Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 22

Atkreipia dėmesį, kaip šildytis saugiai: žiemą gaisrai pareikalauja daugiau aukų

Didžiausia klaida, kurią daro gyventojai žiemos metu, yra priešgaisrinių saugos taisyklių nesilaikymas, kai šildymo sezono pradžioje nėra atliekama šildymo įrenginių techninė profilaktika, LRT RADIJUI sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovas Jūris Targonskas. Pašnekovo teigimu, žiemos metu gaisrai pareikalauja daugiau aukų.
Kaune sudegė namas
Gaisras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kas tris mėnesius reikėtų išsivalyti kaminą. Kai tai nėra daroma, susikaupia suodžiai, kurie užsidega. Jeigu gyventojai nesugeba to padaryti patys, yra asmenys, atliekantys šias paslaugas. Taip pat, vadovaujantis instrukcijomis, gyventojai gali tikrinti savo šildymo įrenginius: išvalyti vožtuvus, pažiūrėti, ar nėra apsinešusios sienelės“ – paaiškina J.Targonskas.

Kaip teigia J.Targonskas, žiemos metu gaisrai pareikalauja daugiau aukų, nes jie įvyksta gyventojų namuose: „Pernai kilo 2 791 gaisras, kuriuose žuvo 75 gyventojai. Būstuose įvyksta didžiausios nelaimės. Tuo ir skiriasi gaisras name ir atviroje teritorijoje – lauke lengviau pabėgti. Kiekvieną sezoną akcentuojame, kad gyventojai turi rūpintis savo šildymo įrenginiais. Būtina juos prižiūrėti ir valyti dūmtraukius.“

Paklaustas, kaip elgtis paliktiems namuose vaikams, kai yra kūrenamas namas, pašnekovas ragina tėvus supažindinti savo atžalas tiek su elektros naudojimo prietaisais, tiek su šildymo prietaisais, kad būtų išvengta nelaimės. Tačiau, J.Targonskas mano, kad geriau vaikų vienų išvis nepalikti: „Geriausia, žinoma, vaikams namų nekūrenti – tai yra suaugusiųjų reikalas.“

J.Targonskas aiškinimu, praėjusių metų statistika rodo, kad gaisrų kilo daugiau, tačiau rekordiškai mažiau žmonių žuvo. Pasak pašnekovo, tai mažiausias skaičius per 30 metų. Tam įtaką padarė privalomo dūmų detektoriaus įsigijimas – apie 43 proc. gyventojų turi dūmų detektorius. Tai pagrindinė jų apsaugos priemonė.

„Praėjusiais metais gaisrų skaičius buvo didesnis, buvo kilę 11 848 gaisrai, palyginus su 2017 m. jų padaugėjo 26 proc., bet didelę įtaką tam, žinoma, padarė gaisrai sausose teritorijose, nes buvo sausa vasara. Taip pat padaugėjo gaisrų nuo dūmtraukių. 2017 m. kilo 870 gaisrų, kuriuos sukėlė dūmtraukiai, o 2018 m. – daugiau nei tūkstantis“, – pabrėžia pašnekovas.

Pašnekovas teigia, kad pernai pradėta vykdyti akcija „Gyvenkime saugiai“, kurios metu aplankyti daugiau nei 7 000 gyventojų būstų. Akcijos metu gyventojai yra informuojami apie saugumą, patariama, kur kabinti dūmų detektorių, pateikiamos rekomendacijos dėl priešgaisrinių priemonių įsigijimo. J.Targonskas pataria dūmų detektorius įrengti visuose kambariuose, kuriuose miegama.

Parengė Gabrielė Sagaitytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius