Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 17 /18:34

Ministras „dėl susiklosčiusių aplinkybių“ atleido NMA vadovą Eriką Bėrontą

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas BNS trečiadienį patvirtino, kad atleido Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas skirstančios Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovą Eriką Bėrontą.
Erikas Bėrontas
Erikas Bėrontas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nusprendžiau jį atleisti. Aš manau, kad susidarė tokia situacija, kad būtų sunku agentūrai ir pačiam vadovui dirbti, atsakinėti į kylančius klausimus – turbūt tikrai ne toks yra agentūros ir jos vadovo darbas“, – BNS po susitikimo su E.Bėrontu sakė B.Markauskas.

Jis tikino, jog įsakymą dėl E.Bėronto jau pasirašė, o jo paskutinė darbo diena yra ketvirtadienis.

B.Markauskas pridūrė, kad oficiali atleidimo priežastis yra „sudėtingas vadovo darbas ir susiklosčiusios aplinkybės“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas

Žemės ūkio ministras spėjo, kad E.Bėrontas veikiausiai kreipsis į teismą dėl šio atleidimo.

„Ta reakcija vienas dalykas, o kitas dalykas, tai kokie bus veiksmai. Man sunku prognozuoti. Tikriausiai taip (kad E.Bėrontas kreipsis į teismą dėl neteisėto atleidimo – BNS), nes tai būtų kaip ir normali procedūra“, – teigė ministras.

Su pačiu E.Bėrontu BNS kol kas nepavyko susisiekti.

E.Bėrontas vadovauti NMA antrai kadencijai paskirtas sausio pradžioje, nepaisant fakto, jog E.Bėrontas figūruoja teisėsaugos tyrime kaip specialusis liudytojas. Tada ministras tvirtino, jog taip nusprendė, nes E.Bėronto darbo rezultatai buvo geri.

B.Markauskas taip pat tikino, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymoje apie E.Bėrontą nebuvo pateikta informacijos, kuri keltų abejonių dėl jo galėjimo eiti NMA vadovo pareigas.

„Iš tikrųjų, jei būčiau turėjęs kokių nors duomenų, susijusių su korupcija, su tais dalykais, aš tikrai būčiau neskyręs, bet aš tokių duomenų neturėjau“, – anksčiau sakė jis.

Trečiadienį ministras teigė gavęs papildomos informacijos, dėl kurios savo sprendimu suabejojo. Tiesa, informacijos jis nedetalizavo.

B.Markausko sprendimas E.Bėrontą skirti į NMA vadovo pareigas susilaukė aukščiausių vadovų kritikos. Šalies vadovės Dalios Grybauskaitės patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė tvirtino, jog sprendimas E.Bėrontą paskirti antrai kadencijai kompromituoja žemės ūkio ministrą ir mažina pasitikėjimą institucija. Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pareiškė, kad E.Bėrontas kenkia agentūros darbui.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl beveik 4 mln. eurų ES lėšų iššvaistymo. Šiame tyrime E.Bėrontas buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

FNTT prieš metus atliko kratas NMA. Tada B.Markauskas tvirtino, jog teisėsauga tyrė vieno buvusių tarnybos vadovų – Sauliaus Siliciko – administruotus projektus. FNTT nekomentuoja, ar šios kratos susijusios su vykdomu ES lėšų švaistymu.

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) kartu su FNTT šiuo metu tiria, ar žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“ teisėtai panaudojo beveik 19 mln. eurų ES paramos. Didžioji dalis paramos kooperatyvui buvo suteikta 2010 metais, o papildoma 4 mln. eurų parama – 2016 metais, kai agentūrai jau vadovavo E.Bėrontas.

B.Markauskas prieš tapdamas ministru, buvo kooperatyvo valdybos nariu ir, pasak žiniasklaidos, dar buvo jo pajininkas. Šiuo metu kooperatyvo pajininkė yra B.Markausko mama Sofija Markauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius