-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 23

Atliekų sistemos pertvarka nepatenkinti vilniečiai pyksta dėl sąskaitų

Nuo gegužės 1 d. pasikeitusi atliekų surinkimo ir apmokėjimo už tai tvarka pykdo Vilniaus gyventojus. Iš pradžių piktintasi ne laiku išvežamomis šiukšlėmis, kai tai daugiau ar mažiau buvo sutvarkyta, vilniečiai gavo sąskaitas. Ir pastebėjo tam tikrų, jų manymu, netikslumų – esą skaičiuojama ne visai taip, kaip turėtų būti, todėl sąskaitos tikrai nesumažėjo tiek, kiek žadėta.
Atliekų konteineriai Vilniuje
Atliekų konteineriai Vilniuje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilnietė Loreta, gavusi sąskaitą už komunalinių atliekų tvarkymą, nustebo. Moters teigimu, ši pertvarka nuo pat pradžių vykdoma netinkamai – už atliekų tvarkymą atsakinga savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų surinkimo administratorius“ (VASA) pokyčiams nebuvo tinkamai pasiruošusi, todėl mieste susidarė atliekų krūvos, Vilnius skendėjo šiukšlėse. Dabar klausimų sukėlė ir sąskaita.

Už bendrą, o ne naudingą plotą

Paskaičiavus per metus ne tokia didelė suma ir susidaro dėl tokio skaičiavimo, maždaug 4 eurai, bet jei susumavus viso Vilniaus miesto, kokia tai būtų suma? – sakė Loreta.

„O dabar turbūt jau dauguma gavome mokėjimo pranešimus iš įmonės VASA. Taigi, gavau ir aš, viskas čia būtų lyg ir gerai, nes man kaip gyventojai svarbu, kad viskas būtų laiku tvarkoma ir išvežta. Tačiau atidžiau pažiūrėjus, pastebėjau, kad mokestis skaičiuojamas ne nuo naudingojo buto ploto, kaip reikalauja Civilinis kodeksas, bet nuo bendrojo. Paskambinus į įmonę, atsiliepusi mergina ramiu balsu paaiškino, kad toks savivaldybės sprendimas“, – 15min teigė moteris.

Jos manymu, savivaldybė savivaliauja, nes būtent ji priėmė sprendimą mokestį skaičiuoti būtent taip.

„Mano bendras buto plotas yra 68,89 kv.m, naudingas plotas – 61,96 kv/m, anksčiau mokėjau 3,91 euro kas mėnesį, dabar 3,25 euro, tad skirtumas trečdaliu tikrai nesumažėjo. O jei vežtų tiek kartų, kiek vežė anksčiau, tai sąskaitos ne tik kad nesumažėtų, bet jos būtų žymiai didesnės.

Taip paskaičiavus per metus ne tokia didelė suma ir susidaro dėl tokio skaičiavimo, maždaug 4 eurai, bet tai tik nuo mano buto, o jei susumavus viso Vilniaus miesto, kokia tai būtų suma? Dar su teisininku bendravau, tai irgi labai nustebęs, nes, kaip ir minėjau, pagal CK visi mokesčiai gyventojams skaičiuojami tik nuo naudingojo ploto, balkonai ir lodžijos nėra priskiriami prie gyvenamųjų patalpų“, – tvirtino Loreta.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Atliekų konteineriai Vilniuje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Atliekų konteineriai Vilniuje

Mokestis būtų toks pats

Valdas Juodis, Vilniaus savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas, 15min patikino, kad vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nuostatai parengti vadovaujantis Rinkliavų, Atliekų tvarkymo, Vietos savivaldos įstatymais ir Vyriausybės nutarimu.

Mums vis tiek reikėtų surinkti tą pačią sumą pinigų, – sakė V.Juodis.

„Pasirinktas apmokestinimo sprendimas neprieštarauja teisės aktams ir atitinka kitų savivaldybių praktiką apmokestinant rinkliava atliekų išvežimą ir tvarkymą (pvz., Klaipėda, Alytus). Jūsų nurodyto klausimo Civilinis kodeksas tiesiogiai nereguliuoja, juo labiau, jis nenumato, kad vietinė rinkliava už atliekų tvarkymą privalomai turi būti skaičiuojama pagal naudingą plotą“, – sakė V.Juodis.

Savivaldybės atstovo teigimu, Nekilnojamojo turto nuosavybės dokumentuose vienais atvejais naudingas gyvenamasis plotas nurodomas, kitais ne. „Bendras plotas nurodomas visur. Todėl ir nuspręsta skaičiuoti pagal bendrą plotą, tada gaunama mažesnė įmoka už kvadratinį metrą, kadangi plotas yra didesnis. Jeigu pasirinktas būtų naudingas plotas, tai mums vis tiek reikėtų surinkti tą pačią sumą pinigų. Tada būtų įmokos didesnės už kiekvieną kvadratinį metrą. Iš esmės mažesnis mokestis nebūtų“, – sakė V.Juodis.

Iš registro paimti duomenys apie visų nekilnojamojo turto objektų, kuriuos priklauso apmokestinti šia rinkliava, bendrąjį plotą. V.Juodis neatmetė, kad bandant surinkti duomenis apie naudingąjį plotą galėtų įsivelti ir klaidų, nes ne visi jie nurodyti registre.

Sąskaita už atliekų tvarkymą nepatenkinta ir Aplinkos ministerija, kuri ir inicijavo pokyčius šioje sistemoje. Aplinkos ministerijai gavo 2891 euro sąskaitą už šiukšles, tačiau tikisi, kad ji sumažės įrodžius, jog turto ministerija turi mažiau.

Naujoji atliekų išvežimo ir tvarkymo sistema Vilniuje pradėjo veikti gegužės 1 dieną. Pačioje pradžioje sostinės gyventojai susidūrė su daugybe iššūkių, kai šiukšlės nebuvo išvežamos, vežtos ne laiku, konteineriai persipildė. Tiek Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis, tiek VASA direktorius Rimantas Juknevičius, tiek atliekų vežėjai žadėjo, kad jau netrukus tokių sunkumų nebebus, bet esą reikia laiko, nes keitėsi vežėjai, miestas suskirstytas į atskiras zonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius