Seimo nariai panoro balsuoti atvirai, 26 slaptai.

V.Uspaskichas bendražygius vadino vaikais

Beveik valandą užtrukusioje kalboje ketvirtadienį V.Uspaskichas parlamentarams dėstė, kad jeigu taip nori, tegu atima jo teisinį imunitetą, bet palieką jį V.Gapšiui ir V.Vonžutaitei, kuriuos vadino vaikais. Dėl to jis sakė galintis parduoti bet kurią įmonę, kad tik išpirktų jiems laisvę.

Pasisakydamas dėl dviejų bendražygių V.Uspaskichas teigė, kad V.Vonžutaitės ir V.Gapšio parašai buvo klastojami, tai darė dvi buhalterės, kurios dabar atleistos nuo atsakomybės.

„Prie V.Vonžutaitės, prie V.Gapšio pavardžių vienodas parašas. Ant tiek prisukčiavo Gapšys, kad per 5 metus nesugebėjo sumokėti kreditų už butą? Jūs visi turit butus, už ką, už Seimo nario atlyginimą?“, – Seimo narių klausė jis.

V.Uspaskichas sakė, kad abu „darbiečiai“ „sau nepaėmė jokių pinigų“.

„Šimašiau, turėk sąžinę, supratimą ir žmogiškumą šiuo atveju. Kai po 2 mlrd. skirstot savo rėmėjams, kurie oficialiai remia jūsų partiją, o dar kaltinat kitus? Tai atsiprašau. Jei jums reikia mano galvos – imkit. Palikit ramybėj jaunimą“, – sakė Darbo partijos lyderis.

Po jo pasisakymo prie mikrofono puolė pasipiktinęs Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius, kuris pareiškė, kad V.Uspaskichas kalba taip, kaip nederėtų.

„Kodėl mes tujinamės? Turgaus tonas Seimui – ne vieta“, – sakė jis. 

M.Adomėną grasino išvesti su apsauga

Po V.Vonžutaitės Seimas ėmėsi V.Gapšio. Laikinajai tyrimo komisijai vadovavęs Andrius Mazuronis, pristatydamas rezoliuciją dėl V.Gapšio, sakė, kad generalinis prokuroras yra pabrėžęs, jog V.Gapšio indėlis – nedidelis.

„Net, sakyčiau, epizodinis“, – sakė jis.

M.Adomėnas pasipiktino, kad komisijos pirmininkas reiškia asmeninę nuomonę. Ramindamas jį A.Mazuronis pagrasino, kad pakvies apsaugą.

„M.Adomėnui artėjančių švenčių proga noriu palinkėti ramybės“, – sakė jis.

V.Gapšys: jokių įrodymų nėra

V.Gapšys sakė, kad visa ši istorija prasidėjo nuo VSD pažymos, ir visiems turėtų būti keista, kaip finansinė byla gali prasidėti nuo saugumo pažymos.

„Man įtarimai pareikšti vėliau nei kitiems bylos dalyviams, pradžioje buvau apklaustas kaip liudytojas. 2006 birželį man įtarimai buvo pareikšti, bet iki tol mano pokalbių klausėsi. Klausimas, ar tai nebuvo daroma dėl politinių motyvų?“, – klausė jis.

Jis aiškino, kad byloje jokių jo kaltės įrodymų nėra. Jis taip pat suabejojo, ar „dėl politinės situacijos“ galės tinkamai apsiginti teisme.

„Aš nenoriu būti tokioje byloje, kur sprendžiama pagal viešąją nuomonę. Puikiai matėte schemas, kurios buvo paviešintos. V.Gapšys ten punktyrais pažymėtas, nes net prokuroras aiškino, kad mano vaidmuo nėra ryškus. Politinį procesą gali baigti tik politikai“, – sakė jis.

V.Gapšys teigė neturintis kaip paaiškinti žmonai ir tėvams, o kai užaugs – ir vaikui, kodėl valstybėje nepakanka žmonių, kurie tą politinį procesą sustabdytų.

Pasisakydas už tai, kad V.Gapšio teisinė neliečiamybė būtų naikinama konservatorius Kęstutis Masiulis teigė, kad V.Gapšys Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje fiksuotuose dokumentuose yra pasirašęs, kad jis buvo atsakingas už priemokų Seimo nariams įteikimą.

Darbo partijos narys Mečislovas Zasčiurinskas kalbėdamas Seimo salėje pareiškė, kad Seimo nariai per Kalėdas būdami su savimi turėtų grįžti prie minčių V.Gapšio neliečiamybės naikinimą ir pagalvoti, ar galima jį nuteisti. M.Zasčiurinskas pareiškė, kad jis taikiniu tapo tik todėl, kad buvo  „arčiausiai pagrindinio taikinio – Viktoro“.

„Drąsos kelio“ atstovai dėl V.Gapšio pasisakė kiek skirtingai. Valdas Vasiliauskas pareiškė, kad dauguma jo frakcijos narių nedalyvaus balsavime, nes nemato skirtumų tarp Darbo partijos ir visų kitų partijų finansinės veiklos. Tuo tarpu Vytautas Matulevičius pareiškė, kad jam pamatyti prokuroro atnešti dokumentai iš Darbo partijos bylos padarė įspūdį ir jis balsuos už neliečiamybės naikinimą.

Darbo partijos narys Kęstutis Daukšys griebėsi emocijų.

„Jūsų sprendimas lems, kad jaunas vyras, vaiko tėvas po dviejų ir trijų mėnesių sėdės, o paskui grįšite namo ir glausite savo vaikus, savo žmonas“, – sakė jis.

Dangutė Mikutienė frakcijos vardu vėl pasiūlė slaptą balsavimą. Bet trečias kartas nepadėjo ir Seimas 84 balsų dauguma nutarė balsuoti atvirai. 47parlamentarai pasisakė už slaptą balsavimą.

V.Gapšys po balsavimo: to ir reikėjo tikėtis

Po balsavimo V.Gapšys sakė, jog viskas buvo padaryta pagal politinio proceso taisykles. „To ir reikėjo tikėtis, kad politikai neišdrįs pripažinti politinio proceso, nei ant vienos bylos nerasite užrašyta, kad ji yra politinė. Tai turi pasakyti politikai, bet tam reikia drąsos. Šiandien tos drąsos pritrūko, nors ne vienas prie manęs priėjęs asmeniškai patapšnojo per petį ir pasakė: mes žinome, mes suprantame, bet negalime“, – sakė jis.

Darbo partijos vicepirmininkas aiškino, kad neliečiamybės atėmimas turi ir teigiamą pusę – galės daugiau laiko praleisti su šeima.

„Labai džiaugiuosi, kad procesas baigėsi, greitai galėsiu atsiduoti šeimai ir šeimos šventėms“, – pridūrė parlamentaras.

Pateikė pinigų judėjimo schemą

Praėjusią savaitę suburta specialioji Seimo komisija nusprendė parlamentui siūlyti naikinti trijų parlamentarų teisinę neliečiamybę. Tuo tarpu parlamentarai tvirtino esą byla yra politinė.

Seimo specialioji komisija išklausė V.Uspaskicho ir V.Vonžutaitės pasakojimų. Taip pat komisijai liudijo V.Gapšys. Visi jie tvirtino, kad Darbo partijos byla yra politinė, kaltino jos organizavimu net dabartinius koalicijos partnerius socialdemokratus.

Primename, kad S.Verseckas parlamentarams praėjusios savaitės pirmadienio komisijos posėdyje pareiškė, kad Darbo partijos byla jokiu būdu nėra politinė ir pateikė Darbo partijos juodosios buhalterijos vykdymo schemą, kurioje pademonstruota, kaip judėjo Darbo partijos finansai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius