-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 06 03 /14:00

Ašaroti šauktiniai sulaukė pašaipų bangos – dabar ašaras lieja verktiniai

Fotosesija, kurioje vaikinai apsipylę ašaromis protestuoja prieš šauktinių kariuomenės būrimą „loterijos“ principu, internete sulaukė pašaipų bangos. Vaikinai ėmė dalintis nuotraukomis, kuriose jie ašaroja dėl niekų. Šalia nuotraukų – ironiškas užrašas „verktiniai“. Rimtesnis atsakas – ‪#‎kietuoliai‬. Su šia kreipe dalijamasi tekstais ir nuotraukomis žmonių, kurie didžiuojasi karo tarnyba.
Verktiniai
Verktiniai / 15min nuotr.

Trečiadienį fotografijos projektą „Jie laimėjo loteriją“ paskelbė aktorė Beata Tiškevič-Hasanova ir fotografė Neringa Rekašiūtė.

Socialiniame tinkle „Facebook“ vaikinai dalijasi nuotraukomis, kuriose – per žandus riedančios ašaros. Šalia jų – pašaipūs prierašai.

„Aš nesitikėjau, kad XXI amžiuje šildymas gali būti toks brangus. Man niekas nesakė, kad gyvenant Vilniuje, senos statybos name, šildymas gali kainuoti iki 3 eurų už kvadratą. Jeigu valdžiai reikia, tegul pati šildosi ir moka už tą šildymą, aš tikrai neleisiu gražiausių savo jaunystės metų dirbdamas sistemai – šildymo sistemai“, – rašo humoristas Paulius Ambrazevičius.

„Labai nenoriu į darbą, tai tėtis nupirko ledų, kad neverkčiau. Dabar reiks taip daryti kasryt“, – rašo Kipras Tamašauskas.

„Prieš vieną dieną apsigyniau bakalauro darbą. Niekas nepasikeitė, nebent pablogėjo. Nuo vakar jaučiuosi nei kiek nepaprotingėjęs, atlyginimas nepakilo, batų užsirišti vis dar nemoku, o Švietimo ministerijos vadovė vis dar dažosi su markeriu. Ar už tokį diplomą aš kovojau?“ – prie savo nuotraukos parašė Vilniaus savivaldybės tarybos narys Adomas Bužinskas.

Prieš vieną dieną apsigyniau bakalauro darbą. Niekas nepasikeitė, nebent pablogėjo.

Prie pašaipūnų prisidėjo ir Seimo narys Mantas Adomėnas. Jis įkėlė savo vaikystės nuotrauką, kurioje būsimojo politiko žandais rieda ašaros.

„Man treji metai. Verkiau, nes gyvenau pavergtoje Lietuvoje ir loterijos tuo metu nebuvo – negalėjau būti šauktinis. Ir jau tada kėlė apmaudą, kad praėjus 40 metų, dvidešimt penktaisiais atkurtos Nepriklausomybės metais atsiras tokių, kurie žliumbia, kad reikia eiti į kariuomenę. Ai, ir dar reikėjo vaikščioti į darželį“, – prie jos parašė konservatorius.

Žurnalistas Saugirdas Vaitulionis užrašu prie savo nuotraukos įgėlė vienai projekto autorių B.Tiškevič-Hasanovai: „Esu matęs kaip Hasanova veda laidas ir renginius."

„Kodėl Beata nebedaro fotoprojektų su storulėm, apsirengusiom baisiais apatiniais ir apžiūrinėjančiomis savo pagriuvusius kūnus veidrodyje? Ten bent jau juokinga buvo, o dabar? Gaila šitų gražių berniukų, kuriuos mūsų prezidentė siunčia į mirtį. Prieš ką mes kariausim? Galėsim su tuo sviestu užpakalius šitiem berniukam tepti, kai niekas nebepirks jo iš mūsų...“, – akmenį į Beatos daržą metė Gediminas Kuiperis.

15min.lt žurnalistas Šarūnas Černiauskas pasiskundė sunkiu gyvenimu: „Prieš 9 metus paėmė į darbą. Po to – į kitą darbą. Po to – vėl į kitą. Ir vėl į kitą. Visiškai nebeliko erdvės saviraiškai, mano laisva asmenybė suvaržyta ir užgožta, o dar tie mokesčiai. Kaip tikėti valstybe, kuri net Juliaus Pankos neima į kariuomenę? Kaip?".

N.Rekašiūtė: visuomenė turi problemų

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Neringa Rekašiūtė ir Beata Tiškevič Hasanova
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Neringa Rekašiūtė (kairėje) ir Beata Tiškevič Hasanova

Fotografė N.Rekašiūtė 15min.lt teigė maniusi, kad nuotraukos gali sulaukti kritikos, tačiau kad kils toks didelis ažiotažas, ji nesitikėjo.

Mergina pripažino jaučianti nusivylimą dėl to, kad idėja nebuvo suprasta: „Tačiau tai yra labai geras indikatorius, kokioje padėtyje yra mūsų visuomenė. Situacija nėra palankiausia pilietiškumo apraiškoms, nes viskas suvokiama per Rusijos grėsmės šabloną.“

Tai yra labai geras indikatorius, kokioje padėtyje yra mūsų visuomenė. Situacija nėra palankiausia pilietiškumo apraiškoms, nes viskas suvokiama per Rusijos grėsmės šabloną.

N.Rekašiūtė teigė nemananti, kad Rusija nekelia grėsmės, tačiau, anot jos, nesveikos visuomenės požymis – kai kritika tampa neįmanoma.

„Aiškinama, kad tuo gali pasinaudoti Rusijos propaganda, bet ji gali paimti bet ką ir iškraipyti taip, kaip jiems reikia. Tai nesusiję su Rusijos propaganda, tai susiję su visuomenės problemomis ir nesugebėjimu matyti kitu kampu“, – pabrėžė ji.

„Mes norėjome atkreipti dėmesį į vyriškumo supratimą Lietuvoje, jis senovinis, archajiškas. Po sąrašo paskelbimo pasipylusi retorika – „myžnius“, „mamyčiukas“, atkreipė mūsų dėmesį, mes norėjome parodyti, kad nieko nėra blogo nenorėti eiti į kariuomenę“, – sakė ji.

Pasak N.Rekašiūtės, į kariuomenę turėtų eiti tie, kurie nori ir sugeba – profesionalai.

Viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus savo paskyroje „Facebook“ paskelbė, kad tai, ką padarė Neringa ir Beata, yra įžvalgi, idėjinė, intelektuali, patraukli ir nepaprastai gražiai atlikta valstybės išdavystė.

Paklausta, kaip į tai sureagavo, N.Rekašiūtė sakė, kad pradžioje pasimetė, tačiau vėliau ėmė kvatoti. „Kaip greitai žmogui galima priskirti etiketę, kurios jis nenusipelno. Tai yra meninis projektas, o ne tėvynės išdavimas“, – sakė ji.

Atsakas – „Kietuoliai“

Socialiniame tinke „Facebook“ plinta ir nauja kreipė „Kietuoliai“. Interneto vartotojai taip žymi nuotraukas su vaikinais ir merginomis, kurie didžiuojasi karo tarnyba.

„Man gaila, kad vėl daugiausiai dėmesio skyrėme tiems, kurie nenori tarnauti. Apsiverkę ar supykę, pozuojantys ar meluojantys gydytojams, bet jie nėra svarbūs.

Dėmesio centre turėtų būti žmonės, kurie tarnauja arba nori tarnauti valstybei. Tarkime, galėtume papostinti nuotraukas savo artimųjų ar draugų, kurie tarnauja valstybei ir jais didžiuojamės. Nuo karių iki pareigūnų. Pavyzdžiui, su tagu ‪#‎kietuoliai‬“, – parašė 15min.lt žurnalistas Dovydas Pancerovas.

Ši jo iniciatyva ėmė greitai plisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius