Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 13 /17:31

Ataka prieš Lietuvą: programišiai giriasi pavogę prezidentės patarėjo Lauryno Jonavičiaus susirašinėjimą su Vitalijumi Klyčko

„Anonymous Ukraine“ pasivadinę programišiai skelbia pavogę ir internete paviešinę Dalios Grybauskaitės patarėjo užsienio politikos klausimais Lauryno Jonavičiaus asmeninį elektroninį susirašinėjimą. Tarp daugybės asmeninio pobūdžio laiškų, esą L.Jonavičiaus gautų pernai gruodį, jie nurodo radę keturis laiškus, kuriuos prezidentės patarėjui neva rašė Ukrainos opozicijos lyderis, UDAR partijos vadovas Vitalijus Klyčko. Laiškuose kalbama apie tariamą finansinę paramą Ukrainos opozicijai. Prezidentūra teigia, kad L.Jonavičius su V.Klyčko niekada nesusirašinėjo, todėl situaciją vertina kaip kibernetinę provokaciją.
Lietuvos Respublikos Prezidentės patarėjas užsienio politikos klausimais Laurynas Jonavičius
Lietuvos Respublikos Prezidentės patarėjas užsienio politikos klausimais Laurynas Jonavičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Programišiai tikina, kad „paviešinti laiškai kalba patys už save“ ir esą liudija tai, kad „Vakarų šalys per Lietuvą finansuoja Ukrainos opoziciją“.

„Ypatingai dėkoju visiems lietuviams draugams už finansinę pagalbą. Šiandien mano padėjėjas apsilankė jūsų ambasadoje, kur susitiko su konsule. Jie aptarė finansinius klausimus ir ateities bendradarbiavimo planus. Mano padėjėjas taip pat Valentinai (galimai minima Valentina Klimišinaitė, – Lietuvos ambasados Ukrainoje patarėja – red.past.) davė mano banko sąskaitos Vokietijoje detales“, – teigiama laiške, kurį, anot programišių, V.Klyčko rašė D.Grybauskaitės patarėjui.

Tai yra kibernetinė provokacija, nes tokių susirašinėjimų su V.Klyčko nebuvo, – teigia prezidentės spaudos tarnyba.

Taip pat V.Klyčko laiške L.Jonavičiui dėkoja už „itin sėkmingą“ susitikimą su Lietuvos Seimo pirmininke „darbiete“ Loreta Graužiniene, kuri neva jam pateikė pasiūlymų ateičiai.
 
Teigiama, kad laiškas rašytas pernai lapkričio 27 d. Tos dienos išvakarėse L.Graužinienė tikrai lankėsi Kijeve ir susitiko su opozicijos atstovais. Tačiau Lietuvos politiką išmanantis asmuo vargiai už L.Graužinienės vizitą dėkotų prezidentės patarėjui.

Kituose laiškuose V.Klyčko neva dėkoja L.Jonavičiui už stiprų Lietuvos prezidentės palaikymą, kviečia palaikyti Maidaną moraliai, derina galimus užsienio svečių vizitus Kijeve. Laiškuose neva kalbama ir apie tai, kad Ukrainoje lankysis Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus Johno Kerry pavaduotoja Victoria Nuland. Neseniai internete buvo paskelbtas Rusijos slaptųjų tarnybų nutekintas jos telefoninis pokalbis apie Ukrainą.

Įtarimų, ar laiškai tikri, kelia tai, kad jie visi publikuojami be atsako, niekur nematyti, kad L.Jonavičius būtų kaip nors reagavęs į neva V.Klyčko siųstas žinutes.

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Ukrainos opozicijos lyderiais
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Ukrainos opozicijos lyderiais, tarp jų ir V.Klyčko (trečias iš kairės), buvo susitikusi 2013 m. rugsėjo 30 d.

Prezidentūra: tai provokacija

Prezidentės patarėjas L.Jonavičius 15min.lt patvirtino, kad jis asmeniniais klausimais naudojasi tuo elektroniniu paštu, kurio adresą nurodė programišiai.

Tai, kad jo asmeninis susirašinėjimas gali būti skelbiamas viešai, prezidentės patarėją itin nustebino. Tačiau jis iškart kategoriškai paneigė kada nors apskritai susirašinėjęs su UDAR lyderiu V.Klyčko. „Tai yra nesąmonė“, – teigė L.Jonavičius.

„Tai yra kibernetinė provokacija, nes tokių susirašinėjimų su V.Klyčko nebuvo“, – oficialiai 15min.lt pranešė ir prezidentės spaudos tarnyba.

Toliau bus aiškinamasi, ar kiti viešai skelbiami elektroniniai laiškai tikrai buvo asmeninėje L.Jonavičičiaus pašto dėžutėje ir, jei taip, kaip jie galėjo patekti į viešumą.

Toliau bus aiškinamasi, ar kiti viešai skelbiami elektroniniai laiškai tikrai buvo asmeninėje L.Jonavičičiaus pašto dėžutėje ir, jei taip, kaip jie galėjo patekti į viešumą.

Tarp internete paskelbtų L.Jonavičiaus laiškų galima rasti  itin asmeniniškų dalykų – nuo planuojamų kelionių, sąskaitų, banko kortelės ataskaitų iki egzamino užduočių studentams.

Gali tik pasmerkti

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka 15min.lt teigė, kad patirta programišių ataka jam naujiena.

Socialdemokratas neatmeta, kad istoriją gali tekti išsamiau nagrinėti jo vadovaujamame komitete.  Tiesa, B.Juodka nemano, kad komitetas gali ką nors ypatingo išsiaiškinti.

„Mes nesame nutekinimo per elektronines priemones atvejų tyrimo institucija. Pasiaiškinsim, kas ten yra, bet tai nėra mūsų funkcijos. Čia jau išeina kažkokia tų nutekinimų banga. Komitete pasvarstysime, bet mes čia galime tik pasmerkti, o išsiaiškinti, kas kaip ką padarė, ne mūsų darbas“, – 15min.lt teigė B.Juodka. 

Užsienio reikalų ministerija taip pat ketina atvejį tirti, tačiau viešų komentarų kol kas neteikia.

Gali kreiptis į RRT

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys sako, kad yra tokia teorinė galimybė, kad programišiai pavogę asmeninius prezidentės patarėjo laiškus galėjo tarp jų įterpti keletą sau naudingų sukurtų žinučių. 

Galiu pasakyti tik, kad teoriškai suklastojimo laiškų tikimybė negali būti atmesta. Tačiau, kad tie faktai būtų patvirtinti, reikia atlikti tyrimą, – teigė R.Rainys.

„Nedrįsčiau komentuoti šito dalyko, nes informacijos apie šį incidentą RRT dar nebuvo pranešta. Galiu pasakyti tik, kad teoriškai suklastojimo laiškų tikimybė negali būti atmesta. Tačiau, kad tie faktai būtų patvirtinti, reikia atlikti tyrimą“, – teigė R.Rainys.

Jis teigė, kad prezidentės patarėjas galėtų kreiptis į RRT Saugumo incidentų tyrimų skyrių (CERT.lt), kuris atlieka visų incidentų interneto erdvėje tyrimus.

„Yra specialistai, sistemos, kurios gali kompetentingai atlikti tyrimus ir pateikti išvadas“, – teigė jis.

Kol kas prezidento patarėjas L.Jonavičius dėl incidento niekur nesikreipė.

Ne pirma ataka

Ši ataka – ne pirmas kartas, kai programišiai skelbia nutekinę itin svarbią su Ukraina susijusią informaciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Victoria Nuland
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Victoria Nuland

Visai neseniai su programišių ataka susidūrė Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus J.Kerry pavaduotoja V.Nuland, kai internete buvo paskelbtas neva nutekintas jos telefoninis su JAV ambasadoriumi Ukrainoje.

Buvo teigiama, kad šį įrašą paskelbė Rusijos specialiosios tarnybos.

Jame V.Nuland labai prastai atsiliepė apie Europos Sąjungą, pasakė, kad nenorėtų matyti V.Klyčko vyriausybėje ir kad tinkamiausiu lyderiu laiko Arsenijų Jaceniuką.

JAV Valstybės departamento atstovai nepanoro komentuoti privataus diplomatų pokalbio, bet nepaneigė įrašo autentiškumo, o tik atkreipė dėmesį į tai, iki kokio žemo lygio nusirito Rusijos politiniai metodai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius