Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 03 09

Asmens tapatybės kortelė – pajamų ir turto deklaravimui

Naujas, praėjusių metų sausio 1 dieną pradėtas leisti asmens tapatybės korteles, šalies piliečiai jau gali naudoti ne tik kaip asmens dokumentą, gyvenamosios vietos deklaravimui, duomenų „Sodrai“ teikimui, bet ir norėdami elektroniniu būdu deklaruoti pajamas ir turtą, pranešė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.
Lietuviškų dokumentų fragmentas
Lietuviškų dokumentų fragmentas / VSAT nuotr.

„Žmonės visiškai nežino asmens identifikavimo kortelių galimybių ir jomis nesinaudoja. Mes dar sykį pabrėžiamiame, kad tai yra naudotinas dalykas. Šiuo metu nauja tai, kad, be kitų elektroninių paslaugų, kurias galima atlikti turint asmens tapatybės kortelę, galima deklaruoti pajamas bei turtą“, – antradienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė Vidaus reikalų ministerijos vadovas.

Naujų kortelių nesuklastos

Lietuvos piliečiai įstatymo numatyta tvarka privalo išsiimti asmens tapatybės korteles. Kaip per susitikimą su žiniasklaidos atstovais sakė R.Palaitis, praėjusių metų pradžioje pradėtos leisti naujos asmens identifikavimo kortelės turi keletą pranašumų. Vienas iš svarbiausių – sustiprintas jų duomenų saugumas. Pasak VRM vadovo, naujų asmens tapatybės kortelių suklastoti praktiškai neįmanoma, todėl jos yra ypač tinkamos siekant užtikrinti saugesnę finansinių institucijų veiklą.

Naujo pavyzdžio dokumente yra nematoma nekontaktinė atmintis – mikroschema, kurioje įrašytas asmens vardas, pavardė, asmens kodas, veido atvaizdas ir pirštų antspaudai. Kitoje kortelės pusėje koduojami tam tikri skaičiai, be kurių, pasak R.Palaičio, neįmanoma nuskaityti informacijos, esančios nekontaktinėje atmintyje.

Konferencijos metu vidaus reikalų ministras pademonstravo, kaip norėdamos užtikrinti didesnį saugumą, finansinės institucijos, naudodamos specialius įrenginius, gali patikrinti, ar asmens duomenys nėra suklastoti.

„Finansų srityje reikia įsitikinti, ar kortelėje esantis vardas, pavardė, asmens kodas ir veido atvaizdas yra to paties asmens, kuris pateikia dokumentą. Turint identifikavimo įrenginį, galima įdėti elektrorinę asmens identifikavimo kortelę į šį įrenginį ir įsitikinti, ar informacija nepadirbta“, – aiškino R.Palaitis. Jo įsitikinimu, būtent ši galimybė asmens duomenis patikrinti įrenginiais, kainuojančiais apie 7 tūkst. litų, užtikrina didesnį saugumą.

Tačiau ministras taip pat pabrėžė, kad vietoj šių įrenginių galima pirkti specialius kompiuterių priedus su atitinkama programa. R.Palaičio įsitikinimu, tai finansinių institucijų ateitis.

Keli saugumo lygmenys

Naujų asmens tapatybės kortelių saugumą dar labiau sustiprintų reali galimybė asmens duomenis tikrinti ne su asmens dokumentu, bet per saugų valstybinį ryšį susisiekiant su Gyventojų registro tarnyba. Pastarojoje, pasak VRM vadovo, saugoma ši informacija: asmens pavardė, vardas, asmens kodas ir veido atvaizdas. „Tačiau tam dar kyla pora problemų: pirmiausia to nenumato įstatymų bazė. Tačiau mes esame paruošę įstatymo pakeitimų, kuriuos, tikiuosi, Seimas sėkmingai priims. Kitas dalykas – finansinės institucijos turės gauti asmens, kurio duomenis norės patikrinti tokiu būdu, sutikimą“, – sakė R.Palaitis.

Jo įsitikinimu, šie saugumo lygmenys turėtų svariai prisidėti prie finansinio sukčiavimo mažinimo.

Netolima ateitis – asmeninė bankininkystė

Pasak VRM vadovo, asmens tapatybės kortelė gali būti naudojama yra bankų sektoriuje. „Ši asmens identifikavimo kortelė gali būti raktas į elektroninę asmens bankininkystę. Ūkio bankas jau baigė projektą. Artimiausiu metu organizuosime galimybių pristatymą kitiems bankams. Tai susiję su investavimu, lėšomis, bet manau, kad ir kiti bankai pripažins šią kortelę kaip raktą į asmens banko sąskaitą“, – apie netolimą ateitį kalbėjo R.Palaitis.

Jis pabrėžė, kad nuogąstavimai, jog naudotis interneto ryšiu atliekant tam tikrus finansinius veiksmus ar tikrinant asmens duomenis nesaugu, yra nepagrįsti, nes visi šie dalykai atliekami per „saugų valstybinių duomenų perdavimo tinklą, o ne per paprastą internetą“. „Tai atskiras tinklas, kurį galima gauti tik pasirašius sutartį su mūsų sistemos įmonėmis“, – sakė ministras.

Pasak jo, nuo 2009 metų sausio 1 dienos jau išplatinta apie trys šimtai tūkstančių tokių kortelių. Tokios kortelės platinimo greitis – apie 250 tūkst. per metus. Ministro skaičiavimu, per ateinančius ketverius ar penkerius metus šias korteles turės kas antras šalies gyventojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius