Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 07

Atkasta šimtametė Danės krantinė

Ruošiantis atstatyti prieškariu Klaipėdoje, kairiajame Dangės (Danė) krante prie Biržos tilto buvusį „Salamander“ pastatą vėl į pagalbą pasitelkti archeologai.
Archeologai Klaipėdos senamiestyje atkasė istorinę Dangės upės vagą. Jau žinoma, kad prieš šimtą metų upė buvo platesnė nei yra dabar.
Archeologai Klaipėdos senamiestyje atkasė istorinę Dangės upės vagą. Jau žinoma, kad prieš šimtą metų upė buvo platesnė nei yra dabar. / „Vakarų ekspreso“ nuotr.

Neseniai žvalgomųjų tyrimų metu jie atkasė, spėjama, XVI a. pastatytus upės krantinės polius.

„Tai yra labai įdomu, nes pamatėme, jog Dangės upės vaga buvusi keliolika metrų į pietvakarius nuo dabartinės.

Jau iš XIX a. pab. atviručių, abipus kranto likusių senųjų knechtų žinome, kad prieš šimtmetį Dangė buvusi daug platesnė, nei dabar.

Klausimas: kokio pločio ji tuomet buvusi XVI a., jei poliai – taip toli nuo dabartinės vagos?

Žinoma, šiuo tikslu reikėtų ir antrojoje pusėje pakasinėti“, - „Vakarų ekspresui“ komentavo Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio skyriaus vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas.

Sklypą Žvejų g 2B tyrinėjantis archeologas Darius Balsas patikslino, jog perkasos reikėjo dėl būsimų požeminių komunikacijų tiesimo.

„Tą dalį, kurioje bus atstatytas „Salamander“ pastatas, mes jau tyrėme 2018 m., o dabar iškastas trikampis buvo likęs neliestas.

Matyti, jog radome dvi eiles polių, kurių viena sutvirtinta medinėmis lentomis.

Tai – senosios Dangės krantinės likučiai, kurie datuotini XVI a. Deja, įdomesnių radinių – labai mažai: kelios vokiečių Ordino monetos, kurių kol neidentifikavome dėl prastos būklės, kelios keramikos šukės bei daug gyvūnų kaulų.

XVI a. struktūros liks, jos bus užkastos“, - „Vakarų ekspresui“ sakė D. Balsas.

Sklype Žvejų g. 2B XVI-XVII a. buvo įrengtos pirmosios miesto svarstyklės. Vėliau čia stovėjęs statinys perstatytas bei tapo gyvenamosios paskirties.

XX a. pradžioje čia savo vienintelę Lietuvoje atstovybę ir parduotuvę įkūrė Vokietijos batų siuvimo ir prekybos įmonė „Salamander“.

1944-aisiais po rusų lėktuvų bombardavimo pastatas buvo apgadintas, o galutinai nugriautas 1947-aisiais.

UAB „V. Paulius & Associates“ sklype Žvejų g. 2B pagal imitacinio atstatymo projektą planuoja pastatyti 4+ arba 5 žvaigždučių viešbutį.

Jame taip pats bus restoranas su baru bei konferencijų sale.

Derinantis prie šiuo metu vykdomos Žvejų g. tvarkybos „Salamander“ pastato atstatymo darbai gali prasidėti jau šiemet.

Iš šių XVI a. polių matyti, jog Dangės upės vaga prieš šimtmečius buvusi ne tik platesnė, nei dabar, bet ir pasislinkusi į pietvakarius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius