Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 07

Atliekų rinkliavos tvarką norima pakeisti

Vos prieš dvejus metus uostamiestyje įsigaliojusią atliekų tvarkymo rinkliavą vėl siūloma keisti. Tiesa, pateikta idėja iš karto sulaukė ne pritarimo, o aštrios kritikos.
Kai kurie konteineriai, nuvalius gatves, atsidūrė už pusnių.
Klaipėdiečiai gali viltis, kad rinkliava už atliekas sumažės ėmus aktyviau rūšiuoti, kompostuoti atliekas. / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.

Seimo narys, klaipėdietis Evaldas Jurkevičius pasiūlė leisti gyventojams pasirinkti, kaip mokėti už atliekas: ar pagal registruotų gyventojų skaičių, ar pagal būsto plotą, ar paskaičiavus realų gyventojų sukauptų atliekų kiekį. Tačiau siūlymas, pavadintas revoliuciniu, buvo sukritikuotas ne tik Regionų atliekų tvarkymo centrų, bet ir Vyriausybės. Teigiama, jog net neįmanoma įgyvendinti siūlymo apskaičiuoti atliekų, kurias išmeta gyventojas, kiekio. Pasigirdo net pajuokavimų,  jog tuomet prie kiekvieno šiukšlių konteinerio turėtų stovėti po žmogų, kuris pasvertų kiekvieną atliekų maišelį. 

Anot Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) stebėtojų tarybos pirmininko Vidmanto Plečkaičio, šiuo metu ieškoma būdų, kaip būtų galima sumažinti rinkliavos dydį klaipėdiečiams. Esą jau šiais metais rinkliava galėjo būtų mažesnė, jei tik Klaipėdos rajono savivaldybė būtų patvirtinusi rinkliavos sistemą. „Tikimasi, kad rajonas įves rinkliavą, tada baigsis atliekų turizmas į miestą“, – vylėsi V.Plečkaitis. Šiuo metu rajone gyvenantys ir Klaipėdoje dirbantys žmonės nevengia atvežti savo atliekų į miestą ir išmesti į čia esančius konteinerius. 

Sumažinti rinkliavos dydį būtų galima tokiu atveju, jei kuo daugiau atliekų būtų rūšiuojama ir kompostuojama. Esą reikėtų išnaudoti ir visas galimybes iš atliekų gaminti dujas, elektros energiją ar šilumą. 

Viliamasi, kad po naujo atliekų vežėjų konkurso sumažėtų sąnaudos ir vežėjams, nes miestą norima suskirstyti į zonas, kad skirtingos įmonės nevažinėtų po tuos pačius rajonus. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius