-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 03 19

Atgimimo dainių Arvydą Vilčinską persekioja skolų šleifas

Garsaus Sąjūdžio laikų dainininko Arvydo Vilčinsko, kuris apsisprendė po JAV praleistų šešiolikos metų grįžti į tėvynę, laukia ne tik jo talento gerbėjai, bet ir skolų neatgaunantys žmonės.
Arvydas Vilčinskas
Arvydas Vilčinskas / Asmeninio archyvo nuotraukos

„Dešimt metų Sibire iškentęs mano vyras žavėjosi A.Vilčinsku – klausydamasis jo dainos apie grįžimą į Lietuvą apsipildavo ašaromis. Šis kūrinys juodu labai suartino.

Arvydas buvo įgijęs didžiulį mano sutuoktinio pasitikėjimą”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo Kaune gyvenanti 65 metų veterinarijos gydytoja Regina Juškevičienė.

Tremtinio Henriko Juškevičiaus namuose A.Vilčinskas ir jo žmona Jūratė tapo laukiamais svečiais. Jie gyveno netoliese.

Atlikėjas su žmona buvo įkūręs bendrovę „Krokodilo dantys” ir rengdavo vaikams šventinius koncertus. J.Vilčinskienė buvo šios įmonės direktorė.

1994 metų birželio mėnesį Vilčinskai paprašė kaimynų pagalbos – pramogų verslui plėtoti trūksta lėšų. Prašyti paskolos atvyko abu.

Pirmos grupės invalidas H.Juškevičius nedvejodamas sutiko paskolinti atlikėjo šeimai 2000 JAV dolerių (pagal tuometį kursą – 8000 litų). Paskolą Vilčinskai žadėjo atiduoti per mėnesį. Tačiau jie nemokėjo palūkanų ir vis pratęsdavo skolos grąžinimo terminą.

Paskui dainininko šeimos įmonei vėl prireikė pinigų. 1995 metų kovo 6 dieną H.Juškevičius bendrovei „Krokodilo dantys” paskolino 5000 dolerių.

Maždaug po pusmečio H.Juškevičių ir jo žmoną pasiekė nerami žinia. Atskubėjęs išsigandęs kaimynas, kuris dainininkui irgi buvo paskolinęs pinigų, tvirtino girdėjęs kalbų, kad Vilčinskai ketina sprukti į JAV.

„Vyras tučtuojau susisiekė su Vilčinskais ir pasiteiravo, ar tai tiesa. Jūratė patvirtino – kitą savaitę išvykstame į JAV gydyti vaiko. Ji pažadėjo atsiskaityti po kelių dienų, kai tik parduos namą ir baldus”, – pasakojo R.Juškevičienė.

Tada dainininkas su savo šeimos nariais gyveno jau kitame Kauno rajone – Marvelėje.

Viešniai išvykus negeros nuojautos apimta R.Juškevičienė paragino vyrą kuo greičiau važiuoti į Marvelę. Kitą dieną nuvykę prie A.Vilčinsko namo sutuoktiniai nustėro: kieme šeimininkavo nepažįstami žmonės. Būstas jau buvo parduotas. Vilčinskai buvo iš anksto pasirūpinę skrydžio bilietais.

Pasirodo, kad pasikalbėję su Juškevičiais sutuoktiniai Vilčinskai išskubėjo į Vilniaus oro uostą. Tą pačią naktį jie išskrido į Danijos sostinę Kopenhagą, persėdo į kitą lėktuvą ir pasiekė Ameriką. 

Neliko pinigų operacijai

„7000 dolerių mums buvo didžiulė suma. Vyrui reikėjo skubiai keisti kelio sąnarį, bet paskolinę pinigus Vilčinskų šeimai nebeturėjome iš ko sumokėti už operaciją. Teko laukti valstybės finansuojamų ligonių eilėje”, – liūdnai ištarė R.Juškevičienė.

Laukiant per keletą metų smarkiai sušlubavo H.Juškevičiaus sveikata – jį pradėjo kamuoti kitos ligos. Dėl pablogėjusios būklės sąnarys taip ir liko nepakeistas.

Anot R.Juškevičienės, Vilčinskai liko skolingi dar mažiausiai dviem Žaliakalnio gyventojams. Vienam jų – 10 000 JAV dolerių.

Įtariama, kad Vilčinskai skolų negrąžino keliasdešimčiai kauniečių. „Lietuvos ryto” žiniomis, kitos paskolos taip pat buvo imamos J.Vilčinskienės vardu.

Laiške paprašė netrukdyti

A.Vilčinskas pažįstamiems pasakojo, kad išvykti iš Lietuvos su šeima buvo priverstas dėl nusikaltėlių reketo. Banditai iš firmos „Krokodilo dantys” esą reikalavo duoklės. Amerikoje dainininkas tapo vilkiko vairuotoju.

Jis keliskart keitė namus – iš Floridos valstijos persikėlė į Kaliforniją, iš ten – į Naująją Meksiką.

„Prabėgus keleriems metams A.Vilčinskas atsiuntė Henrikui laišką be savo adreso. Jis apgailestavo dėl negrąžintos skolos, bet prašė jo netrukdyti”, – prisiminė užpernai vyrą palaidojusi R.Juškevičienė.

Skyrybos

A.Vilčinsko ir J.Vilčinskienės keliai Amerikoje išsiskyrė. Dainininkas pamilo kitą moterį. Kai tik grįš į Lietuvą, su ja ketina įsikurti Jonavoje.

Parvykti į gimtinę muzikantas planuoja birželį, surengęs koncertinį turą JAV lietuviams. Tėvynėje jis ketina vėl koncertuoti.

R.Juškevičienė iki šiol nesikreipė į teismą dėl skolos, bet svarsto tokią galimybę.

Moteris dar primins dainininkui finansinius įsipareigojimus – iš pradžių pamėgins jį susirasti ir pasikalbėti akis į akį.

„Arvydas dainuodavo apie šešėlį kelyje. Šešėliai jo ir J.Vilčinskienės gyvenime neišnyks, kol sąžinę slėgs skolos”, – sakė našlė.

Tuo tarpu Arvydas Vilčinskas kaltę verčia buvusiai žmonai.

„Noriu pasakyti, kad nesu atsakingas už savo žmonos skolas. Ji manęs niekada neklausė, ką daryti.

Mano patarimų neklausė. Visi jos verslai žlugo", – sakė dainininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius