Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 07 16

Asbesto stogams pakeisti gali prireikti net šimto metų – trūksta pinigų

Ekspertai tvirtina, kad du trečdaliai Lietuvos provincijos stogų yra uždengti šiferiu, turinčiu kenksmingo sveikatai asbesto. Tačiau seni šiferio stogai keičiami lėtai, nes daugelis kaimo žmonių sako neturintys tam pinigų.
Asbesto stogai
Asbesto stogai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apytikriais Aplinkos ministerijos duomenimis, Lietuvoje yra beveik 90 tūkst. pastatų, turinčių senus šiferio stogus. Jeigu jų keitimas ir asbesto atliekų šalinimas vyks tokiu tempu, kaip iki šiol, tam gali prireikti ir šimto metų.

Dešimtus metus vykdoma asbesto šalinimo programa stringa dėl lėšų stokos. Šį finansinį laikotarpį – iki 2020-ųjų – stogams keisti numatyta daugiau nei 11 mln. eurų parama iš Kaimo plėtros programos. Ja kasmet pasinaudoja per tūkstantį pareiškėjų. Šiemet tam buvo skirta daugiau nei 2 mln. eurų, tačiau pageidaujančiųjų kur kas daugiau. Tad Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) dabar papildomai skiria dar milijoną eurų.

Ne mažiau nei pakeisti šiferio stogus, svarbu ir tinkamai sutvarkyti kenksmingas asbesto atliekas. Aplinkos ministerija kompensuoja seno šiferio, kitų asbesto turinčių gaminių surinkimo iš gyventojų ir atvežimo į sąvartynus išlaidas, o darbus organizuoja savivaldybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius