Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 17

Asmeninis asistentas užtikrina orų gyvenimą

Proto ar (ir) psichikos negalią turintys asmenys dažnai susiduria su didžiule problema – jie dažnai negali laisvai ir savarankiškai dalyvauti visuomeniniame gyvenime. Neretai jiems reikalinga pagalba ne tik viešojoje aplinkoje, bet ir buityje. Tokią pagalbą gali suteikti asmeninis asistentas – specialistas, kuris padeda atkurti prarastus gebėjimus ir įgyti naujų.
Žmonėms, turintiems negalią, buityje dažnai reikalinga pagalba
Žmonėms, turintiems negalią, buityje dažnai reikalinga pagalba / 123RF.com nuotr.

Neįgaliųjų, turinčių proto ir (ar) psichikos negalią, ir jų šeimų srities ekspertė Simona Artimavičiūtė-Šimkūnienė sakė, kad atsižvelgiant į individualius asmens poreikius, asmeniui suteikiama individuali pagalba namuose ir viešojoje aplinkoje (palydint ir komunikuojant), kuri padėtų gyventi bendruomenėje ir integruotis į ją, neleistų izoliuoti asmens nuo bendruomenės ir skatintų savarankiškumą, būtiną kasdieniame gyvenime.

„Asmeninis asistentas stiprina žmogų tose srityse, kuriose asmuo jaučiasi silpniausiai, ir stengiasi, kad ilgainiui žmogus išmoktų viską pasidaryti pats arba su minimalia pagalba, – sakė ekspertė. – Jis padeda išmokti pasikloti lovą, skalbti drabužius, naudotis elektros prietaisais, išplauti grindis, padeda gaminti maistą, kartu lankosi renginiuose, kartu apsipirkinėja. Kitaip tariant, asmeninis asistentas padeda stiprinti savarankiško gyvenimo įgūdžius. Paslaugų gavėjai be artimųjų pagalbos gali susiplanuoti savo laiką, išmoksta planuoti mėnesio biudžetą ir visą mėnesį gyventi be skolų, pagerėja jų emocinė būsena“. Pasak S. Artimavičiūtės-Šimkūnienės, yra atvejų, kai žmogus dėl savo negalios specifikos bijo išeiti į gatvę, bijo nepažįstamos aplinkos, neturi įgūdžio naudotis viešuoju transportu, sunkiai orientuojasi aplinkoje, o su asmeninio asistento pagalba įveikia šias baimes, išmoksta savarankiškai pasiekti įvairias įstaigas. „Pagalba atliekant buities darbus, palyda į gydymo įstaigas ar laisvalaikio erdves, pasivaikščiojimas parke ar net paprastas pokalbis kartais veikia it vaistas“, – sakė pašnekovė. Specialistas ne tik padeda užtikrinti orų gyvenimą. Kaip pasakojo neįgaliųjų, turinčių proto ir (ar) psichikos negalią, ir jų šeimų srities ekspertė, tarp asistento ir paslaugos gavėjo užsimezga artimas ryšys, jie tampa tarsi šeimos nariai, o pagalba buityje pasipildo asmeniniais pokalbiais.

S. Artimavičiūtė-Šimkūnienė pabrėžė, kad asmeninis asistentas yra pagalbininkas: jis nedaro visko už žmogų, o tik padeda arba daro kartu. Kadangi paslauga nauja, žmonės ne visuomet iškart supranta, kokia yra asmeninio asistento funkcija, bet viską paaiškinus, paslaugos gavėjai džiaugiasi: jie nenori, kad svetimas žmogus viską padarytų už juos, tačiau pagalbą mielai priima.

Pertvarkos projekto metu bandomoji asmeninio asistento paslauga buvo teikiama Kauno ir Šiaulių regionuose. Projekto rėmuose Kauno regione paslauga pasinaudojo 33 asmenys, o Šiaulių – 20 asmenų. Bandomoji paslauga parodė, kad asmeninio asistento pagalba – reikalinga ir prasminga, ją būtina teikti toliau, o paslaugos teikėjai sako, kad reikia didinti paslaugos apimtis. Bandomosios paslaugos metu asmeninis asistentas su paslaugos gavėju praleisdavo vidutiniškai iki keturių valandų per parą, tačiau daugeliui pagalba reikalinga ilgesnį laiką, be to, kai kuriems žmonėms pagalbos reikia ir savaitgalį arba nakties metu.

Ar asmeninio asistento paslauga bus teikiama, priklauso nuo savivaldybių. Šiuo metu paslauga jau teikiama Palangos miesto savivaldybėje, Vilniaus mieste, Visagino savivaldybėje, Šilalės, Kauno, Akmenės, Švenčionių, Utenos, Anykščių, Vilkaviškio, Šakių, Alytaus, Joniškio rajone. Apie tokią galimybę svarsto ir Šiaulių miesto savivaldybė. Paslauga teikiama vykdant kompleksinių paslaugų šeimai projektą. Žmonės, norintys gauti šią paslaugą, turėtų kreiptis į savivaldybės, kurioje gyvena, socialinių paslaugų centrą.

„Po bandomosios paslaugos iš klientų girdėjome tik teigiamus atsiliepimus. Paslaugos gavėjų šeimos galimybės labai apribotos. Labai džiugu, kad kai šeimoje atsiranda asmeninis asistentas, šeima tarsi atsigauna, vėl gali gyventi visavertį gyvenimą. Mūsų atveju labai daug žmonių, globojančių negalią turinčius artimuosius, pradėjo dirbti arba mokytis, galėjo išvykti atostogauti. Nors paslauga skirta ne šeimai, bet teigiamai paveikia ir jos gyvenimą. Mes dažnai nesusimąstome, kad kai kuriems žmonėms kažkur nuvykti, susiskaičiuoti pinigus, pasirūpinti buitimi, apsipirkti ar bendrauti nėra paprasta. Žinoma, ne visi paslaugos gavėjai galės gyventi visiškai savarankiškai, jiems pagalba bus reikalinga visada, bet galimybė išmokti, sustiprinti savo įgūdžius ir savarankiškumą yra be galo svarbi. Visų mūsų teisė į gyvenimą yra vienoda, ir asmeninis asistentas ją suvienodina“, – sakė S. Artimavičiūtė-Šimkūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius